Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Raspored korišćenja godišnjeg odmora

ima li neki odredjeni vremenski rok koji mora da prodje izmedju starog i novog godisnjeg odmora?

Ne postoji vremenski rok koji mora da prođe između korišćenja starog i novog godišnjeg odmora.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 23.05.2016

Naknada štete

Poštovani. Molim vas da mi odgovorite na pitanje da li imam pravo na bilo kakvu odštetu na radu tj. tokom radnog odnosa jer mi je prošle godine u maju mesecu dijagnostikovana bronhijalna astma a radim u azilu za pse pri JKP Veterina Beograd a već dva meseca tražim da mi nadležni iz firme promene radno mesto ali ništa od toga još. Hvala!

Ukoliko dokažete da je uzrok bolesti posao ima osnova da tužite poslodavca, međutim šanse da to uspete da dokažete su veoma male.

Kategorija pitanja: Zaštita na radu | postavljeno: 23.05.2016

Obračun naknade za slučaj nezaposlenosti

Poštovani Prestao mi je radni odnos, to znam kako izračunaju iznos ono što treba da dobijem u slučaju nezaposlenosti. Prosečnu platu ne znam kako izračunavaju, uzimaju u obzir zadnjih 6 ili zadnjih 12 meseca?

Osnovica za utvrđivanje visine novčane naknade za slučaj nezaposlenosti jeste prosečna zarada, odnosno plata ili naknada zarade, odnosno naknada plate koja je nezaposlenom isplaćena u poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu u kojem je prestalo osiguranje.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 23.05.2016

Otkaz ugovora o radu

Postovani,Dobila sam otkaz preko telefona.Nije mi poslato vec nedelju dana resenje o otkazu niti navedeni razlozi kao ni radna knjizica.A jos uvek mi tece prijava.Sta treba da ucinim po tom pitanju,da li mogu da tuzim poslodavca zbog zadrzavanja dokumentacije?

Poslodavca možete tužiti zbog nezakonitog otkaza. Rešenje o otkazu ugovora o radu mora biti u pismenom obliku. Ukoliko je otkaz dat zbog povreda radnih obaveza ili nepoštovanja discipline, poslodavac je bio dužan da vam pre otkaza dostavi pisano upozorenje o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 23.05.2016

Tužba zbog prekovremenog rada

Poštovani, izazvao sam pre oko dve nedelje saobraćajnu nesreću, nepoštovanje prvenstva prolaza. Razlog je dekoncentracija izazvana prekovremenim radom, stravičnim premorom. Zanima me imam li osnova da tužim firmu za pretrpljeni stres i strah, iako sam po saobraćajnim pravilima ja kriv. Dakle, zbog prekovremenog rada, inače neplaćenog, popustila mi je pažnja i desilo…

Nema osnova da tužite poslodavca za pretrpljeni strah i stres. Poslodavca možete da tužite ukoliko vam ne isplaćuje uvećanu zaradu za prekovremeni rad. Protiv poslodavca možete podneti i prijavu inspekciji rada u slučaju da ne poštuje odredbe Zakona o radu, koje se odnose na prekovremeni rad.

Kategorija pitanja: Radno vreme i prekovremeni rad | postavljeno: 20.05.2016

Otkaz od strane zaposlenog

Postovani, zanima me kako se radi raskid ugovora o radu na odredjeno vreme ako je radnik dao otkaz pre isteka ugovora o radu na odredjeno vreme. Ako mozete da me uputite gde mogu da pronadjem neki primer raskida ugovora po tom osnovu. Hvala

Rešenje o prestanku radnog odnosa se donosi kao da je radnik zaposlen na neodređeno vreme dao otkaz ugovora o radu. Dakle, treba konstatovati da je zaposleni pismenim putem otkazao ugovor o radu, zbog čega mu prestaje radni odnos.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 20.05.2016

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

Postovani, proslog meseca sam dobila resenje o otkazu zbog povrede radne obaveze u firmi u kojoj sam bila zaposlena 5 god. Primljena sam u drugu firmu na zamenu, sada dakle imam ugovor na odredjeno u trajanju od mesec dana. Zanima me da li nakon isteka tog ugovora imam pravo na koriscenje materijalne nadoknade sa biroa. Hvala

Budući da ste kod poslodavca, kod kog ste radili 5 godina, dobili otkaz zbog povrede radne obaveze, morate ponovo ispuniti uslove za ostvarivanje prava na naknadu za slučaj nezaposlenosti, odnosno morate ponovo biti osigurani najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 20.05.2016

Sticanje uslova za polaganje pravosudnog ispita

Poštovani,treća sam godina Pravnog fakulteta,interesuje me kako teče procedura prijavljivanja za polaganje pravosudnog ispita,koje uslove treba ispuniti,kao i od koje godine studija se možemo prijaviti u sudu za vontiranje ?

Uslov za obavljanje pripravničkog staža u sudu je završen pravni fakultet. Pre nego što završite pravni fakultet ne možete raditi kao sudijski pripravnik. Uslov za polaganje pravosudnog ispita je da ste najmanje 2 godine radili u sudu kao pripravnik ili kao advokatski pripravnik. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 20.05.2016

Otkaz od strane zaposlenog

Poštovani, kada zaposleni želi da otkaže Ugovor o radu zato što je našao drugi posao, koje je najbolje rešenje za poslodavca, da mu zaposenu dostavi Otkaz u nekoj pisnoj formi, ili da naprave Sporazumni raskid Ugovora o radu. Hvala unapred

U slučaju otkaza od strane zaposlenog, zaposleni bi morao da dostavi pismeni otkaz ugovora o radu i da odradi otkazni rok. Kod sporazumnog raskida radnog odnosa ne postoji otkazni rok, već dan prestanka radnog odnosa sporazumno utvrđuju poslodavac i zaposleni. Ni u slučaju prestanka radnog odnosa zbog otkaza ugovora o radu od strane zaposlenog, ni u slučaju sporazumnog…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 19.05.2016

Pravo na otpremninu

Zaposlena sam kod poslodavca 2godine i 5 meseci na određeno vreme. Sada mi nije produžio ugovor. Da li imam pravo na otpremninu?

Nemate pravo na otpremninu. Pravo na otpremninu imate samo u slučaju otkaza zbog tehnološkog viška. U slučaju prestanka radnog odnosa zbog isteka ugovora o radu na određeno vreme imate pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 19.05.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.