Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako se suočiti sa „opasnim“ šefom

Kako se suočiti sa „opasnim“ šefom
Sećanje na najmanje omiljene predmete koji sežu u „daleku" srednju školu neminovno su vezana i za loše mišljenje o profesorima koji su ih predavali. Slična situacija je i na poslu - ma koliko je vaš posao zanimljiv i dobar ako postoji neko zbog koga sve to bacate u drugi plan, sve pada u vodu. Ukoliko vaš poslodavac spada u „loše" šefove morate nešto da učinite kako krajnji ishod ne bi bio promena posla. Niko nije potpuno besmoćan pa da ćutke mora da trpi svog šefa, imamo obavezu da se izborimo za svoje principe, stavove i poštovanje svog šefa. Mišljenja smo da svako može da bude pristojan i uljudan sa svojim kolegama samo mu treba dati šansu.

Razlika između lošeg odnosa sa šefom i lošeg šefa

Pre svega, tebalo bi da imate na umu da postoji velika razlika između lošeg odnosa sa šefom i lošeg šefa. Loš šef može da bude veoma kvalitetna osoba samo što loše vrši svoju funkciju. Ukoliko je on odličan kao šef ali ima problema u komunikaciji sa vama onda je loš odnos u pitanju. Takvu situaciju već možete da popravite. Loš šef zahteva strateško pripremanje i puno volje kako bi vaši odnosi bili korektni. Rešite problem što je pre moguće jer ukoliko dopustite da vreme bude lek, nikada se nećete izvući iz zamršenog klupka, stvari mogu samo da se zakomplikuju. Izaberite pravo vreme za razgovor i zapamtite sva ona pravila Bon Tona-a koja nalažu u koje vreme i na koji način da razgovarate sa svojim šefom a da mu pritom ukažete poštovanje. Poželjno je da se razgovor dogodi na nekom mirnom mestu gde vas niko neće ometati i gde će njegova pažnja biti usmerena isključivo na vas, na taj način ćete i vi moći da budete sabrani i potpuno skoncentrisani na razgovor. Razgovori u hodniku ili u tuđoj kancelariji nikako nisu preporučljivi.

Ukažite na greške

Pokušajte da mu ukažete na greške u njegovom ponašanje. Recite iskreno sve što mislite da može da bude produktivno i da konstruktivnom kritikom ukažete na sve manjkavosti u njegovom ponašanju. Recite da ono smanjuje motivaciju pa samim tim loše utiče na produktivnost, i da to nije samo vaš problem već celog sektora koji on vodi. Sugerisanjem konkretnih predloga ćete olakšati i svakako ubrzati pozitivne promene.

Pohvalite svog šefa

slikaPohvala je svakako još jedan korak bliže rešenju. Svako voli da čuje potvrdu svojih akcija iza kojih je usledila pozitivna promena, to ne isključuje ni vašeg šefa. Pohvala se, svakako, podrazumeva. Problem u toj situaciji je što se retko podrašumevad aje šef taj koji biva pohvaljen od strane svojih zaposlenih. Nemojte se bojati ni da posavetujete svog šefa ukoliko vidite priliku u kojoj će vaš savet dobro doći. Konstruktivna kritika, korisna povratna informacija može samo da unapredi radnu atmosferu. Predložite promene koje bi mogle da poboljšaju uslove na radnom mestu i samim tim da naprave vedriju atmosferu.

Sačuvajte sopstveni integritet

Ako ništa od toga ne upali, kao mogućnost ostaje svakako i da date otkaz kako biste sačuvali sopstveni integritet. Niko nije dužan da trpi maltretiranje od strane šefa. Ukoliko više apsolutno ništa nije moguće učiniti, najbolja sledeća mogućnost koja može biti produkt već komplikovane situacije je da promenite šefa (radno mesto u sklopu iste firme) ili ako to nije moguće promenite kompaniju.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (2)


  • Tatjana Milošević

    pre 1 godinu i 6 meseci

    Ako je neko los sef on nece prihvatiti dobronamerne savete jer onda nebi ni bio los...pitanje je i kako se ispoljava ta losa strana...ako nekog sef kinji kako mu to reci i odbraniti se a nemati neke lose posledice kao npr.gubitak posla i koliko ljudi danas u Srbiji imaju tu privilegiju da menjaju poslove??? Zato je dato objasnjenje veoma nerealno!!!
  • darko pekeč

    pre 6 godina i 4 dana

    Savet o promeni kompanije, pa čak i o promeni radnog mesta je potpuno nerealan i neprimeren za Srbiju gde se na konkurs javi 500 kandidata i ima još 5.000 kandidata za to radno mesto koji su odustali od konkurisanja, ali traže posao preko veze. realnost je da se trpi po cenu integriteta i zdravlja...