Bebi patrola: Misija koja olakšava majčinstvo i podržava trudnice

Autor - Redakcija Poslovi Infostud | Tražim posao

oct 09

Priča o Bebi patroli rodila se 2009. godine dok je Dušica Dišić Kovačević radila u bolnici, a potom i u privatnoj ordinaciji. Uporedo se stalno i edukovala za rad sa trudnicama i porodiljama, svesna da žene prolaze kroz različite faze tokom devet meseci trudnoće i da im je svaka pomoć o onome što ih čeka dobrodošla.

Dušica je brzo osmislila poseban program kako bi im pomogla da se lakše nose sa izazovima.

Počela sam s psihofizičkom pripremom trudnica za porođaj, a znanje i praksu nadogradila kroz edukaciju pilatesa i joge. U početku mi je to bio dodatni posao koji se postepeno širio, i za sve to vreme sam i studirala na Visokoj medicinskoj školi u Beogradu”, kaže Dušica za Infostud.

U početku je, navodi, radila sa malim grupama.

“U to vreme sam morala da se borim i sa raznim predrasudama, jer ni ginekolozi nisu prepoznavali prednost fizičke aktivnosti u trudnoći, a trudnice su bile dodatno uplašene da im se može nešto desiti ako vežbaju u drugom stanju. Tako da je sam početak bio težak, ali vera u to što radim kao i ljubav prema poslu i neopisiva sreća kada te iste trudnice nakon porođaja pošalju poruke zahvalnosti su za mene bile neprocenjive. To je bila najbolja potvrda da radim dobru stvar”, kaže ona.

Dušica je među prvima počela i organizaciju besplatnih radionica za trudnice, mame i roditelje na kojima im je sa timom stručnjaka omogućavala da steknu što više znanja, a kako bi lakše uplovili u čari roditeljstva.

Nakon rođenja svog drugog deteta, kaže Dušica, “stigao je i vetar u leđa”. Odlučila je i pokrenula preduzetnički biznis.

Prva sam došla na ideju da otvorim Bebi patrolu, ambulantu za zdravstvenu negu usmerenu na pružanje usluga patronaže porodiljama i bebama. Ovo je bio veliki izazov. Kada sam svojim najbližima i okolini saopštila da sa dvoje male dece ulazim u preduzetničke vode najveća podrška je stigla od mog partnera. Svi ostali, posebno oni stariji kao što je moja mama, bili su u velikom strahu i mislili su da pravim pogrešan korak. Verovala sam duboko da radim pravu stvar i da nudim kvalitet koji definitivno fali u tom polju rada”, objašnjava Dušica Dišić Kovačević i dodaje:

“Iz današnje perspektive mogu reći da sam uradila najbolju moguću stvar. Za 15 godina više od 10.000 trudnica koristilo je naše usluge – jogu/pilates, pripremu za porođaj, besplatne radionice. Patronažna služba koja radi sedam godina obišla je oko 5.000 zadovoljnih porodica kojima smo bili pomoć i podrška od prvog dana kod kuće sa bebom”, ističe Dušica i otkriva “recept za uspeh”.

Benefiti za majke

Dušica kaže da su benefiti za trudnice i porodilje veliki i mnogobrojni.

Dušica kaže da je potražnja za uslugama koje nudi Bebi patrola sve veća

“Benefiti se primećuju još tokom trudnoće. Nakon vežbanja žene se bolje osećaju, imaju više energije, poboljšana je cirkulacija. Sama priprema za porođaj nosi psihološku stabilnost, upoznavanje sa svim fazama rođenja deteta, procedurama u našim, ali i u porodilištima u inostranstvu. Takođe, osećaj da ste deo grupe je za žene podržavajući i neprocenjiv, mnoga se buduća prijateljstva u njima izrode što je predivno. Posebno je važno što žene spoznaju i osveste šta je sve u mogućnosti njihovo telo ali i koja su im prava na porođaju”, objašnjava Dušica.

Sve žene koje bi želele ovakav vid podrške mogu se priključuju programu od 12.nedelje trudnoće sa laganim vežbama. Od 30. nedelje počinje priprema za porođaj, a koja je dragocena jer otkriva svaki korak koji ih očekuje ali i osnažuje. Uče kako sebi da pomognu kroz korišćenje tehnika disanja, masaža i relaksacije tokom porođaja.

“Radimo i na tome da uključimo i partnere u sve od prvog dana. Tada se stvori poverenje i veliki broj njih posle počne da koristi i Bebi patrola patronažu koja je tu da im pruži pomoć i podršku od prvog dana kada stignu kući sa bebom – nega bebe, dojenje, nega mame..”, navodi Dušica.

Od posla lepo živim

Dušica Dišić Kovačević kaže da od svog biznisa može lepo da živi, ali i da je neophodno raditi stalno kao i unapređivati usluge.

Potražnja za našim uslugama je velika i raste sve više. To znači da je kvalitet nešto što se prepoznaje. Ovaj posao zahteva kontinuiran rad na sebi kao i na celom timu. Radimo i na unapređenju sajta koji će ponuditi novi sadržaj kao i aplikaciju koja će biti dostupna za mnoge važne informacije. Veliki izazov su i viber grupe koje koristi više od 3.000 žena. Radimo na tome da se ta zajednica prebaci na neku noviju platformu kako bi i dalje mogle da razmenjuju iskustva i dobijaju podršku i pomoć na taj način. Moglo bi se reći da kada radite sa ovakvom ciljnom grupom i vodite ovakakv biznis on zahteva rad 24/7”, objašnjava Dušica.

O autoru: Redakcija Poslovi Infostud