Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako povećati produktivnost na radnom mestu

Finansijska ulaganja nisu jedini način da se ostvari veći profit unutar jedne kompanije. Nekada je mnogo efikasnije koristiti najjeftiniji metod – povećati produktivnost zaposlenih.

Evo nekoliko saveta na koji način jedan zaposleni može povećati svoju produktivnost i time doprineti i poslovnom uspehu firme u kojoj radi:

1.       Pauzu iskoristiti na najbolji način

Osam sati dnevno neprestanog rada teško da može dati očekivane rezultate. Isplanirajte svaku pauzu tako da tokom nje ne mislite na posao. Pričajte sa kolegama o opuštenijim temama ili prošetajte do obližnjeg parka. Tako ćete napuniti baterije i vratiti se na posao srećniji.

2.       Ne prekidajte započeti posao

Svaki radni zadatak će najbolje biti urađen ako njegovo izvršenje ne prekidaju nepotrebne smetnje. Ako ne očekujete važan poziv, isključite telefon i ne proverajte e-mail dok ne završite posao. Isto tako, fokusirajte se na jedan zadatak i ne počinjite drugi dok ga ne završite u potpunosti. Rasipanje pažnje smanjuje produktivnost.

3.       Motivišite sebe

Pre početka izvršavanja bitnog radnog zadatka odredite čime ćete sebe motivisati ako ga uspešno završite. Kupovina omiljenih cipela ili odlazak na važnu utakmicu voljenog kluba mogu biti sjajan motiv da se na pravi način završi započeto.

4.       Mešajte posao i zadovoljstvo

Nekada je dobro pomešati ove dve stvari. Ako imate previše posla i ne možete pauzu prilagoditi ličnim potrebama, postoji rešenje i za to. Primera radi, ako uživate u fizičkim aktivnostima i svakodnevno vežbate, stanite na pokretnu traku, stavite slušalice na uši i obavljajte telefonske pozive koji su važni za posao. Bićete ispunjeni i na ličnom i na poslovnom planu.

5.       Radite van radnog prostora

Danas su kompanije dosta fleksibilnije nego ranije, pa neke dozvoljavaju i da zaposleni sami biraju radno okruženje za određene radne pozicije, dok god uspešno obavljaju svoje zadatke. Jednom nedeljno radite od kuće ili iz obližnjeg parka (pod uslovom da je lepo vreme). Nekada gužva na poslu zna biti ograničavajući faktor.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (5)


 • Dejan Dincic

  pre 2 godine i 10 meseci

  Niko nama nije kriv što radimo za nekoga trećeg. Ako vam nije dobro na poslu, promenite ga. Ima dobrih poslodavaca, a ako ne menjate posao, kako ćete znati "gde ste" u životu???
 • Dejan Dincic

  pre 2 godine i 10 meseci

  Niko nama nije kriv što radimo za nekoga trećeg. Ako vam nije dobro na poslu, promenite ga. Ima dobrih poslodavaca, a ako ne menjate posao, kako ćete znati "gde ste" u životu???
 • Aleksandar Jovanovic

  pre 2 godine i 12 meseca

  Ovo su odlične preporuke za jedno deset-dvadeset godina u Srbiji. Tamo gde sam ja radio, imali smo pauzu pola sata u toku osmočasovnog radnog vremena. Išao sam do parka, gledao mejl jednom dnevno, ali teorija i praksa su dve različite stvari: niko od nas se nine osećao lagodno na poslu, sem poslednjih pola sata pred kraj kada je trebalo da se ide kući. mislite o tome.
 • Marko Milica

  pre 5 godina i 5 meseci

  To je samo u teoriji i mozda na budzetu, a u privatnom sektoru nema ni pauze, naime traje 10 min a radno vreme traje sve duze.
 • Tatjana Mihajlovic

  pre 5 godina i 9 meseci

  Ovo je tekst koji bi trrbalo da prosledite poslodavcima, jer ja još nisam upoznala takve koji bi obezbedili ovakve uslove rada