Daješ otkaz? Uradi to sa stilom!

Autor - Jelena Tanasković | Otkaz i promena posla

feb 13

Složićete se da je prošlo vreme zapošljavanja od završetka školovanja do penzije u jednoj firmi. A, ako su vas roditelji savetovali da “samo učite školu i da nećete morati da se mučite” verujem da ste do sada imali priliku da shvatite da je sve malo drukčije u praksi.

Većina ljudi danas menja posao češće nego ranije, neki zato što žele, neki zato što moraju, ali jedno je svima zajedničko – odlaze.
Koliko je zapravo teško otići sa posla koji radiš verovatno zavisi od situacije, šefa, raspoloženja, ma, od svega, a kako god da ste doneli odluku, ne preostaje vam ništa drugo nego da se spremite da date ostavku.
Ukoliko želite da odete, jer niste zadovoljni odnosima u timu i inače međuljudskim odnosima, može da se desi da vam se javi želja da pojedinim osobama kažete nešto što ste možda prećutali dok ste bili zaposleni. Zašto to nije dobro? Pa, činjenica je da ste prerasli pubertet, sada se već očekuje da ste dovoljno sazreli da izbegavate takve situacije, jer kada malo bolje razmislite, ništa pozitivno vam neće doneti. Ako mislite da ćete se bolje osećati… možda samo u tom trenutku. Onda nastupa kajanje.

Gledali ste verovatno onaj video na youtube-u na kom se vidi kako radnik daje otkaz šefu i izlazi u velikom stilu, uz trubače. Zamislite sledeće: Jedva ste čekali da napustite svoj posao, da saspete šefu sve u lice i da odšetate iz kancelarije sa osmehom na licu. Ponekad ne možemo da razmišljamo drugačije i borimo se sami sa sobom da ne izgovorimo reči zbog kojih ćemo kasnije žaliti. Iako možete biti sigurni da šef neće plakati zbog toga što odlazite znajte da je svaki odlazak je neprijatan, čak i ako niste bili radnik godine.

Dakle, pravo pitanje kad odlazite iz firme je: kako otići kao čovek? Recite sebi samima “Zrela sam osoba i tako ću se i ponašati”. Ako uspete onda postoji nekoliko stvari koje treba da uradite pre zbogom. Ako ne, onda vas možda neće zanimati nastavak teksta 😊

Recite na vreme šta nameravate

Ako ste odlučili da odete, korektno je da kažete bar dve nedelje ranije. To nekada nije pitanje lepog vaspitanja ili pažnje koju treba da ukažete ljudima sa kojima ste radili, već je možda predviđeno ugovorom koji ste potpisali, tako da obratite pažnju i na to.

Bitno je da ostavku date lično

Vrlo verovatno će se desiti da će vaš budući poslodavac želeti da čuje mišljenje vašeg bivšeg šefa o vama, a zamislite da će nadređeni nove firme saznati da ste i samo ostavili ostavku na stolu, bez razgovora, bez komunikacije. Ne deluje lepo, zar ne? Ali, hajde što ne deluje lepo, nego eto vama reputacije u novoj firmi i to kakve! Dakle, uvek, ali uvek je bolje da ostavku dajete lično, sem ako poslodavac ne živi na drugom kraju sveta, što je malo verovatno.
Kada saopštavate svoju odluku šefu, ne budite osoba koju će zažaliti što su ikada zaposlili. Budite radnik kojeg bi rado zadržali u kolektivu. Jer, ono što radite najglasnije govori o vama.

Možda ćete imati odlazni intervju

Ukoliko se desi da imate odlazni intervju sa nekim iz odseka za ljudske resurse, nema potrebe da to shvatite kao priliku da “otvorite dušu” i izjadate se svom kolegi kako su svi loši i kako ništa ne valja.
Šta god da je razlog vašeg odlaska iz firme, ovo je situacija u kojoj je sasvim OK da budete diplomatični i navedete svoje razloge za odlazak na umeren način. Ukoliko ste našli novi posao, možete da kažete da ste drugi posao prepoznali kao pravi nastavak svog profesionalnog napredovanja, uglavnom nešto u tom stilu.
A, ako je razlog odlaska loš odnos sa kolegama, onda je u redu da predočite kako postojeći kolektiv ne vidite više kao mesto koje je optimalno za vaš dalji napredak u karijeri. Uuuu, kako ovo zvuči.
Možda vam i ne poveruju, ali tako to ide, potrebno je da ovu vrlo neprijatnu situaciju učinimo manje neprijatnom, tako da naoružajte se strpljenjem i najboljim frazama koje imate. Jer, nažalost ili na sreću, tako funkcioniše poslovni svet. Kada dođe do takve situacije, profesionalnost je bitna, prijateljstva se gaje van kancelarija.
Naravno, ne morate da lažete, možete da navedete ono što bi moglo da se koriguje za ubuduće I tako budete konstruktivni, ali jedno zapamtite, niste sa drugaricom na kafi.

Uputite kolege u to dokle ste stigli sa poslom

Ok, možda biste najradije pobegli iz te kancelarije, na poslu koji više ne želite da radite. Ali, zapamtite – na muci se poznaju junaci, i zato izdržite još taj kratak period i svojim kolegama budite na raspolaganju za sva pitanja pre nego što odete. Možete čak da budete tako divni i zapišete sve šta je možda ostalo nedovršeno i šta bi bilo OK završiti u narednom periodu kako bi poslovanje teklo po planu i neometano. Ako mnogo tražimo, može i jedan razgovor, bolje išta nego ništa.

Kad pogledate ove osnovne stavke koje treba zadovoljiti prilikom odlaska iz firme, deluje mnogo toga, ali nije. A, većina postupaka bi trebalo da se podrazumeva, ako ste ozbiljni u svom poslu. Nije lako otići, ali nije lako ni ostati tamo gde se više ne osećaš kao da pripadaš. Ako ste iskreni prema sebi i prema kolegama, davanje otkaza jednostavno prestaje da bude tako strašno. E da, srećno!

Prati

O autoru: Jelena Tanasković

Deo malog, ali odabranog tima koji radi na aplikaciji Poslonaut, koji je tu za one koji nemaju posao, a žele da ga pronađu. Zvanično zaposlena kao PR, ali kako rad u startapu podrazumeva da svi sve treba da nauče, bavim se različitim stvarima. Od nekoliko reči koje se nalaze u aplikaciji, do tekstova za čitaoce bloga, pisanje je svakodnevica, a slobodno vreme rezervisano je za šetnju i trening.