Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Radno iskustvo kao najjače oružje u potrazi za novim poslom

U većini oglasa za posao, kao jedan od glavnih uslova za angažovanje kandidata na datoj radnoj poziciji navodi se radno iskustvo iz određene oblasti. Naravno, to što ga imate, ne znači i automatski da ćete biti primljeni, zato je jako bitno kako ćete na najbolji način staviti do znanja poslodavcu da je baš vaše, a ne radno iskustvo ostalih kandidata, adekvatno za to radno mesto.

 

1. Vi znate da ste dobri za to radno mesto, ali ne i poslodavac

Česti su slučajevi kada „naletite“ na oglas za koji vam se čini da je kreiran baš po vašoj meri i da ste vi idealan kandidat. Ali, nemojte smetnuti sa uma da HR menadžer ili neko od rukovodilaca u firmi u kojoj ste konkurisali za posao nema pojma ko ste vi i kakva znanja i veštine posedujete, zato je presudno da mu se na pravi način predstavite. Dobro razmislite na čemu ste radili kod prethodnog poslodavca, prisetite se svih poslovnih uspeha, ali i neuspeha, i konkretnim primerima ga uverite da ste baš vi kandidat kakav mu je potreban. Naravno, preduslov je da sve to objasnite „ljudskim“ terminima (jer HR menadžer nije osoba iz vaše struke, osim ako tražite posao baš u HR sektoru) i u kratkom vremenskom roku (jer HR menadžer mora da sasluša još nekoliko desetina kandidata).

 

2. CV je važan, ali često je potrebno probati i druge kanale

Definitivno je važno imati jak CV koji će vas pozicionirati u sam vrh prilikom procesa selekcije u željenoj firmi, ali on nikako nije presudan. Prilikom konkurisanja za radno mesto u vašoj struci, a za koje imate neophodno radno iskustvo, koristite stečene kontakte. Pretpostavljamo da komunicirate sa ljudima iz svoje branše i upravo ti kontakti vam mogu biti od velike pomoći. Pronađite ljude koji će vas, zbog vaših kvaliteta, preporučiti željenim poslodavcima, kontaktirajte ih i tako ćete povećati sebi šanse za posao.

 

3. Napravite brend od sebe, ali pazite i ko je „publika“

Da biste se dobro predstavili poslodavcu, morate dobro znati sebe, odnosno znati šta želite, šta znate i šta možete kada je posao u pitanju. Istaknite svoje kvalitete i strast prema poslu koji želite da obavljate, odnosno napravite od sebe brend koji želite prodate poslodavcu koji je pred vama. Ali, pazite da taj brend mora da se poklapa sa kompanijskim brendom. Zato HR menadžeru ili nekom drugom od rukovodilaca u firmi u kojoj želite da radite pokažite da znate sve o poslu i kompaniji u kojoj ste konkurisali, te da se vaše potrebe preklapaju. Za to treba malo istraživanja, ali to je ništa u poređenju sa onim što možete da dobijete.

 

4. Ne čekajte na radno iskustvo, pronađite ga sami

Kandidati za posao, pogotovo oni bez radnog iskustva, često se žale da ne mogu naći posao jer „nemaju radno iskustvo, a svi ga traže u oglasima“. Pod pojmom „radno iskustvo“ ne podrazumeva se samo ono iskustvo stečeno plaćenim ili stalnim poslom. Ono se može steći radnim praksama, volontiranjem, honorarnim ili „freelance“ radom, zato nemojte sedeti skrštenih ruku.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (7)


 • vanja šekarić

  pre 2 godine i 10 meseci

 • Basaric Karolina

  pre 6 godina i 2 dana

  aman dragi ljudi moze li honorarni posao da odhrani decu izdrzava porodicu?
 • mr Aleksandar Glumac

  pre 6 godina i 17 dana

  Posao se ne dobija preko oglasa, vec preko debelih veza. Nemojte magarciti narod praznim pricama.
 • Svetlana Petrovic

  pre 6 godina i 1 mesec

  Odlican savet!
 • Milan Macura

  pre 6 godina i 2 meseca

  Током ове године сам из две фирме добио исти коментар на моје изузетно радно искуство из специјалистичке области коју у Србији зна врло мало људи, сви већ раде тај посао и нема незапослених колега који би могли да "ускоче" на та наша места. Коментар је био : знамо да си као створен за нас, али добили смо налог да запошљавамо људе са највише четрдесет година старости. Ја имам више од четрдесет година. Сва даља прича је беспредметна.