Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Poštovani, Ukoliko sam provela godinu i šest meseci na pripravničkom stažu u advokatskoj kancelariji, a zatim prešla u firmu, kako se računa dalji staž i kada stičem uslov za polaganje pravosudnog ispita?

Odgovor


Poštovani,

Svakih šest meseci radnog iskustva na poslovima pravne struke u sudu, javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu i advokaturi računa se kao devet meseci radnog iskustva na poslovima pravne struke u organu za prekršaje, drugom državnom organu, organu teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, odnosno kao jedna godina radnog iskustva na poslovima…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 22.08.2019

Pripravnici


Poštovani, uskoro počinjem da stažiram. Kako da nateram poslodavca da mi omogući ugovor o volontiranju? Ili poslodavac može da me odbije za stažiranje zato što insistiram na ugovoru o volontiranju? Hvala unapred.

Odgovor


Poštovani, 

Ne postoji način da "naterate" poslodavca da Vam omogući da volontirate. Savetujemo Vam da mu se obratite molbom za volontiranje a od poslodavca zavisi da li će Vam izaći u susret ili ne. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 25.07.2019

Pripravnici


Poštovani, interesuje me ako se u toku pripravničkog staža ode na trudničko i porodiljsko bolovanje, kako se taj period dok sam na bolovanju računa u odnosu na uslov koji je potreban za polaganje pravosudnog ispita? Da li se to vreme koje provedem na trudničkom i porodiljskom uračunava u taj period koji je potreban za polaganje pravosudnog ispita ili nakon bolovanja moram da nadoknadim?…

Odgovor


Poštovani, 

Ovo pitanje nije regulisano Zakonom o polaganju pravosudnog ispita. Po našem mišljenju pripravnički staž se privremeno prekida zbog odsustva radi održavanja trudnoće koji se  nastavlja nakon odsustva. U svakom slučaju Vam savetujemo da kontaktirate Komisiju za polaganje pravosudnog ispita ili Ministarstvo pravde s obzirom da smo u praksi nailazili na različite slučajeve. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 03.07.2019

Pripravnici


Postovani, bicu angazovan na poslovima pruzanja pravne pomoci u opstini na vreme od 15 meseci po osnovu ugovora o delu. Koliko vremena nakon toga je potrebno da obavljam staz u sudu ili kod advokata da bih stekao uslov za polaganje pravosudnog ispita?

Odgovor


Poštovani, 

Svakih šest meseci radnog iskustva na poslovima pravne struke u sudu, javnom tužilaštvu, javnom pravobranilaštvu i advokaturi računa se kao devet meseci radnog iskustva na poslovima pravne struke u organu za prekršaje, drugom državnom organu, organu teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, odnosno kao jedna godina radnog iskustva na poslovima pravne struke u preduzeću,…

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 16.06.2019

Ostalo


Poštovani, Istovremeno želim da obavljam pripravnički staž i da radim popodne 2-3 sata u agenciji preko studentske.U ustanovi gde želim da obavljam pripravnnički (volonterski-bez novcane nadoknade -tako je ugovor potpisan) rekli su mi da nemogu da obavljam jer nemogu da me prijave (prijava samo u slučaju povrede) jer me je agencija u kojoj radim par sati već prijavila. Na koji način to…

Odgovor


Poštovani, 

Možete da obaljate volonterski staž što nije isto što i pripravnički. Pripravnik ima sva prava iz radnog odnosa dok volonter nije u radnom odnosu i ne mora biti prijavljen. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 06.06.2019

Ostalo


Postovani, da li neko istovremeno moze biti advokatski pripravnik volonter i ostali zastupnik u DOO ili je to u suprotnosti sa pravilima advokatske komore? Pri tome ne bi imao ugovor o radu u DOO vec ugovor o povremenom zastupanju? Ako neko ima 20 meseci staza kao advokatski pripravnik volonter koliko mu treba staza u privredi da bi stekao uslov za izlazak na pravosudni ispit?

Odgovor


Poštovani, 

Advokatski pripravnik može da radi paralelno ali ne i da bude u radnom odnosu. Za preračunavanje staža savetujemo Vam da se obratite Komisiji za polaganje pravosudnog ispita. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.05.2019

Ostalo


Poštovani ,trenutno odradjujem pripravnički u trajanju od godinu dana u privatnoj predškolskoj ustanovi . U medjuvremenu sam zatrudnela ,da li imam pravo na trudničkog i porodiljsko bolovanje.tj da li ću dobijati novčanu nadoknadu ?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko ste u radnom odnosu imate pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 11.05.2019

Pripravnici


Dobar dan . Završila sam pravni fakultet , godinu dana sam kao pripravnik radila u Prekršajnom sudu ,a godinu dana u Osnovnom sudu . Da li to znači da sam ispunila uslov za polaganje pravosudnog ispita ?

Odgovor


Poštovani, 

Uslovi za polaganje pravosudnog ispita propisani su u čl. 2 Zakona o pravosudnom ispitu (Sl. glasnik RS 16/97). 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 26.03.2019

Pripravnici


Poštovani, posle sedam godina provedenih na radu na neodređeno sa višom školom u opštinskoj upravi završila sam fakultet čiju školarinu je većim delom finansirao poslodavac. Posedujem ugovor mo finansiranju. Da li je tačno da sada moram da budem pripravnik na radnom mestu gde već radim kako bi mogao da mi se prizna fakultet i od saradnika postanem savetnik? Napominjem da sedam godina…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko je zakonom ili  opštim aktom poslodavca to propisano kao uslov za rad na određenim poslovima onda bi trebalo da odradite pripravnički staž. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 13.03.2019

Pripravnici


Dobar dan, interesuje me da li na konkursu gde je uslov 6 meseci radnog iskustva u struci, mogu konkurisati ako nemam radnog staza u struci, ali imam godinu dana obaveznog pripravnickog staza u struci za koju je raspisan konkurs, sto se smatra po zakonu o radu, rad van radnog odnosa. U konkursu nije naznaceno 6 meseci radnog iskustva u struci posle polozenog strucnog ispita, vec samo 6 meseci radnog…

Odgovor


Poštovani, 

Uvek možete da konkurišete bez obzira da li ispunjavate uslove. I pripravnički staž predstavlja radno iskustvo. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 09.03.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.