Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Porodiljsko odsustvo

Poštovanje,želela bih da me informišete šta me očekuje u sledećoj situaciji.Bila sam zaposlena na neodređeno do 08.05.2017.(6 godina)tada mi se završilo porođajno,prešla sam u drugu firmu gde mi je više odgovaralo radno vreme zbog deteta,radni odnos je počeo 28.05.2017. prijavljena sam tek 06.07.2017. na određeno do 06.10.2017. u međuvremenu sam saznala da sam trudna.Želela bih da sačuvam trudnoću…

Poštovani, 

Ukoliko ste u drugom stanju radni odnos Vam se produžava do isteka porodiljskog odsustva. Za vreme porodiljskog odsustva dobijaćete naknadu zarade. Pun iznos naknada zarade (100%) ima zaposlena koja je neposredno pre ostvarivanja ovog prava bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu više od 6 meseci neprekidno. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 26.07.2017

Prestanak radnog odnosa

Postovani. radim kod gazde godinu i deset meseci ,dala sam otkaz nisam odradila 15 dana minimuma otkaznog roka ,dali imam prava na godisnji ,koliko i kako se racuna ,hvala unapred

Poštovana, 

Ukoliko niste koristi godišnji odmor u ovoj godini imate pravo na srazmeran godišnji odmor. Ukoliko ste dali otkaz u ovom mesecu onda to znači da imate punih 6 meseci rada što iznosi 6/12 godišnjeg odmora. Dakle, ako u kalendarskoj godini imate 20 radnih dana godišnjeg odmora (zakonski minimum), Vi onda imate pravo na 6/12 što iznosi ukupno 10 dana.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 26.07.2017

Prestanak radnog odnosa

Postovani radim neprekidno u firmi vise od 30 godina u avgustu ispunjavam prvi uslov za penziju da li imam pravo na otpremninu i koliko dana mi sleduje godisnji odmor.

Poštovani, 

Imate pravo na otpremninu samo ukoliko je prestanak radnog odnosa razlog za korišćenje prava na  starosnu penziju. U svakoj kalendarskoj godini zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju utvrđenom opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 20 radnih dana. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 26.07.2017

Prestanak radnog odnosa

Poštovani,zaposlen sam na neodređeno vreme kod poslodavca i radim već 10 godina.Želim dati otkaz jer sam našao bolji posao.Koristio sam 15 radnih dana godišnjeg odmora u 2017. godini i preostalo mi je još 8,s tim da otkaz želim dati 1. septembra.Moj poslodavac tvrdi da nemam pravo da koristim preostalih 8 dana jer nemam pravo po zakonu o srazmernom korišćenju godišnjeg odmora.Molim Vas za savet.Hvala,pozdrav.

Poštovani, 

Ukoliko godišnji odmor za godinu dana kod Vašeg poslodavca iznosi 23 radna dana (15+8) onda Vi imate pravo na srazmeran godišnji odmor u trajanju od 15 radnih dana s obzirom da ćete do isteka ugovora o radu (1. septembar) imati punih 8 meseci rada. Dakle, nemate pravo na preostalih  8 dana. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 26.07.2017

otkaz ugovora o radu

Radim na određeno vreme od 2009god. svaki put na ugovor od po godinu i sada zadnji ugovor na dve godine. Pa me intresuje jer u septembru mi ističe i taj ugovor i rečeno mi je da mi nemogu produžiti jer opština nedozvoljava, pa me intresuje kakva ja imam prava jer u novembru ja i supruga očekujemo i trece dete. Dali ima neko kome u ovoj državi mogu da se obratim za pomoć ili treba da se okačim opstini…

Poštovani, 

Ukoliko Vam ističe ugovor o radu na određeno vreme u septembru, pokušajte da nađete novi posao, pre isteka postojećeg ugovora. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 26.07.2017

Zarada

Da li se radniku isplaćuje zarada za dane dok traje otkazni rok, s obzirom da u tom periodu nije radio? Ili se samo plaćaju doprinosi?

Poštovani, 

Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati zaradu u koju ulazi i vreme otkaznog roka. 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 26.07.2017

Prestanak radnog odnosa

Poštovani, moja majka prima novcanu nadoknadu od NSZ, po osnovu toga sto su joj od trenutka odlaska firme u stecaj do sticanja uslova za odlazak u starosnu penziju falile 2 godine. U avgustu joj isticu te 2 godine i stice uslov za odlazak u starosnu penziju. Interesuje je da li ima eventualno pravo na isplatu otpremnine zbog odlaska u penziju od strane NSZ? Hvala Vam!

Poštovani, 

Nacionalna služba za zapošljavanje ne isplaćuje otpremninu pri odlasku u penziju. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 26.07.2017

Porodiljsko odsustvo

Postovani, da li kao trudnica moram da potpisem aneks ugovora i koje su sankcije ako ne potpisem. Posto poslodavac ne moze da mi otkaze ugovor o radu kao trudnici, da li je aneks vazeci i bez mog potisa? Hvala Mnogo!

Poštovana, 

Aneks nije važeći bez Vašeg potpisa. Ukoliko ne potpišete aneks ugovora o radu rizikujete da, nakon isteka porodiljskog odsustva, dobijete otkaz ugovora o radu. Ukoliko smatrate da je aneks nezakonit, možete da podnesete tužbu kod nadležnog suda. 

 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 26.07.2017

Trudničko bolovanje

Postovanje. Prijavljena sam u radni odnos 1.07.2017 na neodredjeno. Plata 24500. Sada sam u drugom mesecu trudnoce. Zanima me koliko je potrebno meseci radnog staza da bih primila 100% naknadu za trudnicko bolovanje. Ako budem prijavljena tri meseca i otvorim bolovanje koliki cu iznos naknade primati za trudnicko a koliko za porodiljsko.

Poštovana, 

Pun iznos naknade zarade (100%)  ima zaposlena koja je neposredno pre ostvarivanja prava na naknadu  bila u radnom odnosu i po tom osnovu ostvarivala zaradu više od 6 meseci neprekidno. Ukoliko ste pre ostvarivanja ovog prava bili u radnom odnosu 3 meseca neprekidno i po tom osnovu ostvarivali zaradu imate pravo na naknadu zarade u iznosu od 30 %. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 25.07.2017

Godišnji odmor

Presudom suda je ponisteno resenje o prestanku radnog odnosa, i treba da se vratim na posao. Kako u prethodnoj godini nisam koristila godisnji odmor, a presudu sam dobila u julu, kakva su moja prava u vezi godisnjeg odmora za tu godinu?

Poštovana, 

Godišnji odmor se ne može u celosti prenositi u narednu godinu. Zaposleni koji ne iskoristi godišnji odmor ili prvi deo godišnjeg odmora u tekućoj godini, nema pravo da prenosi taj godišnji odmor u narednu godinu.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 25.07.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.