Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Postovani Da li se moze odraditi pripravnicki staz radi polaganje drzavnog ispita van mesta prebivalistva?

Odgovor


Poštovani, 

Može se odraditi pripravnički staž van mesta prebivališta. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.02.2019

Ostalo


Добро вече, радим већ два месеца у приватном вртићу као приправник али у уговору се нигде не води да сам приправник. Занима ме да ли по закону то може тако с обзиром да немам ни ментора, а водим групу јасленог узраста иако…

Odgovor


Postovani,

Poslodavac moze da zasnuje radni odnos sa licem koje prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo odredjenu vrstu i stepen strucne spreme, ako je to kao uslov za rad na odredjenim poslovima utvrdjeno zakonom ili pravilnikom. Zakon o radu ne odredjuje blize pojam pripravnika.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 07.02.2019

Ostalo


Postovani ,diplomirala sam na pravnom fakultetu ,zanima me da li je posle diplomiranja obavezno da se odradi pripravnici staz da bi se zaposlila u struci,ili je pripravnicki staz neophodan samo za izlazak na pravosudni ispit. I koliko vremenski traje pripravnicki staz?

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž nije uslov za rad u struci ali jeste za polaganje pravosudnog ispita. Dužina pripravničkog staža se razlikuje u zavisnosti od ustanove u kojoj pripravnik obavlja staž. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 25.01.2019

Pripravnici


Postovani, da li nakon zavrsenog Pravnog fakulteta mogu da obavljam posao javnobeleznickog pripravnika i time steknem uslov za polaganje ispita za javnog beleznika, ili je neophodan polozen pravosudni ispit kako bih uopste bila javnobeleznicki pripravnik?

Odgovor


Poštovani, 

Pripravnički staž je uslov za polaganje pravosudnog ispita. Nakon toga se polaže javnobeležnički ispit.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 10.01.2019

Ostalo


Postovani, Diplomirala sam na pravnom fakultetu 2018 god. Preduzetnik sam 10 god . Zanima me pripravnicki staz zbog polaganja pravosudnog. Da li postoji takva mogucnost ili ipak moram da ugasim svoju firmu? Hvala unapred

Odgovor


Poštovani,

Da bi stekli pravo na polaganje pravosudnog ispita potrebno je da odradite pripravnički staž. Pripravnik je lice koje prvi put zasniva radni odnos za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme. Dakle, potrebno je odradite pripravnički staž ali to nećete moći ukoliko ste već u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 06.01.2019

Pripravnici


Postovani, Trenutno sam u radnom odnosu ali bih htela da odradim pripravnicki staz sa zavrsenom srednjom skolom? Da li postoji neka prepreka za to jer sam u radnom odnosu ili to ne predstavlja problem? Srednju skolu sam zavrsila 2007godine

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac može da zasnuje radni odnos sa licem koje prvi put zasniva radni odnos, u svojstvu pripravnika, za zanimanje za koje je to lice steklo određenu vrstu i stepen stručne spreme, ako je to kao uslov za rad na određenim poslovima utvrđeno zakonom ili pravilnikom. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 30.12.2018

Pripravnici


Da li postoji vremenski rok od datuma diplomiranja do započinjanja pripravničkog staža? Ćerka mi je diplomirala 15. februara 2107. godine na Visokoj zdravstvenoj u Zemunu

Odgovor


Poštovani, 

Ne postoji rok od datuma diplomiranja do započinjanja pripravničkog rada. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 28.12.2018

Pripravnici


Poštovani, Zasnovala sam, pre nekoliko godina, radni odnos sa srednjom stručnom spremom i položila pripravnički ispit. U međuvremenu sam diplomirala na Pravnom fakultetu, pa me zanima da li (još uvek radim za istog poslodavca), sada treba da odradim pripravnički staž u trajanju od 12 meseci, s obzirom da mi se menja naziv radnog mesta? Hvala unapred!

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko imate u planu polaganje pravosudnog ispita potrebno  je da odradite pripravnički staž nakon što ste diplomirali.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 28.12.2018

Pripravnici


Postovani, da li bi VOLONTIRANjEMu svojstvu diplomiranog pravnika pripravnika u privatnoj firmi d.o.o. stekao pravo za polaganje pravosudnog ispita? Odnosno da li bi se to vreme racunalo u pripravnicki staz.

Odgovor


Poštovani, 

Pripravničkim radom u privrednom društvu stičete pravo na polaganje pravosudnog ispita. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 25.12.2018

Ostalo


Poštovani zanima me da li je moguće sklopiti ugovor o volontiranju sa advokatom, a u cilju sticanja prava na polaganje pravosudnog ispita, i biti u radnom odnosu? Hvala

Odgovor


Poštovani,

Da bi bili na pripravničkoj vežbi kod advokata potrebno  je da budete upisani u Advokatsku komoru kao pripravnik što ne može biti ukoliko ste u radnom odnosu kod drugog poslodavca. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 19.12.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.