Problemi sa kojima se susreću kandidati za posao

problemi sa kojima se susreću kandidati za posao
Probleme su iznosili ljudi koji su tražili posao i Infostud ne može da garantuje za njihovu tačnost. Njihov cilj nije da razvija nepoverenje u poslodavce pošto ima mnogo korektnih poslodavaca. Ovi primeri se navode kako biste ipak bili pripremljeni i na nezgodne situacije koje vas mogu eventualno zateći. Kako biste se upoznali sa svojim pravima ali i obavezama tokom zapošljavanja i rada, preporučujemo da se informišete o Zakonu o radu.

 

Situacije prilikom primanja na posao

- Poslodavci na najužem krugu razgovora za posao ne upute kandidate u informacije o plati, radnom vremenu i drugim radnim uslovima. Ove informacije poslodavci ne moraju iznositi pri početnim intervjuima ali je potrebno da se usaglasite oko toga ako uđete u najuži izbor, odnosno ako vam se ponudi posao.

- Prijem radnika na probni rad nakon kojeg (bez obzira na sposobnosti) radnik dobija otkaz, a potom se prima novi radnik koji takođe dobija otkaz kada istekne probni rad. Na poslodavcu je da odluči tokom ili po završetku probnog rada da li želi da vas zadrži u firmi ili ne. Međutim, ukoliko se otkazi posle probnog rada dešavaju konstantno sa svim radnicima, to može biti način da poslodavci izbegavaju obavezu prijavljivanja radnika.

- Nakon objavljenog konkursa, na razgovor se pozivaju svi kandidati koji rade test sa praktičnim zadatkom iz oblasti poslovanja poslodavca. Na primer, rade prevode i grafičko sređivanje kataloga firme, osmišljavaju markentinške kampanje, dizajnerska rešenja i slično. Nakon toga bivaju odbijeni. Poslodavci mogu da zahtevaju ovakvu vrstu testova jer im pokazuje kako se snalazite sa konkretnom materijom koja je njima bitna. Međutim, fer je da vas obaveste da vaš rad neće koristiti za svoje poslovanje ukoliko ne dobijete posao. U suprotnom se može raditi o iskorišćavanju vaših ideja i vašeg rada.

Situacije tokom rada

- Radnici se prime za jednu poziciju, a potom ne rade nijedan posao koji bi trebao biti u opisu tog radnog mesta. Normalno je da prilikom rada ne budete striktno ograničeni samo na određeni spisak poslova jer se priroda posla uvek menja i razvija a kolegijalno je i da pomognete kolegama u njihovom poslu kada je neophodno ili da učestvujete u poslovima koje obavljaju svi članovi kolektiva. Međutim, to ne podrazumeva da budete primljeni na jedno radno mesto a obavljate kompletno sasvim druge aktivnosti.

- Na intervjuima se radnicima obećava da će biti prijavljeni, a kada, i nakon dužeg perioda rada, radnik pita poslodavca kada će biti prijavljen, biva otpušten. Poslodavac je u obavezi da vas prijavi u roku od osam dana od početka rada, ukoliko zasnivate redovan radni odnos.

- Na radnika se vrši pritisak da pamti razna pravila i šifrovani način komuniciranja koji prikriva nelegalno poslovanje poslodavca, npr. o količini i valuti pazara i slično.

- Poslodavac ne odobrava zaposlenima minimalno propisan nedeljni i godišnji odmor pod izgovorom da kompanija ima mnogo posla i da ne može da priušti sebi da radnici odlaze na godišnje odmore. Ovi odmori su propisani zakonom i iskorišćavaju se u određenom roku i radnik ima pravo na odštetu ukoliko krivicom firme ne koristi godišnji odmor.

- Zaposleni dobijaju otkaze kada se obrate poslodavcima oko pitanja odnosa prema zaposlenima, redovne isplate plata i slično.

- Otpuštanje radnica koje ostanu u drugom stanju uz lažna obećanja da će ih primiti kasnije opet na posao.

Prosečna ocena:

3.41
Broj glasova: 70

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.