Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Da li kada dobrovoljno date otkaz mozete sami sebi uplacivati doprinos za penziju? Imam nesto manje od 10 godina radnog staza.

Odgovor


Poštovani, 

Možete sami uplaćivati staž osiguranja. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 12.11.2017

Ostalo


Poštovani, u periodu od 2013. do 2015. sam radila za jedan lanac apoteka koji ni meni ni mojim kolegama nije uplaćivao doprinose za penziono iako je lični dohodak isplaćivao. To smo slučajno saznali, ja sam prešla u drugu firmu, ali ne znam na koji način da nateram bivšeg poslodavca da mi uplati penziono kako ne bih imala rupu u stažu. Hvala unapred!

Odgovor


Poštovani, 

U Vašem slučaju nadležna je Inspekcija rada. Možete podneti prijavu Inspekciji pismeno ili usmeno. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 11.11.2017

Ostalo


Postovani, kasni mi uplata za trudnocko i porodiljsko bolovanje tacno sedam meseci. Poslodavac nije uplatio poreze i doprinose. Sta da uradim i kome da se obratim kako bi se to najzad pokrenulo? Hvala Vam

Odgovor


Poštovana, 

Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 16.10.2017

Ostalo


Zelim da povucem otkaz zaposlenog prema poslodavcu koji sam bila primorana da dam,jer mi poslodavac u zadnje 2godine nije uplacivao doprinose kao ni zaradu.Tako da nisam mogla da overim zdravstvenu knjizicu koja mi je bila neophodna za nastavak lecenja bolesti zavisnosti u bolnici Teodora Drajzera,gde sam na metadonskoj terapiji jos od 2014god.Terapiju vise nisu hteli da mi daju bez overene knjizice,pa…

Odgovor


Poštovana, 

Poslodavac je dužan da Vam uplati doprinose za obavezno socijalno osiguranje za vreme dok ste bili u radnom odnosu. Ukoliko Vam nešto duguje po tom osnovu obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 04.10.2017

Ostalo


Postovani, Imam problem,bio sam u stalnom radnom odnosu jada sam poceo da radim kod drugog poslodavca,tada mi je receno da me nece prijavljivati.Medjutim prijavili su me u periodu od3.7.17 do5.8.17.Kada sam otisao da dam otkaz u prvoj firmivsazbao sam da sam i u toj firmi prijavljen.Sada je orobkem dupli staz.U prvoj firmi su me odjavili 31.8.17.ali se ne slazu datumi u Centralnom registru i u…

Odgovor


Poštovani,

Ukoliko je došlo do duple prijave, potrebno je da oba poslodavca isprave grešku do koje je došlo u Matičnoj evidenciji.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.10.2017

Ostalo


Da li je moguce da firma nemoze da odjavi bivseg radnika sa zavoda,i hoce li samim tim taj radnik imati problema ukoliko nadje novi posao?

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac je dužan da Vas odjavi. Ukoliko Vas ne odjavi, obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.10.2017

Prestanak radnog odnosa


Radio Sam 40god u kolubari reik firma me je poslala u penziju, penziju cekam reset meseci, pio fond me je obavestio da neman dovoljno radnog staza I da mi fali reset meseci. Firma nece dame vrati na posao. Sta da radim

Odgovor


Poštovani, 

Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 24.09.2017

Ostalo


Postovani, moj otac ima 36 god, radnog staza, da li je duzina trajanja novcane nadoknade sa biroa ista i po dobrovoljnom prijavljivanju za socijalni program i po proglasenju tehnoloskog viska? Tacnije, ukoliko se prijavi za socijalni program, moze da bude na birou 1 godinu a ako ga proglase tehnoloskim viskom moze da bude na birou 2 god ili je u oba slucaja 1 god? Hvala

Odgovor


Poštovana, 

Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenom 12 meseci ako ima staž osiguranja duži od 25 godina. Izuzetno novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjenja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju nedostaje do 2 godine. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 22.09.2017

Ostalo


Poštovani, primalac sam invalidske penzije 50%. Interesuje me da li postoji mogućnost ako se sada zaposlim, da li ostajem bez penzije trajno ili se nastavlja isplata nakon prestanka radnog odnosa?

Odgovor


Postovani, 

Ukoliko stupite u radni odnos ostajete bez penzije trajno. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 20.09.2017

Ostalo


Imam manje od dve godine do navršenih 65 godina života, i 33 godine staža. Mogu li da unapred uplatim doprinose, pa da odmah dobijem punu penziju?

Odgovor


Poštovani, 

Takva mogućnost nije predviđena zakonom. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 16.09.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.