Da se podsetimo: Kako da poslodavac izabere baš vaš CV?

Autor - Bojana Ćirić | Tražim posao

sep 10
Pripremanje CV-ja

Nedavno sam videla objavu na LInkedinu u kojoj poslodavac navodi da je oglasio 3 različite pozicije za posao za koje je stiglo više od 400 prijava, a od toga ni 100 prijava nije “kako treba”.

Kako je taj poslodavac istakao, biografije su bile nedovoljno informativne, da ne dostaju osnovne kontakt informacije o kandidatima, da dokumenti u prilogu nose naziv dokument 1 i slično… 

To me je podstaklo da napišem par saveta za pisanje CV-ja (radne biografije) a koji bi trebalo da povećaju vaše šanse za zaposlenje. 

Taman dovoljno informativno 

Odgovor na ovo pitanje se razlikuje u zavisnosti od radnog iskustva. Za nekoga ko je na početku karijere, važno je navesti (skoro) sve – volotniranje, akivnosti u studentskim organizacijama, hobi, prakse, poslove preko studentske zadruge. U nedostatku radnog iskustva, potrebno je, kroz druga stečena iskustva, pokazati da imamo ono što se traži za poziciju za koju se prijavljujemo. Sve ono što pokazuje da je kandidat ipak stekao veštine neophodne za posao za koji se prijavljuje.

Ako izuzmemo stručna i specifična znanja, to su najčešće timski rad, organizacija vremena, komunikacione veštine…

Za kandidate sa bogatim radnim iskustvom, javlja se dilema, kako 10 i više godina rada spakovati na jednu stranicu? U situaciji kada imate iskustvo koje je u neposrednoj vezi sa poslom za koji se prijavljujete, ono mora da se nađe u biografiji, zajedno sa kratkim opisom vaših zaduženja. Poslovi koje ste radili pre 5 i više godina, pogotovo ako nisu neposredno povezani sa pozicijom za koju ste zainteresovani, ne traže dodatna objašnjenja. 

Ne šalje se uvek ista biografija

Sada kad smo utvrdili koliko je informacija potrebno da biografija bude dovoljno informativna, da podsetimo da se ne šalje ista na sve konkurse. U većini slučajeva, priavljujete se za slične pozicije i oblasti rada, ali CV prilikom svakog konkurisanja traži makar malu izmenu.

Čitajte oglas, čitajte oglas, čitajte oglas – mislim da se ovo ne može previše puta ponoviti!

Kada dobro pročitate oglas, videćete šta je poslodavcu važno. Najčešće piše šta je neophodno za obavljanje posla, ša bi bilo dobro da kandidat poseduje od iskustva, veština i znanja. Pre nego što pošaljete CV, istaknite ili dodajte ono što poslodavac u oglasu navodi kao neophodno, dodajte ako imate znanja ili veštine iz kategorije “bilo bi dobro”. Možda vam ne deluje tako, ali se tačno vidi ko je detaljano čitao oglas i prilagodio svoju biografiju. Neka vam ne bude teško da izdvojite 15-20 minuta i povećate šanse da budete pozvani na razgovor za posao. 

Formatirajte tekst

Iako su sada vrlo popularne (pogotovo među mlađom populacijom) dizajnirane biografije, u boji, sa interesantnim grafičkim elementima, one nisu presudne za dobijanje posla, izuzev možda poslova koji traže poznavanje različitih grafičkih alata. Možete se držati stare dobre word opcije, a predlažem kasnije prebacivanje u pdf format.

U gornjoj četvrtini CV-ja navedite lične i kontakt informacije i dodajte fotografiju ukoliko želite. Sledeću sekciju posvetite radnom iskustvu, zatim obrazovanju i na kraju, dodatnim informacijama o vama koje mogu biti važne – edukacije, licence, lične osobine.

Sekcije odvojite podnaslovima, ne koristite više od dve boje – ni slučajno crvenu boju i koristite čitljiv font veličine između 10 i 12 pt. 

Proverite da li ste napisali svoje ime i prezime (da, dešava se da neko ovo izostavi), kontakt telefon i email adresu. Izostavite svoj bračni status, broj dece, da li ste pušač ili ne – ove informacije su isuviše lične prirode i nema razloga da se nalaze u biografiji. 

Ukoliko odlučite da stavite fotografiju, vodite računa da na njoj delujete profesionalno, bez da ste isekli sebe sa grupne fotografije iz izlaska, sa letovanja, sa nekog druženja.  

Vodite računa o pravopisu i slovnim greškama. Svima se dešava da u brzini kucanja pogreše neko slovo. Zato dajte prijateljima ili članovima porodice da pregledaju biografiju pre nego što je pošaljete poslodavcu. 

Svaka sitnica je važna

Biografiju sačuvajte u pdf formatu i imenujte je – na primer: CV Bojana Ćirić. Nemojte ostaviti dokument1, CV za posao i slično. Jeste sitnica, ali pokazuje da niste obratili pažnju. 

Verujte, iako vam se u prvi mah može učiniti da vam je sve to poznato, često se desi da se mnoge stavke zanemare prilikom konkurisanja.

Ukoliko se stvarno posvetite pisanju CV-ja i povedite računa o detaljima, prilagođavanju, tonu koji koristite prilikom obraćanja poslodavcu, imate ozbiljne šanse da se izdvojite u odnosu na druge kandidate i svrstate se među one koji su uspešno, putem konkursa, došli do novog posla.

O autoru: Bojana Ćirić

Smišlja načine da super moći marketinga usmeri ka onima koji traže posao - da pronađu prave oglase za posao i rade na unapređenju svojih veština za traženje posla. Voli da piše, povremeno preteruje i istražuje zašto se ljudi ponašaju baš na određeni način.

Prijavi se i postavi komentar

(2) komentari

Vladan Vukovic 24. 09. 2021.

Generalno Cv mozete da stelujete kako hocete u zavisnosti od pozicije na koju konkuriste, s tim da se ne zanesete u stelovanju jer pravnik iz kadrovske sluzbe pre pozivanja na razgovor proveri vase iskustvo i gde ste radili. Ono na sta poslodavac obraca paznju (vecina njih danas na zalost) su vase godine. Ako imate 30+ tesko cete doci do zeljenog posla. Jer je na zalost, trend u Srbiji zaposljavanje mladih. Tako da su oni od 30+ otpisani. Mnoge kompanije dobijaju subvencije od drzave za zaposljavanje mladih pa njih i uzimaju.

Vesna Milanovic 17. 09. 2021.

Meni bogato iskustvo nije otvorilo nijedna vrata za posao, jer sam imala previše godina…