Šest osobina idealnog kandidata

Bez obzira da li tek tražite posao, ili ga već imate pa tražite bolji, ne možete sebi dozvoliti taj „luksuz“ da prestanete da se dokazujete. Odavno je prošlo vreme kada su samo radno (ne)iskustvo i obrazovanje bili relevantni poslodavcima prilikom izbora adekvatnih kandidata. Upravo je velika nezaposlenost u Srbiji dala mogućnost poslodavcima da biraju između velikog broja kandidata, od kojih su mnogi sa gotovo identičnim CV-jevima, tako da je potrebno mnogo više od dobre biografije da biste stigli do željenog posla.

Istraživanja sprovedena među poslodavcima pokazuju da najviše obraćaju pažnju na kandidate koji imaju sledećih šest osobina:

 

SAMOPOUZDANJE

Ako ste krenuli u potragu za poslom sa predubeđenjem da među stotinama kandidata ne postoje šanse da upravo vi budete izabrani, onda ste u startu osuđeni na neuspeh. Ako sami ne verujete u sebe, neće ni poslodavac.

 

PROFESIONALNOST

Određene situacije u poslu dozvoljavaju opuštenost, ali to morate prethodno zaslužiti. Ako se prvi put pojavljujete kod nekog poslodavca, bilo da je to razgovor za posao ili prvi radni dan, obratite pažnju da svom sagovorniku/sagovornicima pokazujete poštovanje i budite pristojno obučeni.

 

SPREMNOST NA INOVACIJE

U eri interneta i dostupnosti velikom broju informacija iz svih oblasti, stvari se na poslovnom planu menjaju iz dana u dan. Ako niste spremni da usvajate nova znanja i veštine, vreme će vas brzo pregaziti. Budite spremni na svaki vid poslovnog usavršavanja.

 

RADOZNALOST I NJENA PRIMENA U POSLU

Radoznale osobe se dele u dve grupe: oni koje zanima šta se desilo i oni koje zanima šta se desilo i zašto se desilo. Poslodavci vole ovu drugu grupu. Ako se adekvatno udubite u poslovne procese u vašoj kompaniji, onda ćete znati i da reagujete ako dođe do zastoja u njima.

 

TIMSKI RAD

U ozbiljnim kompanijama tim je uvek iznad pojedinca. Ako ste spremni pomoći drugima iz vašeg tima i potrebe tima staviti iznad ličnih, onda ste idealan tip radnika i dobar mentor novozaposlenima. Doprinos takvih osoba konačnom poslovnom uspehu je ogroman.

 

SAMOSTALNOST U RADU

Nijedan poslodavac ne želi doveka da izigrava „mamu i tatu“ svojim radnicima. Poslodavci žele kandidate koji su svesni svojih poslovnih obaveza, koji ih ispunjavaju na adekvatan način i kojima niko ne mora svaki dan govoriti šta treba da rade.

Prosečna ocena:

3.85
Broj glasova: 267

Vaša ocena:


 • Komentari


 • Tijana Joksimovic

  pre 1 godinu i 6 meseci

  Saveti su odlični, i veoma korisni. Iako vidim dosta negativnih komentara - da to sve nije dovoljno ako nemamo vezu, i tako dalje, lično smatram da svako treba da teži da bude najbolja verzija sebe, i da ide u tom smeru, ne obazirući se na okolnosti koje su u Srbiji svima poznate....
 • Milka Prezime

  pre 2 godine i 1 mesec

  Uvek moze bolje ako tome težite - to je moj princip koji vazi u oba pravca u odnosima poslodavac - zaposleni.
 • Goran Micunovic

  pre 2 godine i 5 meseci

  Svi traze isto , magarca koji moze da radi po 12 h da se pri tom ne buni i ne trazi vecu platu jel u tom slucaju vredja poslodavca i nije timski igrac.
 • mr Aleksandar Glumac

  pre 2 godine i 7 meseci

  Jedina osobina idealnog kandidata: Ima zaledjinu preko koje je dobio posao. Sve ostalo, mlacenje prazne slame.
 • Milivoje Brakocevic

  pre 2 godine i 10 meseci

  Dobri saveti!!!

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.