Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

dali imasm pravo na novcanu nadoknadu prilikom otkaza svojom voljom a primljena sam za stalno i zelim da promenim posao i sredinu

U slučaju otkaza od strane zaposlenog ili sporazumnog raskida radnog odnosa, zaposleni nema pravo ni na naknadu za slučaj nezaposlenosti, ni na otpremninu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 07.12.2016

Vlasništvo nad poslovnim prostorom

Poštovani, Zahvaljujem Vam se na brzom odgovoru, ali očigledno nisam dobro postavio pitanje; Likvidacija firme je sprovedena zakonski. Vlasništvo nad poslovnim prostorom je bilo zakonito i upisano u zemljišne knjige na firmu i likvidacioni upravnik je sa punim pravom uneo u likvidacionu masu i zakonski raspodelio ostatak likvidacione mase. Nakon tri godine od brisanja…

Nije moguće da neko tužbom protiv investitora dobije vlasništvo nad poslovnim prostorom uknjiženim na likvidirano privredno društvo. Likvidirano privredno društvo je takođe moralo biti tuženo da bi se tako nešto desilo. Moguće je da poslovni prostor nikada nije bio uknjižen na likvidirano privredno društvo, već se u katastru kao vlasnik i dalje vodio investitor.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 07.12.2016

Pravo na otpremninu

Postovani, molim vas za odgovor da li imam pravo na zakonsku otpremninu oslobodjenu poreza od firme gde sam radila 11 meseci i prestaje mi radni odnos jer sam proglasena tehnoloskim viskom?

Nemate pravo na otpremninu budući da ste radili kraće od 1 godine. Zakonom je propisano da se visina otpremnine utvrđuje opštim aktom ili ugovorom o radu, s tim što ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 07.12.2016

Korišćenje godišnjeg odmora u delovima

U 2016.god. nemam ni jedan iskorišćeni dan godišnjeg odmora za 2016.god. Da li moram obavezno iskoristiti barem jedan deo god.odmora za 2016.god. u ovoj godini ili ga mogu koristiti ceo u 2017.god.Zaposljena sam na neodredjeno vreme.

Zakonom je propisano da u slučaju da zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 06.12.2016

Neisplaćene zarade

Istice mi ugovor o radu 31.12 i nece mi ga produziti , a duguju mi 3 plate. Na koji nacin mogu da dobijem taj novac?

Ukoliko ste od poslodavca dobili obračun zarade i naknade zarade, koje je dužan da isplati poslodavac, u skladu sa članom 121 Zakona o radu, možete sudu podneti predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave i na taj način naplatiti potraživanje. Ukoliko ne posedujete obračun zarade i naknade zarade, protiv poslodavca možete podneti tužbu, kojom ćete potraživati…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.12.2016

Isplata otpremnine zbog odlaska u penziju

radim u jednom restoranu .Predala sam za penziju .Gazda mi kaze da nemam pravo na otpremninu jer mu firma lose stoji. i da ne mora da mi isplati otpremninu.Dali ja imam pravo na otpremninu i kome da se obratim? Iz Beograda sam

Poslodavac je dužan da isplati, u skladu sa opštim aktom, zaposlenom otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini dve prosečne zarade u Republici Srbiji. Ukoliko to ne učini poslodavca možete prijaviti inspekciji rada, a sudskim putem možete tražiti da se obaveže poslodavac da vam isplati otpremninu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 06.12.2016

Otkaz od strane zaposlenog

Postovani, Zaposlen sam kod avog poslodavca kratak vremenski period. Potpisao sam ugovor na odredjeno vreme (120 dana?), postoji velika mogucnost da da napustim zemlju pre nove godine, te moram dati otkaz. Zaposlem sam preko omlad. zadruge. Da li postoji obaveza otk roka od 15dana? I da li se ti dani racunaju u krajni obracun plate?

Ukoliko ste zasnovali radni odnos (potpisali ugovor o radu na određeno vreme), postoji vaša obaveza da otkaz ugovora o radu dostavite poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji ste naveli kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Poslodavac je dužan da vam isplati zaradu za celokupan period rada. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 06.12.2016

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada

Na koji nacin doci do isplate naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada koje poslodavac svesno i namerno ne isplacuje iako u jednom pravcu do radnog mesta ima preko 3.5km (molio bih i za minimalnu razdaljinu do radnog mesta za uslov za ovu naknadu?), a dostavljena je dnevna karta sa iznosom prevoza u jednom pravcu!? Takodje, poslodavac ne izdaje mesecnu listu isplata…

Protiv poslodavca možete podneti tužbu sudu. Poslodavac je dužan da vam isplati naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte. Što se tiče obračuna zarade, zakonom je propisana obaveza poslodavca da prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi zaposlenom obračun. Ukoliko to ne učini poslodavca možete jedino prijaviti inspekciji…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.12.2016

Advokatski pripravnik

Postovani, pre tri godine zaposlila sam se u adv. kanc. kao pripravnik. Advokat mi je na razgovoru za posao rekao da cu volontirati par mjeseci bez prijave i plate dok ne vidi kako se snalazim. Nakon tri mjeseca obavjestena sam da se dobro snalazim te da ce me prijaviti za par mjeseci.. sa takvim obecanjima prosle su 3 godine. Ja sam obavljala sve poslove ... od ciscenja…

Za upis u imenik advokatskih pripravnika nije neophodno da budete u radnom odnosu. Bitno je da ste polagali zakletvu i da ste upisani u imenik advokatskih pripravnika. Ukoliko ste upisani u imenik advokatskih pripravnika imate pravo da, kao advokatski pripravnik, zastupate stranke na sudu. U slučaju da niste upisani u imenik advokatskih pripravnika, a na sudu ste se…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 05.12.2016

Pravo na plaćeni godišnji odmor

Zanima me da li imam pravo na placeni godisnji odmor? Znaci imao sam 14 dana odmora koje sam iskoristio, inace toliko imam radnih dana u mesecu..poslodavac mi je rekao da ce mi uplatiti neki deo samo za tih 14 dana... Zanima me koja su moja prava, da li mogu da potrazujem da mi poslodavac isplati ceo iznos za tih 14 dana ili samo neki dao???

Pitanje nije jasno. Zakonom je propisano da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 05.12.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.