Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


2003god.poslodavac kod koga sam ne svojom voljom prekinula sa radom trenutno n astavio je da uplacuje staz,.U međuvremenu sam radila preko omladinske koja mi je takođe uplacivala staz.Posle četiri meseca vraćam se u prvu firmu gde me knjigovođa obaveštava da imam dva radna staža koja su istovremeno uplaćivana.Šta mogu i šta treba da uradim?Da li omladinsku da isključim,tako da se izrazim…

Odgovor


Poštovana, 

Potrebno je da odete u Fond PIO gde će Vam oni objasniti detaljnu proceduru. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 26.08.2017

Prestanak radnog odnosa


Ispunio sam uslov za starosnu penziju ( 65 ) I 39 god. staza.Predao sam I uverenje o benificiranom radnom stazu od 2.06.1977 god. Do 1985 god.U pio su mi najpre rekli da mi priznaju benificirani staz s obzirom da je ostvaren do 1990 god.samo da donesem orginal uverenje od poslodavca.Kada sam doneo orginal uverenje od poslodavca receno mi je da me nema na nekom spisku I da nemam pravo priznavanja…

Odgovor


Poštovani, 

Naš savet je da uložite žalbu na navedeno rešenje. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 23.08.2017

Ostalo


Postovani! Kako da dobijem uverenje o placenim doprinosima za Pio iz 1970, 1971 i 1972 god. U to vreme sam radio za Ei-Niš ali u Beogradu OUR Avala na Voždovcu.

Odgovor


Poštovani, 

Podnesite zahtev u Fond PIO i dobićete uverenje. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 25.07.2017

Prestanak radnog odnosa


Radim u metrou imam 40 godunu staza i 61 godinu zivota.Idem u penziju i rekli su mi da nemam prava na otpremninu zato sto nemam 65 godina starosti.Dali je to tacno?

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac je dužan da zaposlenom  isplati otpremninu pri odlasku u penziju. Uslov za starosnu penziju je najmanje 15 godina staža i 65 godina života. Dakle Vi ne ispunjavate uslov za starosnu penziju i nemate pravo na otpremninu jer će Vam radni odnos prestati po drugom osnovu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 25.07.2017

Prestanak radnog odnosa


Prvi radni odnos sam zasnovao 14.11.1978. godine. Sada sam u stalnom radnom odnosu na željeznici Srbije od 16.09.1996. godine pa i danas. Kako predstoji rešavanje viška radne snage po socijalnom programu, a koja će se ove godine sprovoditi zaključno sa 20.11.2017. godine, treba da primim pripadajuću otpremninu i bit ću upućen na teret Nacionalne službe za zapošljavanje. Prilikom provere…

Odgovor


Poštovani, 

Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenom 12 meseci ako ima staž osiguranja od 25 godina. Izuzetno novčna naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjenja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do 2 godine. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 19.07.2017

Starosna penzija


Poštovani, Živim u Srbiji i radim preko interneta za poslodavca iz Nemačke. Zanima me kako mogu da ostvarim pravo na radni staž, i na koji način, s' obzirom da je moje mesto boravka u Srbiji. Unapred hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Potrebno je da sami sebi uplaćujete doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje našem PIO Fondu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.07.2017

Radni staž


Poštovani, Imam pitanje oko ostvarivanja penzije, naime u radnoj knjižici imam upisanih i ispečatiranih 16 godina (od raznih firmi u kojima sam radila), međutim kada sam proverila u PIO fondu, rečeno mi je da imam zavedenih 9 godina i 6 meseci. Imam 60 godina i nisam zaposlena tako da informacija o godinama staža mi uopšte nije bila prijatna. Šta raditi u ovom slučaju? Mnoge firme u kojima…

Odgovor


Poštovani

Za periode za koje Vam poslodavac nije uplatio doprinose, radi ostvarivanja prava na penziju možete sami platiti doprinose za PIO osiguranje. Međutim, to je moguće uraditi samo ukoliko je potrebno za ostvarivanje prava i samo tokom postupka za ostvarivanje prava na penziju. U filijali fonda gde se vodi postupak za ostvarivanje prava izračunaće Vam koji iznos  treba da platite. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.07.2017

Ostalo


Moja majka od 2012. god. radi kod jednog poslodavca. Kada je otišla u socijalno da proveri da li joj uplaćuje staž, tamo su joj rekli da dotični nije podneo prijavu još od 2010. Zanima me da li postoje neki rokovi za podnošenje prijava i da li bi trebalo neka državna ustanova da ima uvid u to i da reaguje? Šta mi savetujete? Unapred zahvalna.

Odgovor


Poštovani, 

Možete podneti prijavu Inspekciji rada koja će pokrenuti postupak protiv poslodavca. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 05.07.2017

Ostalo


Da li je moguće da mi poslodavac po autorskom ugovoru za nezaposleno lice uplaćuje PIO, a ne uplaćuje za zdravstvenu knjižicu?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko autor nije osiguran po osnovu zdravstvenog osiguranja po drugom osnovu (zaposlenja, obavljanja samostalne delatnosti, poljoprivrede i dr.) poslodavac je dužan da uplaćuje doprinos za zdravstveno osiguranje.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.07.2017

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje


otac mi imao tesku operaciju dobio karcinom,radi u javnoj firmi firma mu neplaca porez i doprinos vec sedam godina,hoce da ga proglase za tehnološki višak dobiće otpremninu ali je firma u blokadi a garant je navodno opština. a mogu da mu predam papire za invalidsku penziju doktori mi kazu da dobija penziju sto posto 38 godina staža ima ali mu sedam godina nije povezano. Šta da rtadim molim…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko poslodavac nije uplaćivao porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, zaposleni može da se obrati Inspekciji rada. U tom slučaju Inspekcija rada pokreće postupak protiv poslodavca koji je dužan da uplati doprinose za period za koji nisu plaćeni. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.07.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.