Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Sumnjivi oglasi za posao

Sumnjivi oglasi za posaoIntervjui u kasnim satima - Neke firme zaista predveče ili uveče organizuju intervjue sa kandidatima za posao a razlog tome je što imaju veliki broj prijava pa ih rasporede tokom celog dana. Takođe, direktori nekih firmi nisu u mogućnosti da u toku radnog vremena održavaju intervjue pa se oni pomeraju posle radnog vremena. Ovo je uglavnom slučaj sa većim firmama. Ipak, ako Vam je firma nepoznata i niste sigurni o čemu se tu zapravo radi, povedite nekoga sa sobom na intervju, barem da Vas sačeka ispred. Pogotovo ako će to obezbediti da staloženiji odete na ovaj bitan razgovor.

Intervjui u privatnim stanovima - Mnoge firme imaju poslovni prostor u sklopu stambenih zgrada jer im je to jeftinije. Pogotovo je ovo slučaj ako su firme u osnivanju ili skoro osnovane. Ipak, ako Vam je firma nepoznata i niste sigurni o čemu se tu zapravo radi, povedite nekoga sa sobom na intervju, barem da Vas sačeka ispred.

Neregistrovane firme - Pre nego što osnuju firmu, mnogi vlasnici unapred traže radnike. Zato se dešava da preko informacija ili Interneta ne možete doći do podataka o njima. Ipak, ako Vam se sve čini sumnjivim, povedite nekoga sa sobom na intervju, barem da Vas sačeka ispred.

Posrednici i davanje novca - Male firme uglavnom ne koriste usluge posrednika za traženje radnika. Uglavnom to rade veće firme i onda sarađuju sa HR agencijama. HR agencije ne uzimaju novac od kandidata koji se prijavljuju na konkurs za posao, odnosno ne naplaćuju prijavljivanje na konkurs. Za neke velike i međunarodne firme/organizacije postoje tačno utvrđene procedure prijavljivanja za posao i prijemni centri (npr. Legija stranaca ima tačno utvrđene centre u Francuskoj preko kojih se prijavljuju novi kandidati i ne vrše taj prijem preko pojedinaca u raznim zemljama). O ovome se uvek možete informisati na sajtovima velikih organizacija/kompanija. Ako Vam neko traži novac da biste se prijavili za neki posao, dobro razmislite da li uopšte želite to da uradite.

Poslovi u inostranstvu - Nije neuobičajeno da se radnici regrutuju za rad u inostranstvu. Ipak, budite obazrivi kod ovakvih ponuda, pogotovo ako dolaze od pojedinaca ili neregistrivanih agencija. Pre nego što nekom date svoj pasoš, uvek detaljno proverite ko je ta osoba jer slučajevi prevara pa i prodaje ljudi (trafficking) nisu retki. Pogotovo ako je reč o poslovima za devojke, manekenke, konobarice, sekretarice i slično. Međutim, ni muškarci nisu pošteđeni ovoga.

Brza i laka zarada - Zgrtanje velikih para za kratko vreme i uz mali trud, uglavnom miriše na prevaru. Razmislite koliko je vremena potrebno da se regulranim, legalnim putem, stekne neka imovina pa vidite da li se želite prijaviti na ovakve konkurse.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (1)


  • Stoja Dulic

    pre 6 godina i 2 meseca

    da se nadovežem na komentar.Ovo vam je siguran posao,bolji nećete naći,mi smo razvoju ,TRBA DA ZA ŽIVI POSAO..tipa-PARE NISU BITNE,BITNO JE DA SE RADI,TREBA RADITI PARE ĆE DOČIČSAME PO SEBI,pare budu i prođu,,.itd,,u toj tranziciji,svi gube,a najviše radnik,,,,.............