Ovakav kandidat ne postoji – Koliko puta ste to rekli za neki oglas za posao?

Autor - Nikola Stantić | Kako da naš sajt radi za vas

feb 12

Da li vam se desilo da vam nije razuman neki tekst oglasa za posao. Ili da vam često nije jasno kako je to poslodavac koji traži radnika zamislio da jedna osoba obavlja poduži spisak dužnosti iz oglasa? Ukoliko jeste, verovatno ste smatrali da taj poslodavac preteruje, a da je Oglasno odeljenje trebalo da mu vrati takav oglas.

Ali, šta zapravo može, a šta ne sme da radi Odeljenje za administraciju oglasa kada mu pristigne jedan oglas za posao?

Konkretno, svi oglasi koji se nalaze na našem sajtu Poslovi.infostud.com su provereni i odobreni od strane administratora za obradu i postavku oglasa. Vredno radimo da svakog poslodavca i svaki njegov konkurs koji objavi kod nas, proverimo u skladu sa zakonima, pravilnikom poslovanja i pravilima dobre poslovne prakse. Tek kada se uzme sve to u obzir, donosimo odluku da li ćemo konkurs odobriti ili stopirati.

Cilj našeg poslovanja je da posetiocima pružimo izbor poslova od provernih izvora za zapošljavanje. Istovremeno se trudimo da uvažimo sve opravdane primedbe posetilaca na konkurse koje vide kod nas na sajtu. Cilj nam je i da sve pozitivne prakse prenesemo poslodavcima i ohrabrimo ih da ih koriste što više, a redovno prenosimo poslodavcima i negativne utiske, pogotovo ako se ponavljaju, i uvek im ponudimo moguća rešenja kako bi naredni konkursi bili potpuniji i jasniji.

Da bismo uspeli u toj misiji pomaže nam ceo tim sajta Poslovi infostud na čelu sa kolegema zaduženim za administriranje sadržaja koji su zapravo i „lektori“ i „detektivi“ na zadatku provere svih spornih tačaka u postupku objave jednog konkursa.

Prvi nivo – provera poslodavca

Poslodavci koji se oglašavaju na našem sajtu se dele u dve grupe: domaći i strani. Obaveza je da svakog poslodavca IDENTIFIKUJEMO kao što i nalaže trenutno važeći Zakon o oglašavanju. Ne tako davno, zakon je nalagao da svaki poslodavac mora da popuni i dostavi Tipsku deklaraciju o oglašavanju i da tek tada možemo da mu pružimo uslugu oglašavanja.

Bilo je to zanimljivo doba da u eri digitalizacije od poslodavaca tražimo da popunjavaju papire, ali držali smo se slova zakona i inspekcija je vrlo zadovoljno dolazila u posetu znajući da mi imamo sve poslodavce na papiru, sa svim podacima o imenu, adresi, kontaktu…

Danas je dovoljno da domaći poslodavac dostavi Poreski identifikacioni broj (PIB) kao i Matični broj, i na osnovu toga imamo kompletan uvid o njemu, kako poslovne tako i finansijske prirode. Na taj način proveravamo da li je klijent aktivan, ili je u blokadi, likvidaciji ili pak stečaju.

Za poslodavce iz inostranstva je procedura nešto strožija i od njih zahtevamo da pre bilo kakve saradnje dostave identifikacioni dokument u kojem treba kompletno da se predstve i tek nakon provere istog pristupamo daljoj obradi konkursa.

A šta sa tekstom oglasa?

Nakon toga prelazimo na drugi nivo „skeniranja“ u kojem pristupamo proveri celog teksta konkursa. Tu je bitno na samom početku podvući da je na poslodavcima potpuna sloboda da pošalju tekst koji žele, sa svim uslovima, opisom radnog mesta i beneficijama koje nude, a na nama je da ih cenzurišemo isključivo po pitanjima koja su zabranjenja da se promovišu.

Tako je, na primer, zabranjeno da se u konkursu zahteva da se prijave kandidati određenog pola, zabranjeno je da se traži određena starosna dob od kandidata (izuzev omladinskih zadruga), zatim nije dozvoljeno da se preferira fizički izgled u konkursu kao ni da se prejudicira bračni status kandidata. Sem navedenih uslova, zabranjeno je da se poslodavac anonimno oglasi i ukoliko to pokuša, oglas će biti stopiran dok se naziv firme jasno ne naznači u samom oglasu sa sve registracionim podacima koji se nalaze na sajtu, odmah pored samog oglasa u odeljku Profili poslodavca.

Sem navednih stvari koje su zabranjenje u konkursima, svakodnevni rad sa poslodavcima i kandidatima nas je obogatio sa bazom dobrih poslovnih praksi i običaja i svaki dan se trudimo da sugerišemo šta je to što je dobro i što može da se popravi u konkursu za posao. Kako se konstantno stavljamo u cipele kandidata koji traže posao, polazimo od toga da će mnoge stvari koje nama “bodu oči“ vrlo verovatno zasmetati i posetiocima sajta i stoga gledamo da reagujemo proaktivno. Ipak, na samom poslodavcu je da odluči da li će nas poslušati ili neće.

Ne tražite supermena

Jedna od dobrih poslovnih praksi je dopuna naziva radne pozicije koja podrazumeva da ćemo kontaktirati poslodavca sa predlogom da, na primer, umesto naziva Saradnik, stavi Prodajni saradnik za rad na terenu. Na ovaj način će se već u samoj pretrazi videti da je pozicija prodajnog karaktera i da se posao većinom obavlja van kancelarije.

Dobar savet je i taj da, recimo, konkurs ne treba da sadrži samo jednu rečenicu nego da je bolje napisati detaljnije šta je to što će kandidat tačno da radi i koje su predispozicije poželjne za to radno mesto. Naravno da pozdravljamo i podstičemo ideju kada poslodavac napiše platu u oglasu, jer je to stvar broj 1 koja zanima većinu kandidata. Zatim, preporučujemo da poslodavac ne traži supermena koji treba da obavi pregršt zadataka na poslu, ali opet sve je to sugestivnog karaktera i nije zabranjeno da se reklamira u jednom konkursu.

Dobra poslovna praksa je da se ostavi i web adresa ili telefon za više informacija i to je nešto što smo kao važno „proširili“ među poslodavcima i njihovom iskoraku ka upoznavanju kandidata.

Sve dobre prakse sakupljamo i delimo, međutim, pojedine zažive lakše i brže od drugih, sve u zavisnosti od razvijenosti tržišta i trenutne sposobnosti istog da nove stvari prigrli i počne da ih primenjuje.

I na koncu svega, Odeljenje za administraciju oglasa našeg sajta stalno ulaže vreme i napore kako bi tržište ponude i potražnje radne snage u Srbiji bilo uređenije i savremenije, a vi kandidati nam u tome pomažete svakim danom i zaista vam dugujemo jedno veliko hvala na tome.


Ukoliko vidite konkurse koje treba da popravimo ili preispitamo, pišite nam ili nas pozovite i ne zaboravite da nam je jako stalo da oglasi na našem sajtu budu što pristupačniji i razumljiviji. Mi se trudimo da ispravimo i prekontrolišemo sve što možemo kod svakog oglasa pojedinačno, i to u što kraćem roku.

Bićemo sretni da kao posrednik u zapošljavanju, uz asistenciju sa vaše strane, pomognemo da se na našem tržištu u što većoj meri nađe dobar posao, a poslodavcima da nađu dobrog radnika.

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.

Prijavi se i postavi komentar

(4) komentari

Marko Lucic 10. 12. 2021.

Sa pažnjom sam pročitao tekst i komentarisaću ga, naravno, u najboljoj nameri sa ciljem unapređenja oglašavanja.

– Napisali ste da je anonimno oglašavanje poslodavca zabranjeno. Kakav status imaju oglasi posrednika u zapošljavanju, pri čemu je poslodavac anoniman?

– Postoji značajan broj oglasa gde se uopšte ne vide bitne činjenice vezane za posao. Najbolji primer za to je kod oglasa za komercijaliste, kada se iz oglasa ne može ni naslutiti šta će budući zaposleni da prodaje. To je veoma važna činjenica jer sam siguran da ne mogu isti ljudi da prodaju tehniku, kozmetiku, lekove, alate, osiguranja, građevinski materijal, mešovitu robu ili nešto sasvim drugo.

– Dešava se ponekad da jedna firma oglasi dva različita radna mesta i može da se primeti da je korišteno copy/paste i u jednom od dva oglasa ostane nešto što ne važi sigurno za taj oglas. Neko ko je trebao da prekontroliše to je prevideo, ali opet, ako primete posetioci, pretpostavljam da bi oni kojima je posao da to pregledaju morali da uoče takve greške.

Pored ovog, kao neko ko je nekada davno zarađivao u IT svetu (trenutno sam u potrazi za poslom), voleo bih da Vam dam nekoliko predloga o kojima možete bar razmisliti.

– Bilo bi sjajno (u saradnji sa oglašivačem) dozvoliti mogućnost da se postavi pitanje u vezi radnog mesta, koje bi bilo prosleđeno poslodavcu, a on može dostaviti „mini FAQ“ koji bi bio u sklopu oglasa. Pri tome, ukoliko su korisnici sačuvali oglas, može im se uputiti notifikacija u slučaju ažuriranja oglasa/FAQ dodatka.

– Zašto ne bi uveli praksu ocenjivanja poslodavaca kao što to radite i na Hello World sajtu? Ili bar ostavili mogućnost korisnicima da „lajkuju“ ili „dislajkuju“ oglas.

– Možda bi mogli da razmotrite i o sekciji za poslodavce gde ćemo se mi koji tražimo specifičan posao predstaviti. Naravno, to bi mogli da vide samo poslodavci. Pri tome ne mislim na ono šturo štikliranje anketnog listića nego konkretne ponude od strane nas korisnika. Na primer da napišemo konkretno koje radno mesto nas interesuje. Na primer, ja znam koje se moje sposobnosti i u čemu bih uživao da radim i dam najbolji doprinos, a neki poslodavac možda dobije želju da otvori takvo radno mesto. Navešću neke konkretne primere kako bih ja postavio svoje profile (mogućnost potražnje više radnih mesta za jednog korisnika):

a) STRATEGY MANAGER U TRGOVINI – radio bih ulaganjima u proširivanje posla vezanog za trgovinu mešovite robe, zainteresovan da radim za srednji ili veći trgovinski lanac.

b) START UP VALIDATOR – ukoliko ste zainteresovani za ulaganje u start upove, radio bih analizu i ocenu biznisa.

…i tako dalje 🙂

Malo sam se raspisao, vidim da sam možda i preterao iako nisam ni približno izneo sve šta mi je na pameti, ali se nadam da ovaj moj tekst neće samo završiti u arhivama nekog servera 😉

  Nikola Stantić 13. 12. 2021.

  Poštovani Marko,

  spasili smo komentar i nije završio na arhivi servera nego na delu našeg sajta rezervisanom za blog komentare 🙂

  Hvala vam na svim napomenama i idejama za unapređenje našega sajta, ono što vam mogu odmah preneti je da HR agencije imaju i dalje pravo da prilikom oglašavanja ne naglase za kojeg je poslodavca raspisan konkurs jer im je priroda posla takva dok je npr nama već zabranjeno i mi smo tu praksu morali da prekinemo.

  Kod teksta oglasa uvek ohrabrujemo poslodavce da se „raspišu“ i radimo svakodneno na podizanju svesti na ovu temu ali naš domet je ograničen i na kraju dana na poslodavcu je da odluči koliko konkretan želi da bude u opisu konkursa koji oglašava, koliko drugačiji želi da mu bude svaki tekst konkursa i koliko u detalje želi da ide povodom opisa posla i uslova za kandidate.

  Ideja o ocenjivanju poslodavca i ideja o predstavljanju kandidata su svakako prolazile već kroz naše brejnstorming sastanke i nadamo se da će se uskoro stvoriti tržišni uslovi koji bi prisvojili jedan ovakav otvoren odnos na relaciji poslodavac/kandidat i da ćemo moći i mi poput ITjevaca da vidimo „šta se priča“ o poslodavcu kod kojeg nameravamo da nastavimo karijerni razvoj 🙂

  lep pozdrav i nastavite sa čitanjem našeg bloga 🙂

Vojislav Brankovic 30. 10. 2021.

Zanimljiv text, zanimljivo je malo „zaviriti kako to izgleda sa druge strane„. Vezano za sadrzaje konkursa, puno puta si postavim jedno pitanje. Oglasi na stranom jeziku. Da li je to regulisano nekim propisom? Konkretno, ako bi neki nas poslodavac zelio oglasiti posao u nekoj zemlji EU, UK, USA etc., da li bi mogao/smeo objaviti oglas na srpskom jeziku/pismu? Potpuno razumem da poslodavcu treba poznavanje ili bolje receno odlicno znanje npr. EJ ili drugog stranog jezika, (napominjem, nemam problem da procitam/razumem kad je oglas na npr. EJ). Ali, objavljivati/postoji more oglasa na, uglavnom, engleskom jeziku. Stvarno, mislim da takva praksa postoji samo kod nas i/ili na ovim prostorima bivse zajednicke drzave.

  Nikola Stantić 01. 11. 2021.

  Pozdrav Vojislave,

  Trenutno važeći zakoni u Srbiji dozvoljavaju poslodavcima da se oglašavaju na stranim jezicima i mi nemamo pravni osnov da zabranjujemo takve oglase.

  Što se tiče samih poslodavaca, oni ovakve oglase koriste kao određeni vid predselekcije, jer ne žele da im se javljaju kandidati koji nisu u potpunosti razumeli tekst oglasa, pošto sama radna pozicija zahteva korišćenje određenog stranog jezika na radnom mestu.