Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Visina otpremnine

Otpremnina Zaposlen sam u firmi bio od 02.08.2004. godine. U stalnom radnom odnosu. 2014 godine vlasnik firme je otvorio novu firmu i to kao razdvajanje uz osnivanje. U toj novoj firmi je on jedan jedini vlasnik. Izmedju ostalih i ja sam radnik koji je postao radnik nove firme. U martu 2016. dobijam otkaz kao visak radne snage. Interesuje me da li imam pravo na otpremninu…

Prilikom obračuna otpremnine računaće se i vreme provedene kod poslodavca prethodnika. Članom 158 Zakona o radu propisano je da se za utvrđivanje visine otpremnine računa i vreme provedeno u radnom odnosu kod poslodavca prethodnika u slučaju statusne promene. Kako je nova firma nastala statusnom promenom vaš radni staž se računa od 2004. godine. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.03.2016

Otkaz od strane zaposlenog

Rekli su mi da svojom rukom napisem na belom papiru da dajem otkaz i da mogu kuci odmah.Uradila sam to.Sada kada sam trebala da uzmem r.k.traze mi da potpisem sporazumni raskid.jer citiram-to je jedini ugovor koji postoji u Srbiji.ja sam dala otkaz i nemam nikakva prava.ni da se prijavim na Biro.ni generalno nista.Samohrani sam roditelj inace i nisam htela da potpisem…

Nije jasno koje je vaše pitanje. Zaposleni može da otkaže poslodavcu ugovor o radu, a moguće je i sporazumno raskinuti radni odnos. U oba slučaja zaposleni nema pravo ni na otpremninu, ni na naknadu za slučaj nezaposlenosti.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.03.2016

Zaštita od otkaza

Da li samohrana sa dvoje maloletne dece može da dobije otkaz.Hvala

Ne postoji posebna zaštita od otkaza ugovora o radu za samohrane majke sa dvoje maloletne dece.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.03.2016

Pravo na naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora

Postovani , Zeleo bih da Vam postavim pitanje koje se tice neiskoriscenog odmora.Naime poceo sam sa radom 1. novembra 2015., a ugovor mi je istekao 4. marta 2016. Zanima me za tih cetiri meseca rada da li i koliko dana imam prava na godisnji odmor s obzirom da mi poslodavac nije nista rekao da imam prava na odmor i da mi nije ni isplatio ?

Imali ste pravo na 2/12 godišnjeg odmora za 2015. godinu i 2/12 godišnjeg odmora za 2016. godinu. Zakonom je propisano da je u slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 21.03.2016

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

Kaži te mi ako potpišem sporazumni raskid sa poslodavcem, posto su rekli da nece da me proglase kao tehnoloski visak posto im to neodgovara.a odma me prijavi novi poslodavac na pr u perionicu i uplati mi socijalno,penzijsko za mesec dana pa mi on da otkaz jel imam pravo onda na nadohnadu sa biroa? Posto u sadasnjoj firmi imam 8 god radnog staza a oni nece da mi izadju…

Ukoliko uradite navedeno nećete imati pravo na naknadu zaslučaj nezaposlenosti. Članom 67 Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisano je da nezaposleni kome je radni odnos, odnosno osiguranje prestalo njegovom voljom ili krivicom, može ostvariti pravo na novčanu naknadu ako ponovo bude osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.03.2016

Aneks ugovora o radu

Da li je poslodavac duzan da ponodi novi ugovor o radu ili aneks radniku koji u toku radnog odnosa zavrsi studije i ima visi stepen strucne spreme u odnosu na posao koji radi za koji je sistematizacijom predvidjen IV stepen ?

Poslodavac nije dužan da zaposlenom koji u toku radnog odnosa završi studije ponudi novi ugovor ili aneks ugovora.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 21.03.2016

Otkaz od strane poslodavca

Poštovani,imao sam ugovor na neodredjeno vreme 9 godina,firma ulazi u blokadu,preregistruje se i pod pritiskom potpisujem sporazumni raskid,i istog dana potpisujem ugovor ,na novu firmu, opet na neodredjeno vreme.Nakon mesec dana dobijam otkaz sa nove firme.Ima li osnova za tuzbu , i kojim sredstvima se boriti? Hvala!

U pitanju niste naveli koji je razlog naveden kao razlog za otkaz. Ukoliko ste otkaz dobili jer je prestala potreba za vašim radom i poslodavac realno nema potrebe za vašim radom, nema osnova za tužbu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 18.03.2016

Tužba zbog neisplaćenih zarada

Postovani, Poslodavac mi je duzan 11 mesecnih zarada, pre toga sam dobijao zaradu na ruke, bez obracunske liste. Kako mogu da dokazem na sudu da mi je poslodavac duzan zaostale zarade.

Na poslodavcu je teret dokazivanja da vam je isplatio zarade. Negativne činjenice se ne dokazuju.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 18.03.2016

Plaćanje doprinosa

Da li kao poslodavac imam pravo za ne placanje zdravstvenog osiguranja? Poslednje dve godine nisam overavao zdravstvenu knjizicu niti koristio njihove usluge

Nemate pravo da ne plaćate zdravstveno osiguranje. Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje uređuje doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, obveznike doprinosa, osnovice doprinosa, stope doprinosa, način obračunavanja i plaćanja doprinosa, kao i druga pitanja od značaja za utvrđivanje i plaćanje doprinosa.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.03.2016

Isplata zaostalih zarada

Radim kod poslodavca koji kasni sa isplatom 3 meseca. Prelazim uskoro kod drugog poslodavca i zanimam me koji je vremenski rok po zakonu (i koji zakon to definiše) da mi prethodni posldavac isplati zaostale zarade od 3 meseca? Pored ovog nisu mi uplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje pune 3 godine. Šta raditi po tom pitanju=? Hvala.

Članom 186 Zakona o radu propisano je da je poslodavac dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, isplati sve neisplaćene zarade, naknade zarade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa. Isplatu navedenih obaveza poslodavac je dužan da izvrši najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa. Što se tiče neuplaćenih…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 17.03.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.