Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da odgovorite na četiri ključna pitanja na razgovoru za posao

Radna biografija (CV) jeste najbitnija za prvi utisak i odluku poslodavca da li ćete ući u uži izbor za određeno radno mesto, ali ključna stvar u procesu selekcije je intervju za posao. U zavisnosti od veličine firme i delatnosti kojom se bavi, pitanja mogu biti različita, ali postoje četiri ključna pitanja koja će vam u najvećem broju slučajeva biti postavljena bez obzira na ovo gore navedeno. Zato je dobro da se pripremite za odgovore na njih i ostavite što bolji utisak, čime ćete biti za korak ispred konkurencije.

1. Zašto ste napustili prethodni posao?

Nikako ne smete da ospete paljbu po prethodnom poslodavcu, čak i ako ste otpušteni, ili da kao razlog navedete malu platu. Niko ne želi da radi sa onima koji pričaju loše o bivšim poslodavcima ili kolegama, kao i sa onima kojima je jedini pokretač novac. Zauzmite pozitivan stav, bez obzira na okolnosti, i pokažite poslodavcu da vam je prethodni posao doneo dovoljno iskustva i znanja da možete, odnosno želite, dalje da razvijate svoju karijeru.

2. Recite nam nešto o sebi

Poslodavci ne žele da ih, odgovarajući na ovo pitanje, “davite” vašim privatnim životom ili hobijima koji nemaju veze sa određenom radnom pozicijom. Poenta je da na pravi način predstavite svoja iskustva koja vas čine pravom osobom za radno mesto na koje ste se prijavili. Iskoristite ovo pitanje da “pojasnite” poslodavcu najbitnije stavke iz vase radne biografije.

3. Koje su vaše slabosti?

O ovom pitanju je potrebno dobro da razmislite. Niko neće angažovati kandidata koji poseduje slabost vezanu za posao, a koju je nemoguće prevazići. Naravno, ne treba lagati prilikom odgovora na ovo pitanje, ali treba “izabrati” slabost za koju imate spremno potpuno ili delimično rešenje.

4. Željena/očekivana primanja

Nepisano pravilo je da onaj koji prvi kaže neku cifru, gubi duel. Zato je najbolje da na ovo pitanje odgovorite time da je plata jako bitan faktora prilikom zapošljavanja, ali da o njoj možete razgovarati kasnije, kada bolje upoznate jedni druge, odnosno kada i vi, kao kandidat, vidite šta se očekuje od vas na radnom mestu, ali i kada poslodavac proceni da li mu vi, lično i poslovno odgovarate kao idealan radnik. Ako poslodavac proceni da jeste idealan kandidat, imaćete mnogo bolju polaznu poziciju za pregovore o plati.

Naravno, suština je da svi odgovori budu istiniti i da poslodavac prepozna to u vama, odnosno u načinu na koji razgovarate s njim. Lažni odgovori podrazumevaju da morate da ih naučite napamet, a to iskusan HR menadžer odmah prepozna i eliminiše vas u startu.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (3)


 • Milivoje Brakocevic

  pre 7 godina i 2 meseca

  Da, ovakvi tekstovi nikada nisu na odmet..Dobri saveti... No složio bih se sa prethodnim komentarom... Sa naših 50 godina, niko te ne želi, uprkos dobroj stručnosti, iskustvu i fizičkom i mentalnom zdravlju... Možda biste mogli više uticati savetima za takve kao što smo mi... a ima nas mnogo... Pripadamo onim ljudima koji nisu umeli da se prolaktaju i snadjuu ovakvom divljem i diskriminirajućem tržištu rada, jer smo se oslanjali na vrednoću, stručnost i iskustvo...
 • BOGDAN RADULOVIC

  pre 7 godina i 2 meseca

  sve je to ok samo sta mi da rdimo sto smo bili samo posteni radnici a sada imamo 50 godina a niko nas nece svi nas sikaniraju kao da smo gubavi i traze rradnu snagu samo do 35 godina
 • Sandrna Nikolic

  pre 7 godina i 2 meseca

  Znala sam to mi pre, posto vec duze radim poslove na odredjeno,dosta citam o tome i stalno se edukujem.Ovakvi tekstovi nikad nisu na odmet. . .