Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Alkohol u poslovnim prilikama

Alkohol u poslovnim prilikamaPiti ili ne piti na proslavama u okviru kompanije, pitanje je o kome svaki zaposleni treba da donese sopstvenu odluku, od prilike do prilike. Bilo da je situacija takva da imate poslovni ručak tokom intervjua, bilo da je reč o proslavi u kompaniji, ili druženju sa kolegama petkom popodne, alkohol je nekako uvek pri ruci. Zato je neophodno da odluku o tome šta ćete piti donesete pre nego što se suočite sa mogućnostima izbora pića na samom događaju. Takođe, pre nego što počne zabava, postavite sebi limit dokle smete ići u piću. Ukupno 501 menadžer za ljuske resurse bio je obuhvaćen pitanjima o piću na poslu, i evo šta su oni rekli, što vam može biti značajan orjentir.

Kada je poneko piće prihvatljivo

Prema istraživanju Društva za menadžment ljudskih resursa (Society fo Human Resources Management), evo kada HR menadžeri smatraju da je poneko piće prihvatljivo:

 • 70%: na manje formalnim proslavama, npr. proslavama Nove godine (holiday party)
 • 40%: na ručku sa klijentom
 • 32%: na proslavi odlaska u penziju
 • 28%: na proslavi nekog poslovnog uspeha
 • 22%: na ručku sa kolegama
 • 4%: na ručku tokom intervjua za posao
 • 14%: nikad.

Uzmite ove podatke u obzir kada se odlučujete za alkoholna pića. Bez obzira što je društveno prihvatljiv u ostalim prilikama, kada je reč o poslu, prikočite. Naravno, uzimate u obzir to o kakvoj prilici se radi, kao i kakva je generalna politika vaše firme prema pijenju na poslu, pa prema tome i kakvo je ponašanje vaših kolega u tom pogledu.

Ukoliko vas jedna čaša vina pomete, a drugo piće vas čini pričalicom, razmotrite opciju da uopšte ne pijete. Takođe, ako se iz bilo kog razloga osećate nervozno na događaju ili kompanijskoj proslavi, nemojte se "opuštati" uz alkohol.

Kada treba biti oprezan

Na seminarima i kongresima moguće je da se tokom pauza alkohol ni ne služi, odnosno da se ostavi za onaj deo koji spada u "slobodno vreme". S druge strane, mnogi zaposleni skloni su tome da sami za sebe naprave zabavu u kancelariji i da poslovni uspeh ili rođendan nekog od članova tima obeleže uz zdravicu. Jedna čaša, tek da se obeleži događaj je sasvim dovoljna. Uvek gledajte da pre nego što i tu jednu popijete, gricnete nešto - takve proslave se aranžiraju obično uz neku zakusku, važno je da ne pijete na prazan stomak. Ako vi organizujete zabavu, obavezno poslužite peciva i grickalice i ponudite barem nekoliko nealkoholnih opcija, time ćete pomeriti fokus sa pijenja radi napijanja. U stvari, bilo bi idealno da od jela i pića nikad ne pravite "glavni događaj" na proslavama. Neka centralni događaj bude govor, prezentacija uspeha, zabava i druge aktivnosti u kojima će zaposleni učestvovati. Vino i pivo su standard u posluženju na svim meridijanima, dok je punč i koktele preporučljivo izbegavati jer je teže odrediti koliko ste u ovim slatkim i mešanim pićima uneli alkohola. Nije loš način da limitirate alkohol i služenjem posebnih kartica ili bonova, a u svakom slučaju, pobrinite se da svi barmeni i konobari na proslavi kompanije budu upoznati sa tim da piće ne smeju da služe gostima koji su pripiti.


Neke kompanije tokom Opuštenog petka, osim što popuštaju stege u pogledu korporativnog oblačenja, vole da taj petak proglase "pivskim" - imajte na umu da je preterivanje sa alkoholom u društvu kolega jednako zabranjeno kao pri vožnji! Kakve posledice može da ima pripitost, ili u krajnjem slučaju pijanstvo, na odnose sa kolegama, vašu profesionalnu reputaciju, nagradu koju šef planira za vas, kancelarijske tračeve i vaš lični dojam o sebi, bolje da ne okrivate na svom primeru. Postavite granicu i držite se toga!

Izvor: Does Alcohol Mix With Business Events?

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (1)


 • Radomir Karaklajic

  pre 1 godinu i 11 mesec

  4 the 547 th ⁶7 and