Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Proverite na sajtu Fonda PIO da li vam uplaćuju doprinose


(Preuzeto sa sajta 24 sata - 19. 07. 2011.)

slicica

Svi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu da elektronski provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i u kom iznosu. Dovoljno je da ukucate matični broj i PIN kod na sajtu Fonda PIO www.pio.rs. Ta usluga je besplatna.

Osim podataka o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, moguće je videti i da li ste prijavljeni, odnosno odjavljeni i s kojim datumima, kao i da li su eventualne promene ažurirane u bazi. Uvid u te podatke može se ostvariti neograničeni broj puta, i to bez nadoknade. Inače, ranije su ovakvi podaci mogli da se dobiju samo dolaskom na šalter filijale Fonda.

- Da bismo obezbedili punu sigurnost i zaštitu ličnih podataka korisnika ove usluge, predvideli smo i šifre, odnosno PIN kodove koji se uzimaju na šalteru Fonda jednom, a koriste se trajno. U slučaju da ih izgube, građani će dobiti novu šifru - objašnjavaju u Fondu PIO.

PIN kodovi se izdaju u filijalama i službama filijala. Građani koji se opredele za ovaj servis, a imaju nejasnoća i dilema mogu da kontaktiraju s Fondom putem mejl adrese webservisi@pio.rs.

Osim što građani mogu da provere da li im poslodavci i u kom iznosu uplaćuju doprinose i poslodavci mogu takođe elektronski da urade preliminarnu kontrolu M-4 obrasca sa podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini. U postupku kontrole M-4 obrasca sistem automatski proverava podatke i ukazuje na greške. Nakon toga poslodavci mogu da budu sigurni da su pripremljeni obrasci ispravni i da neće biti vraćeni sa šaltera Fonda kada ih dostave u štampanoj formi ili na disketi. Inače, ako utvrdite da vam poslodavac nije uplaćivao doprinose, postoji načiin da on to ipak učini. Dešava se da je firma uplaćivala doprinose, ali da nije blagovremeno dostavila M-4 obrazac.

Koraci

U slučaju da utvrdite da vam poslodavac ne uplaćuje doprinose:

  1. Prvo kontaktirajti s poslodavcem i kažite mu da proveri da li je uplatio doprinose, a da eventualno nije dostavio M-4 prijavu
  2. U slučaju da nije uplatio doprinose, zahtevajte da ispuni trajnu zakonsku obavezu i uplati dug
  3. Ako poslodavac ne uplati zaostale doprinose, uputite žalbu Poreskoj upravi, koja ima instrumente da natera poslodavca da uplati doprinose
  4. Ukoliko ni tada poslodavac ne uplati novac, sledeća instanca je Inspektorat rada pri Ministarstvu rada
  5. Ako i tada ne ostvarite svoje pravo, jedino što preostaje jeste da pravdu potražite na sudu

D. Nišavić

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (46)


  • Branko Stankovic

    pre 1 godinu i 3 meseca

    Kako proveriti koliko mi poslodavac uplaćuje u pio fond , Ko proverava poslodavca , daje minimalac a ostalo drugačije, kako naterati poslodavca da mi isplaćuje punu platu i da plati za to određen doprinos u Pio

    • Poslovi Infostud

      pre 1 godinu i 3 meseca

      Pozdrav Branko,

      Sva pitanja iz oblasti radnog prava možete besplatno postaviti pravniku na sledećem:linku.
  • Bogoljub petkovic

    pre 2 godine i 1 mesec

    Neznam da li Sam prijavljen godinama radim kod jednog poslodavca I Niko mi nije nikada pomogo dali d orijavljen ili ne Mislim da ne

    • Poslovi Infostud

      pre 2 godine i 1 mesec

      Poštovani Bogoljube, sva pitanja pravnog karaktera možete postaviti pravniku na sledećem
      linku.

      Pozdrav, Stanislava.
  • Miki Avda

    pre 2 godine i 11 mesec

    Ja bih da pogledam koliko imam radnog staza i dali mi poslodavac uplaćuje sve moguce prihode ja otih brojeva ili lozinki nemam ni jednu tako da hvala vam puno unapred

  • Jovana Mičić

    pre 3 godine i 13 dana

    Hocu da vidim koliko imam radnog staza... Trazi mi pin ja to nemam hvala unapred

  • Miroslav Đukić

    pre 3 godine i 5 meseci

    Koji pin se trazi kod provere radnog staza ?

  • Zeljko

    pre 3 godine i 11 mesec

    Kako se moze proveriti sveukupan radni staž u Srbiji. Vise nisam stanovnik Srbije. Ako moze putem emaila ili online. Napominjem da nisma vise stanovnik Srbije. Znači nemam dokumenta lk i pasoš. Hvala unapred.
  • Rade golubovic

    pre 4 godine i 14 dana

    Nemam pin
  • Ana Petrović

    pre 4 godine i 4 meseca

    Staz osiguranja sta tacno podrazumeva ?
  • Ivan ivanovic

    pre 4 godine i 6 meseci

    Kako da proverim dali me je firma prijavila radim 7 meseci nocna smena molim vas za odgovor hvala
    • Poslovi Infostud

      Poštovani,

      Svi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu da elektronski provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i u kom iznosu. Dovoljno je da ukucate matični broj i PIN kod na sajtu Fonda PIO www.pio.rs. Ta usluga je besplatna. PIN kodovi se izdaju u filijalama i službama filijala. Građani koji se opredele za ovaj servis, a imaju nejasnoća i dilema mogu da kontaktiraju s Fondom putem mejl adrese webservisi@pio.rs.

      Pozdrav, Bojana.
  • Palko

    pre 4 godine i 8 meseci

    Ej Srbio dokle ovako , sta ima od poboljsanja zaposljavanja, u ovoj Srbiji Meni se cini da su mnogo vise yasticeni poslodavci a ne radnici. Prijavi te , skine, sa biroa, ne ispunjava obecanja, sve nesto muti iymislja izgovore, da jos uvek nemozemo poceti da radimo. A kao dobices platu, i osiguranje, imaces penziono, topli obrok, mesecnu, a ne moras mesec dana da radis. vuce me za nos vec tri meseca. Bolje otici u inostranstvo kao moj burayer mladji. Dobar potez napravio sto je otisao Vani.