Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako naći idealnog poslodavca?

slicica
Koliko ste puta čuli: „Tražim posao", bilo da to dolazi od nezaposlene osobe ili nekoga ko želi da promeni trenutno radno mesto? Verovatno mnogo puta. S druge strane, koliko puta ste čuli sledeću rečenicu: „Tražim meni odgovarajućeg poslodavca/firmu"? Nažalost, verovatno vrlo retko.

Da li vi, pri pogledu na oglas za posao, obratite pažnju na poslodavca? Da li se pri konkurisanju za posao raspitate o poslodavcu? Posetite li njegovu zvaničnu Internet stranicu, ukoliko je ima? Da li se raspitate kakva je politika kompanije za koju ćete možda raditi? Ukoliko ove stvari ne radite, možda je vreme da počnete.

Naravno, nekada možete biti u situaciji i da morate da prihvatite ili zadržite posao i kod neodgovarajućih poslodavaca jer vam je tad posao preko potreban. Ali ako niste u takvoj poziciji, onda svakako vredi razmisliti koja je to firma u kojoj ćete se vi najbolje osećati i gde će i drugi biti zadovoljni vašim radom i zalaganjem.

Naime, uzmite u obzir činjenicu da na poslu provodite trećinu dana, od kojeg, verovatno, drugu trećinu prespavate. Dakle, u firmi u kojoj radite za potrebe poslodavca, provodite polovinu svog vremena. Možda vam se čini da nije izuzetno bitno za koga radite, sve dok imate posao, ali verovatno ćete se složiti da je bitno šta radite, ali i kome i zarad čega, prodajete svoje vreme.

Pretpostavimo da već znate kojim poslom/poslovima želite da se bavite, odnosno čime želite da ispunite svoje radno vreme i to je veliki korak, međutim, to je tek prvi korak u potrazi za najboljim zaposlenjem.

Na šta treba obratiti pažnju pri potrazi za poslodavcem?

Delatnost kompanije

Ovo je možda i najbitnije jer raditi, na primer, na razvoju softvera za igračku konzolu ili za naprednu medicinsku opremu, nikako nije isto. Bitno je da otkrijete, ukoliko već ne znate, kakvoj kompaniji želite pomoći svojim trudom i zalaganjem. Kako biste to otkrili, odgovorite na sledeća dva pitanja:

  • Koja je glavna delatnost kompanije za koju želim da radim?
  • Koja je njena misija i kojim se ciljevima vodi? Da li su kompanijski ciljevi u skladu sa onim za šta se vi zalažete?

Vaš karijerni plan i kadrovska politika kompanije

Bilo da se nalazite na početku svoje karijere ili već imate bogato radno iskustvo iza sebe, trebalo bi da imate jasnu sliku toka kojim biste želeli da se vaša karijera kreće. Pod ovim se podrazumeva, na primer, da li težite daljem usavršavanju u oblasti u kojoj radite ili ste zadovoljni stečenim znanjem i iskustvom; da li vam odgovara da radite samo ono što ste sigurni da znate i što vam dobro ide ili želite da se oprobate u nekim novim, izazovnijim poslovima kako biste istražili svoje mogućnosti? Kao i da li želite da imate priliku da napredujete u sklopu kompanije?

Kako biste bili zadovoljni svojim poslom, izuzetno je bitno da se vaš karijerni plan podudara sa kadrovskom politikom kompanije za koju ćete raditi. Jer malo je verovatno da ćete moći biti potpuno srećni na svom novom radnom mestu ukoliko, na primer, želite mogućnost napredovanja, dok isto nije u planovima vašeg poslodavca.

Radna atmosfera

sličicaJoš jedna bitna stavka jeste radna atmosfera u kompaniji za koju biste želi da radite. Na primer, sigurno vam nije svejedno da li se praktikuje individualni ili timski rad, kakav se odnos podstiče sa nadređenima i kolegama, kao i da li u kompaniji važi određeni pravilnik oblačenja. Neke od ovih stvari vam se mogu činiti nebitne, ali mogu uticati na vaše zadovoljstvo trenutnim zaposlenjem. Možda će vam, ukoliko ste izrazito društvena osoba, vremenom svakodnevni samostalni rad dosaditi što može dovesti do sve većeg nezadovoljstva i podstaći vas da sve što se tiče vašeg posla posmatrate izrazito kritički.

Kako doći do informacija o poslodavcu?

Kada budete tačno znali čemu težite, moći ćete proveriti da li vaš potencijalni poslodavac zadovoljava vaše kriterijume i to možete uraditi na nekoliko načina:

  • Posetite zvaničnu Internet stranicu kompanije
  • Potražite kompaniju u našoj bazi profila poslodavaca i intervjua sa poslodavcima
  • Raspitajte se kod zaposlenih u dotičnoj kompaniji
  • Pretražite Internet za dodatne informacije
  • Posetite sajam zapošljavanja gde ćete imati priliku da otvoreno popričate sa predstavnicima kompanije
  • Na samom intervjuu za posao pitajte sve što vas zanima, a niste uspeli da saznate

Naravno, verovatno ćete u nekom periodu života imati priliku da radite i za kompaniju koja ne odgovara u potpunosti vašim očekivanjima. U tom slučaju, savetujemo vam da odredite svoje prioritete i u skadu sa njima ocenite da li biste ipak mogli prihvatiti i rad za kompaniju koja nije u potpunosti idealna za vas. Naravno, treba da razmislite i da li je taj posao za vas samo prelazno, kratkoročno rešenje, dok ne nađete nešto što vam više odgovara, ili možete da zamislite sebe u toj kompaniji na duže staze. Svakako, o tome treba da budete iskreni i sa poslodavcem i da ga, ukoliko je to za vas samo prolazni posao, ne zavaravate kreiranjem velikih očekivanja. Naime, korektan odnos poslodavaca i zaposlenih mora biti obostran da bi zaista bio korektan.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta