Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Šest osobina idealnog kandidata

Bez obzira da li tek tražite posao, ili ga već imate pa tražite bolji, ne možete sebi dozvoliti taj „luksuz“ da prestanete da se dokazujete. Odavno je prošlo vreme kada su samo radno (ne)iskustvo i obrazovanje bili relevantni poslodavcima prilikom izbora adekvatnih kandidata. Upravo je velika nezaposlenost u Srbiji dala mogućnost poslodavcima da biraju između velikog broja kandidata, od kojih su mnogi sa gotovo identičnim CV-jevima, tako da je potrebno mnogo više od dobre biografije da biste stigli do željenog posla.

Istraživanja sprovedena među poslodavcima pokazuju da najviše obraćaju pažnju na kandidate koji imaju sledećih šest osobina:

 

SAMOPOUZDANJE

Ako ste krenuli u potragu za poslom sa predubeđenjem da među stotinama kandidata ne postoje šanse da upravo vi budete izabrani, onda ste u startu osuđeni na neuspeh. Ako sami ne verujete u sebe, neće ni poslodavac.

 

PROFESIONALNOST

Određene situacije u poslu dozvoljavaju opuštenost, ali to morate prethodno zaslužiti. Ako se prvi put pojavljujete kod nekog poslodavca, bilo da je to razgovor za posao ili prvi radni dan, obratite pažnju da svom sagovorniku/sagovornicima pokazujete poštovanje i budite pristojno obučeni.

 

SPREMNOST NA INOVACIJE

U eri interneta i dostupnosti velikom broju informacija iz svih oblasti, stvari se na poslovnom planu menjaju iz dana u dan. Ako niste spremni da usvajate nova znanja i veštine, vreme će vas brzo pregaziti. Budite spremni na svaki vid poslovnog usavršavanja.

 

RADOZNALOST I NJENA PRIMENA U POSLU

Radoznale osobe se dele u dve grupe: oni koje zanima šta se desilo i oni koje zanima šta se desilo i zašto se desilo. Poslodavci vole ovu drugu grupu. Ako se adekvatno udubite u poslovne procese u vašoj kompaniji, onda ćete znati i da reagujete ako dođe do zastoja u njima.

 

TIMSKI RAD

U ozbiljnim kompanijama tim je uvek iznad pojedinca. Ako ste spremni pomoći drugima iz vašeg tima i potrebe tima staviti iznad ličnih, onda ste idealan tip radnika i dobar mentor novozaposlenima. Doprinos takvih osoba konačnom poslovnom uspehu je ogroman.

 

SAMOSTALNOST U RADU

Nijedan poslodavac ne želi doveka da izigrava „mamu i tatu“ svojim radnicima. Poslodavci žele kandidate koji su svesni svojih poslovnih obaveza, koji ih ispunjavaju na adekvatan način i kojima niko ne mora svaki dan govoriti šta treba da rade.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (15)


 • Stefan Djukic

  pre 5 godina i 9 meseci

  Sve je ovo na svom mestu.
 • Radomir Jovanović

  pre 6 godina i 3 meseca

  Upravo odgovaram gornjem opisu. Ali to možda važi sada kod poštenih privatnika, što nisam mogao da proverim jer sam zadnjih 20 godina kao dipl. maš. inženjer iz neposredne proizvodnje socijalno raspoređen na Biro rada u Nišu bez perspektive za posao, ali pre 20 i više godina je bilo opasno biti takav. Sada se snalazim sam, privatno, kako umem i znam. Ne uplaćujem radni staž. Od države sam digao ruke. Privatnici ne plaćaju po dogovoru. I od njih sam digao ruke. Pozdrav
 • MIROLJUB MINIC

  pre 6 godina i 3 meseca

  Treba uvažavati i poštovati date savete.Boriti se i podići samopozdanje na maksimum,verovati sebi!
 • Tijana Joksimovic

  pre 7 godina i 10 meseci

  Saveti su odlični, i veoma korisni. Iako vidim dosta negativnih komentara - da to sve nije dovoljno ako nemamo vezu, i tako dalje, lično smatram da svako treba da teži da bude najbolja verzija sebe, i da ide u tom smeru, ne obazirući se na okolnosti koje su u Srbiji svima poznate....
 • Milka Prezime

  pre 8 godina i 5 meseci

  Uvek moze bolje ako tome težite - to je moj princip koji vazi u oba pravca u odnosima poslodavac - zaposleni.