OD SITNINE DO BOGATSTVA: U Beogradu najjeftiiji lokal za iznajmljivanje 140 evra, najskuplji 68.000 evra!

Autor - Konstantin Radulović | Svi tekstovi

nov 30

Da biste pokrenuli posao, pre svega su vam potrebni originalna ideja, čvrst i ostvariv koncept poslovanja, kao i ne nužno veliki finansijski kapital za nekoliko uvodnih meseci, i jedna prostorija. Negde, možda i u stanu ili čak u garaži, koja je postala simbol ne baš lakih početaka vodećih svetskih IT giganata.

Ipak, kada posao krene da se razvija i kada kućni prostor postane previše skučen, a poštar sve češće da donosi poslovne pošiljke, jasno je da vam je potreban poslovni prostor.

Ponuda najveća u prestonici

Ponuda poslovnog prostora u Srbiji je raznolika, a dijapazon cena je izuzetno rastegljiv. Najniža cena prostora za vašu kancelariju može iznositi 140 evra, dok najskuplja dostiže vrtoglavih 68.000 evra i nalazi se u centru Beograda.

– Tržište nekretnina u Beogradu prihoduje najviše novca, te je logično, u glavnom gradu i najviše poslovnih prostora za iznajmljivanje i za prodaju. Na sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida.rs trenutno je oglašeno 3.087 poslovnih prostora za prodaju, od kojih se 1.219 nalazi u Beogradu, skoro 600 u Novom Sadu, 277 u Nišu i nešto više od 100 u Subotici – kaže Jasmina Gavrilov Dražić, PR menadžer sajta 4zida.rs.

A kada je reč o iznajmljivanju poslovnog prostora, na ovom sajtu oglašeno je 3.020 poslovnih prostora, od kojih se skoro 70% njih, takođe, nalazi u Beogradu, tačnije 2.054 poslovna prostora, lokala, kancelarija i poslovnih zgrada.

– Na osnovu ovoga možemo zaključiti da posedovanje poslovnog prostora u glavnom gradu i izdavanje istog predstavlja dobru investiciju i izvor prihoda. U Novom Sadu trenutno je oko 450 poslovnih prostora oglašeno za izdavanje na našem sajtu, u Nišu 222, a u Subotici 32 – navodi Gavrilov Dražić.

Lokacija diktira cenu

Naša sagovornica naglašava da se cena poslovnog prostora formira na osnovu nekoliko bitnih faktora, ali da je lokacija onaj najvažniji.

– Poslovni prostori mogu biti lokali, kancelarije, poslovne zgrade ili čak stanovi adaptirani u te svrhe, a cena zavisi od nekoliko činilaca, pre svega od veličine i vrste objekta, stanja, opremljenosti… Ipak, činilac koji najviše utiče na cenu je lokacija, a ovo je posebno izraženo u velikim gradovima. Ako pogledamo na primeru lokala u Beogradu, vidimo da se mogu iznajmiti već od 140 evra, koliko najniže iznosi cena lokala oglašenih na sajtu 4zida. I za lokale ove cene postoje razlike u kvadraturi, pa se u jednoj opštini za taj novac može iznajmiti lokal od 14m2, a na drugoj gotovo duplo veći. Centar Beograda, sasvim očekivano, mesto je gde cene poslovnog prostora dostižu astronomske vrednosti – ističe ona i dodaje:

Najskuplji lokal oglašen na našem sajtu izdaje se za 14.400 evra, ima 210m2 i nalazi se u strogom centru grada – na Terazijama. Najskuplji poslovni prostor oglašen na sajtu 4zida.rs izdaje se za vrtoglavih 68.000 evra mesečno. U pitanju je poslovna zgrada sa kulturnim nasleđem i nalazi se u ulici Kneza Milana, a ima više od 4.200m2, te vidimo da je cena metra kvadratnog ove poslovne zgrade 16 evra. Cene najma većih poslovnih zgrada u prestonici kreću se oko 10-15 evra po metru kvadratnom. Naravno, cena može biti i viša ukoliko su u pitanju poslovne zgrade sa nekim dodatnim opcijama – garažama, recepcijom, velnes delom i slično. Beograd na vodi je svakako jedna od lokacija gde su najskuplji poslovni prostori, ali su visoke cene i poslovnih prostora u centru glavnog grada, kao i u A bloku, Westu 65, Dorćolu, gde mislim na K distrikt i Novi Dorćol – objašnjava Gavrilov Dražić.

Savski venac pretekao Stari grad

Sasvim razumljivo, i po pitanju cena kvadrata u stambenim jedinicama prednjače nekretnine iz centralnih beogradskih opština.

– Kada govorimo o nekretninama za stanovanje, najskuplja lokacija u Beogradu je svakako Beograd na vodi, zbog koje je i opština Savski venac prestigla opštinu Stari grad po visini cene kvadrata za prodaju. Prosečna cena stanova za prodaju oglašenih na 4zida.rs na lokaciji Beograd na vodi je 2.089 evra po kvadratu. Prosečna cena dvosobnih stanova za iznamljivanje na ovoj lokaciji je 815 evra – kaže ona.

Za kraj, Jasmina Gavrilov Dražić otkriva i tačan model po kojem se određuje cena kvadrata poslovnog prostora.

– Kada procenjujemo vrednost nekog poslovnog prostora najviše se gleda njegova isplativost, odnosno koji potencijal ta nekretnina nosi. Bez obzira na to u kakvom je stanju poslovni prostor, lokacija i kvadratura je nešto što ne možemo da promenimo. Ali je lokacija važan činilac koji budućim klijentima ili zaposlenima čini naš poslovni prostor još atraktivnijim – zaključuje ona.

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.