Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


ostalo


Postovani, pre 4 dana mi je istekao ugovor o radu. Prvi ugovor mi je bio na mesec dana od 16.09- 16.10, posle toga mi je ugor produzen na 3 meseca od 16.10- 15.01 ove godine, kada mi je zvanicno istekao ugovor. Danas sam bio u zavodu za socijalno da izvucem uverenje o osiguranju. Tamo je zavedeno da sam zadnji put prijavljen 16.09 a odjavljen 16.10 i nema daljih podataka. Da li to znaci da sam…

Odgovor


Poštovani, 

Savetujemo Vam da se  najpre obratite Inspekciji rada pa ukoliko poslodavac ne postupi po nalogu inspekcije onda podnesite tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 22.01.2020

Ostalo


Postovanje molim Vas da mi odgovorite na pitanje. 25-12-2018 posttao sam tehnoloski visak kod poslodavaca i dobio uredno otpremninu i poslat sam na biro do 2 godine do prvog uslova za stcanje prava za penziju nedostaje mi 13 meseci radnog staza do 45 godina radnog staza i uslov za penziju. na birou mi je receno da primanje koje mi sleduje za vreme na birou mogu da ocekujem tek za 5 do 7 meseci.po…

Odgovor


Poštovani, 

Novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjenja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do 2 godine. Nije nam poznato iz koga razloga morate čekati 5-7 meseci jer nemamo uvid u Vašu dokumentaciju pa Vam savetujemo da detaljno obrazloženje potražite…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.01.2019

Godišnji odmor


Postovani meni je ugovor istekao pre 16 dana u ovom mesecu imam 4 radna dana koja ce poslodavac da mi isplati u narednom mesecu 09.11.18.Medjutim meni je do kraja godine ostalo 10dana neiskoriscenog godišnjeg odmora.Dali je poslodavac duzan da mi plati odmor koji mi je ostao istekom ugovora o radu.

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac je dužan da Vam isplati naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor, u slučaju prestanka radnog odnosa. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 23.10.2018

Ostalo


Postovani, povodom mog zahteva za utvrđivanje svojstva osiguranika, dobila sam obaveštenje da je neophodno dopuniti podnesak rešenjem o prestanku radnog odnosa kod poslodavca koji je prestao da postoji prilikom statusne promene. To rešenje nikada nisam dobila,od tada je prošlo više od deset godina. Interesuje me sta bih mogla da uradim sada kako bi se postupak nastavio i kako bih, ipak, ostvarila…

Odgovor


Poštovani, 

Potrebno je da se obratite Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje gde ćete dobiti detaljne informacije o daljem toku postupka. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.10.2018

Godišnji odmor


Postovani, Zaposlen sam u firmi za FTO,od maja 2018. godine. Danas 30.09.2018.god. od kolega saznajem da se ne nalazim na radnoj listi za posao. U pitanju je nedelja neradan dan. Poslodavac me nije obavestio da vise ne radim. Inace taj prvi ugovor o radu na odredjeno je i skloplen sa krajnjim datum 30.09.2018.god. Kakve su moje i kakve su obaveze poslodavca. Koliko dana godisnjeg odmora imam pravo…

Odgovor


Poštovani, 

Ugovor o radu na određeno vreme traje do isteka roka na koji je ugovor zaključen. Nije potrebno da Vas poslodavac obavesti o prestanku radnog odnosa s obzirom da je taj datum naveden u samom ugovoru o radu na određeno vreme. Imate pravo na srazmeran godišnji odmor koji se izračunava na sledeći način: Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora za svaki mesec…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 01.10.2018

Godišnji odmor


Zdravo. Bila sam na porodiljskom bolovanju. Počela da radim u toku letnjih odmora. Da li sam po zakonu imala prava i ja na taj odmor? Odmori su se završili a ja nisam koristila ni dan.

Odgovor


Poštovani, 

Imate pravo na godišnji odmor. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 27.09.2018

Ostalo


Da li radnik koji 2019. 15. Aprila puni 30 godina radnog staza, a 20. aprila 2019. godine i 65. godina, ima pravo i na jubilarnu nagradu a potom i na otpremninu za odlazak u penziju. Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac je dužan da isplati zaposlenom otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini dve prosečne zarade. Opštim aktom, odnosno ugovorom o radu može da se utvrdi pravo na jubilarnu nagradu ali to nije obaveza poslodavca. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 13.09.2018

Ostalo


Poštovani, Kako sam u drugom stanju i poslodavac je obavešten o tome, da li mogu da otvorim bolovanje, kada za to bude došlo vreme ako poslodavac ne uplaćuje doprinose za mene i ima pozamašni dug? I može li me odjaviti bez mog znanja i šta mi je činiti?

Odgovor


Poštovani, 

Da bi ostvarili pravo na naknadu zarade potrebno je da je poslodavac uplatio doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 09.09.2018

Ostalo


Poštovani...na navedeno pitanje sam dobila pozizivan odgovor. "Poštovani...dobila sam resenje o porodiljskom bolovanju 26.12.2016., i tu nista nije sporno, naknada porodiljskog bolovanja je izvrsena, problem je trudnicko bolovanje, naime, nemogu ostvariti naknadu za 10., 11, i 12. mesec do porodiljskog bolovanja. Poslodavac je preminuo i za pojedine radnike nisu izmizeni doprinosi, za mene konkretno…

Odgovor


Poštovani, 

Za neuplaćene doprinose nadležna je Inspekcija rada koja će naložiti  Vašoj firmi da uplati doprinose koje duguje. Nakon toga možete ostvariti svoje pravo. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 24.08.2018

Ostalo


Molim odgovor vezano za penziju jer ne znam koga da pitam. Ja imam 21 god povezanog radnog staza a onda sam ostala bez stalnog zapislenje. Sad vec ima oko 3 god da nisam prijavljena. Kakva su moja prava vezano za penziju? Da li je mogu ostvariti sam kad docekam starosnu penziju? Da li bi mi se tad racunao ukupan staz ili samo minimalni 15 god.?

Odgovor


Poštovani, 

U penzijski staž se računa ukupan staž osiguranja koji ste ostvarili. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.08.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.