Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Odgovornost zaposlenog

Postovanje, interesuje me da li bih ja kao radnica snosila neke posledice ukoliko bi inspekcija otkrila da menjacnica u kojoj radim radi na crno?

Radnik ne odgovara zbog nezakonitog rada poslodavca. Privredno društvo i odgovorno lice poslodavca odgovaraju za zakonit rad privrednog društva.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 03.10.2016

Promena principala

Kakve su moje obaveze prema advokatakoj komori ukoliko promenim principala. Jel treba da prijavljujem promenu i koji je postupak u tom slucaju. Jel moram da se ispisem, pa onda opet da se upisujem... Hvala unapred

Zaključite ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor sa advokatom kod koga želite da obavljate pripravnički staž i podnesite prijavu advokatskoj komori za promenu principala.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 30.09.2016

Preobražaj radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme

Radim na određeno vreme u periodu od 15.9.2014-15.6.2015. i od 16.6.2015 do povratka zaposlene sa porodiljskog bolovanja-do 30.10.2016. godine.Da li radni odnos prerasta na neodređeno?

Nema osnova da tražite preobražaj radnog odnosa u radni odnos na neodređeno vreme. Ugovor o radu na određeno vreme može da traje duže od 24 meseca u slučaju zamene privremeno odsutnog zaposlenog. U tom slučaju radni odnos na određeno vreme može da traje do povratka privremeno odsutnog zaposlenog.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 30.09.2016

Neplaćeno odsustvo

Postovani,kako pravno da regulisemo(u pismenoj formi) usmeni dogovor sa poslodavcem za odsustvo u trajanju od 6 meseci,za koje se ja odricem licnog dohotka u tom periodu, ali i dalje da mi on uplacuje porez i doprinos na istu sumu licnog dohodka koji sad primam.Ovo je usmeni dogovor ali bi to pravno regulisali-na papiru. Molim za pomoc. S postovanjem

Sačinite ugovor, kojim ćete konstatovati vaš usmeni dogovor i urediti da poslodavcu otpuštate dug za neisplaćene zarade. Prilikom dospelosti svake zarade trebali biste posebnim ugovorom navesti da otpuštate dug poslodavcu, na ime neisplaćenih zarada.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 30.09.2016

Sistematizacija radnih mesta

Postovani, ko je u opstini (lokalnoj samoupravi) zaduzen da vodi evidenciju dolazaka funkcionera na posao i evidenciju koriscenja godisnjih odmora, samim tim na osnovu cega im se moze odobriti naknada za nekoriscenje godisnjeg odmora ako evidenciju niko nije vodio?

Sistematizacijom radnih mesta se propisuje ko je zadužen da obavlja poslove evidencije dolazaka na rad i da vodi evidenciju korišćenja godišnjih odmora. Poslodavac je dužan da izda zaposlenom rešenje o korišćenju godišnjeg odmora. Ukoliko takvog rešenja nema pretpostavlja se da zaposleni nije koristio godišnji odmor.

Kategorija pitanja: Sistematizacija radnih mesta | postavljeno: 29.09.2016

Trajanje ugovora o radu u slučaju trudnoće

Ukida se moje radno mesto u firmi.Radim na odredjeno.U medjuvremenu ostanem trudna,ukine se moje radno mesto a sta se desava sa mnom.Jos sam na bolovanju il dobijam otkaz?

Za vreme trudnoće poslodavac ne može da vam otkaže ugovor o radu, a radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka odsustva sa rada radi nege deteta.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 29.09.2016

Prekovremeni rad

Po ugovoru se radi 40 casova nedeljno (5 dana po 8 sati), medjutim u realnosti je obavezan rad i subotom (ponekad i nedeljom i skoro uvek drzavnim praznicima) a i ostaje se prekovremeno u proseku 2 sata dnevno. Moram da dodam da nista od toga nije placeno, niti se dobijaju slobodni dani. Koja su moja prava?

Možete podneti tužbu protiv poslodavca. Ukoliko dokažete da ste radili prekovremeno i na dane držanih praznika, koji su neradni dani, sud će doneti presudu u vašu korist.

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 28.09.2016

Rad na crno

Kod istog poslodavca sam 16 godina. Svih 16 radim na crno. Nisam prijavljena nemam ni zdravstveno. Da li mogu nesto da uradim da bi mi se uplatio staz za sve godine u nazad? Jer je i firma na crno kao ne postoji.

Možete tužiti poslodavca kako bi se utvrdilo da ste bili u radnom odnosu i obavezao poslodavac da vam uplati pripadajuće doprinose. Drugi deo pitanja koji se odnosi na status poslodavca nije jasan.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 28.09.2016

Korišćenje godišnjeg odmora

Ukoliko dam otkaz a otkazni rok mi je 30 dana, da li imam pravo na koriscenje godisnjeg odmora u toku otkaznog roka. Imam 10 radnih dana neiskoriscenog odmora.

Ukoliko se poslodavac saglasi, u toku otkaznog roka možete koristiti godišnji odmor. U suprotnom poslodavac je dužan da vam isplati naknadu zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.09.2016

Trajanje ugovora o radu u slučaju trudnoće

Postovani,zaposlena sam od aprila meseca a ugovor mi se produzava na tri meseca. Saznala sam da sam u drugom stanju,da li poslodavac ima pravo da mi ne produzi ugovor ako ih obavestim o trudnoci I odlasku na bolovanje zbog odrzavanja trudnoce?

Za vreme trudnoće poslodavac ne može da vam otkaže ugovor o radu. Zakonom je propisano da se u slučaju trudnoće ugovor o radu na određeno produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta.

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 27.09.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.