Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako se pripremiti za godišnji odmor i povratak na posao

Kako se pripremiti za godišnji odmor i povratak na posaoBez obzira koliko volimo svoj posao i koliko smatramo da nas svakodnevne obaveze ne opterećuju, vrednost godišnjeg odmora je neprocenjiva. Nemojte zaboraviti da, ma šta radili, posle dužeg vremena dolazi do zasićenja, a godišnji odmor je vreme koje nam dozvoljava da se odmorimo i napunimo baterije za nove "radne podvige". Osim toga, niko nije nezamenljiv, prema tome nemojte ostajati pod izgovorom da će posao da se gomila i da niko drugi neće moći da ga uradi (ovo može da biti slučaj iznimno, ponekad, ali ako godinama ne idete na odmor iz ovog razloga, nešto tu verovatno ne valja).

Godišnji odmor je idealna prilika i da sagledate svoju karijeru iz potpuno drugačijeg aspekta. S obziromda imate dosta slobodnog vremena i izolovani ste od posla, možete sa strane da sagledate u kom pravcu se krećete, koliko ste napredovali i šta je to na čemu biste još trebali da radite. Odmoran um, bez stresa će vam omogućiti da poslovnim izazovima pristupite na potpuno nov način.

Pripremite se za odmor

Pre nego što odete na godišnji pokušajte da završite što je moguće više stvari, a ako ste svesni da nećete uspeti sve, odradite onaj teži deo a za preostale obaveze zamolite kolege da ispomognu dok vi niste tu (mada ne treba da zatrpate kolege svojim poslom koji niste stigli ili možda niste ni hteli da uradite, jer to nije fer). Ukoliko imate aktuelne projekte sa klijentima ili kolegama koje ne možete da završite pre odmora, obavestite ih o tome da odlazite i obavezno naglasite koliko ćete biti odsutni da i oni mogu da usklade svoje obaveze shodno vašim.

Takođe je neophodno da na svom mejlu podesite opciju automatskog odgovora (auto reply) jer će tako svi oni koji nisu obavešteni o vašem odlasku, a trebate im zbog nečega, znati da ne računaju na vašu saradnju dok se ne vratite ili će se za hitne slučajeve obratiti osobi na koju ih uputite u automatskom odgovoru.

Pre nego što uopšte odete, bilo bi poželjno da napravite raspored obaveza koji će vas čekati kada se vratite, čime ćete sebi u mnogome olakšati povratak. Pregledajte svoj mejl i planer obaveza (kako slučajno nešto ne bi ostalo zaboravljeno), i tako ćete znati odakle da počnete kada se vratite na posao i izbeći ćete prazan hod. Osim toga, bićete mirniji na odmoru i neće vas hvatati panika okotoga šta sve treba da radite i odakle treba da počnete, kada odmor dođe kraju.

Na odmoru

Bez obzira da li putujete negde ili ne, ovo je vaš godišnji odmor i ne morate da radite, posla će biti u svakom slučaju, ali sve to može i bez vas. Međutim, ukoliko iskrsne na poslu nešto hitno za šta je neophodna baš vaša pomoć, budite dostupni na mobilni. Postoje poslovi koje samo vi radite i za koje ste isključivo vi zaduženi ili samo samo vi imate potrebnu informaciju i nikad se ne zna šta može da se desi. Tako da ne treba da rizikujete stvaranje problema u celom projektu zbog par minuta razgovora.

A kada kraj godišnjeg počne da se nazire (npr. poslednjih par dana ili koliko god da je vama potrebno), poželjno je da se polako vratite svom "poslovnom" režimu ustajanja. Telo će se vratiti u normalu, nećete ceo prvi dan na poslu provesti zevajući i bićete spremniji da preuzmete sve one zaostale obaveze na sebe i rešite ih. Sve u svemu, izbeći ćeteonaj poznati šokprvog ranog ustajanja i celodnevnih obaveza od kojih ste se odviklina odmoru.

Realna očekivanja po povratku

slikaU svakom slučaju, ako je odmor bio duži, posle par nedelja bez obaveza, sigurno neće biti lako vratiti se za jedan dan u isti onaj tempo u kom ste bili pre odlaska. Neka vas to ne brine, sasvim je normalno da ponekad "iskočimo iz koloseka" a, ukoliko postepeno budete vraćali svoje radne navike u normalu, za tili čas će sve doći na svoje mesto, Iz tog razloga, ako nijeneophodno, nemojte sebi zadavati za prvi dan obaveze koje su nerealne i koje ste svesni da ćete teškom mukom ostvariti. Svakako vas taj dan očekuje prvenstveno pregledanje na desetine ili stotine mejlova i hvatanje u korak sa aktivnostima koje su se desile za vreme vašeg odmora.

Uskladite obaveze sa kolegama i poslovnim saradnicima

Upravo iz tog razloga, neka vas kolege upute u to šta se dešavalo dok vas nije bilo. Koliko je urađeno od onoga što je planirano i šta sve treba da se uradi kad su u pitanju stari projekti. Ukoliko imate mogućnosti, ne bi bilo loše ni da održite manji sastanak unutar svog sektora kako biste uskladili obaveze i planove koje treba realizovati. Ovo će vam omogućiti da budete u skladu sa ostatkom kolektiva.

Pozovite klijente sa kojima sarađujete kako biste i sa njima uskladili postojeću saradnju ili eventualno ugovorili neki novi zajednički projekat. Ukoliko znate da je i neko od njih bio na godišnjem odmoru, nemojte zaboraviti da pitate kako je bilo i da li su se odmorili, jer ćete im time ukazati malu pažnju koja će pokazati da vam je stalo do njih. Pozitivan stav i pristup može da vam pomogne da, ukoliko ste nešto i zaboravili da uradite pre odmora, na ovaj način saznate kakva je bila šteta i ispravite grešku a da vam se to ne uzme za zlo.

Ćaskanje će vas opustiti

Na posletku, iako nije zanemarljivo, popričajte sa svojim kolegama o provedenom odmoru. Malo ćaskanja će vam sigurno pomoći da lakše prebrodite dan i preživite gomilu obaveza koja vas je čekala. Podrška i pomoć su vam sigurno dobrodošli, ali nemojte preterivati. Verujemo, da ćete se na ovaj način prisetiti svih onih razloga zbog čega volite svoj posao i sve obaveze će vam lakše pasti.

Podelite savet

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta