Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Otkaz ugovora o radu za vreme trudnoće

Postovani, dobila sam otkaz na poslu iako sam na trudnickom bolovanju, posle prijave inspekciji su me pozvali da potpisem aneks ugovora. Prilikom mog dolaska na radno mesto, poslodavac me je isterao I rekao napolju da potpisem. Koja su moja prava?

Za vreme trudnoće poslodavac ne sme da vam otkaže ugovor o radu. Podnesite tužbu sudu zbog nezakonitog otkaza. Izvesno je da ćete uspeti u sporu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 06.11.2015

Uplata doprinosa

Postovani Dve godine sam radio u firmi sa kojom sam imao ugovor na neodredjeno (koji jos uvek cuvam) ugovor je raskinut 01.08.2014. Proverom doprinosa u PIO sam utvrdio da mi nista nije placeno. Tokom rada redovno sam primao ugovorenu platu koja medjutim nije bila navedena u ugovoru nego je polje ostavljeno blanco. Koje su moje mogucnosti i kome da se obratim? Napominjem…

Ukoliko poslodavac normalno posluje malo je verovatno da vam nisu uplaćeni doprinosi. Verovatnije je da Pio fond još nije ažurirao podatke. Obratite se poslodavcu i tražite da vam dostavi dokaz da su doprinosi uplaćeni. Ukoliko se ispostavi da vam doprinosi nisu uplaćeni podnesite prijavu poreskoj upravi, PIO fondu i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica poslodavca.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.11.2015

Otkaz ugovora o radu za vreme trudnoće

Postovani, interesuje me da li mogi da dobijem otkaz ako sam trudna. Prijavljena sam na neodređeno od 20 oktobra. Kad sam potpisivala ugovor o radu ja sam odmah potpisala i sporazumni raskid ugovora. Pa me interesuje da poslodavac moze sad da mi da otkaz ako sazna da sam trudna.

Za vreme trudnoće poslodavac ne može da vam otkaže ugovor o radu. Poslodavac može raskinuti radni odnos na osnovu blanko potpisanog sporazmnog raskida radnog odnosa, koji ste potpisali, ali na sudu možete dokazivati da ste bili prinuđeni da potpišete sporazumni raskid radnog odnosa istovremeno sa zakljičivanjem ugovora o radu.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 06.11.2015

Sticanje uslova za polaganje pravosudnog ispita

Postovani, trenutno sam volonter u sudu u trajanju od godinu i dva meseca. Postoji mogucnost da odradim strucnu praksu preko NSZZ u trajanju od godinu dana kod advokata, kao advokatski pripravnik. Zanima me da li ce biti problem zbog polaganja pravosudnog ispita, to sto cu ja imati ukupno 2 godine i 2 meseca odradjenog pripravnickog staza i to jedan deo u sudu a jedan…

To neće biti problem, U sudu ćete dobiti potvrdu da ste odradili pripravnički staž u trajanju od godinu dana i dva meseca, a ostatak pripravničkog staža možete odraditi kao advokatski pripravnik.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 06.11.2015

Obračun zarade

Poštovani, da li imam pravo nakon prestanka radnog odnosa da potražujem obračunske listiće zarade od poslodavca radi pokretanja procesa sudske naplate neisplaćenih plata?

Poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun. Poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade. Obračun zarade, odnosno naknade zarade,  poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni mesec.…

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 06.11.2015

Trajanje ugovora o radu na određeno vreme

Postovani, U radnom odnosu na odredjeno sam vec godinu i tri meseca. Sada sam otvorila trudnicko bolovanje, u trecem mesecu trudnoce. Naredne godine u avgustu, kada budem bila na porodiljskom bolovanju mi istice period od dve godine rada na odredjeno. Da li je poslodavac tada u obavezi da me zaposli na neodredjeno s obzirom na istek zakonskog roka rada na odredjeno…

Poslodavac neće biti u obavezi da sa vama zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme. Zakonom je propisano da se u slučaju trudnoće ugovor o radu na određeno vreme produžava do isteka odsustva sa rada radi nege deteta.

Kategorija pitanja: Radni odnos na određeno vreme | postavljeno: 05.11.2015

Tužba zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu

bila sam prijavljena u pekari u kojoj sam radila oko dve godine.jedan dan kad sam bila slobodna dobila poruku da dodjem do pekare,tad mi je receno da od sutra ne dolazim na posao jer sam dobila momentalni otkaz.I to bez ikakvog upozorenja i otkaznog roka.Bivsi gazda trazi od mene da potpisem sporazumni otkaz,ja sam to odbila.Nisam dobila ni platu i radnu knjizicu.Sta…

Otkaz ugovora o radu mora se dostaviti u pismenom obliku. Usmeni otkaz ugovora o radu nije zakonit. Prijavite poslodavca inspekciji rada i podnesite tužbu sudu zbog nezakonitog otkaza.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 05.11.2015

Pravo na godišnji odmor

radio sam u firmi 6mjeseci i 3 dana.Da li imam pravo na polovinu godisnjeg odmora?

Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos. U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 03.11.2015

Pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti

Postovani, radio sam u jednoj firmi 10 meseci naravno pod ugovorom na mesec dana. Vise mi nece poslodavac produzivati ugovor, da li imam neku novcanu nadoknadu sa biroa i koliko? Hvala

Nemat pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti. Obavezno osigurano lice ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ako je bilo osigurano najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 03.11.2015

Pravo na godišnji odmor

Godišnji odmor Molim vas da mi odgovorite da li imam pravo na godišnji odmor, ako sam radio od 27.04. 2015 - 01.11.2015?

Imate pravo na naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora. Zakonom je propisano da zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svakih mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos ili u kojoj mu prestaje radni odnos. U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio…

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 03.11.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.