Study in France, work in Serbia: Vrhunsko obrazovanje u Francuskoj po meri srpske privrede

Autor - Tatjana Vidakovic | Tražim posao

maj 13
Francuski atase

Francuski institut u Srbiji nedavno je pokrenuo program „Study in France, work in Serbia“ sa ciljem da promoviše i pojača saradnju dve zemlje, od kojeg će korist imati i studenti i kompanije u Srbiji, bez obzira da li su one francuske ili domaće.

Fransoa Gzavije Kovandi, ataše za saradnju pri Ambasadi Francuske u Srbiji, detaljnije objašnjava kako je program zamišljen:

– Na ovaj način pružamo podršku srpskim studentima da odu na vrhunske master studije u Francusku, koje organizuju najbolje visokoškolske ustanove, a onda ih podstičemo da se vrate u Srbiju. To podrazumeva saradnju sa francuskim i srpskim preduzećima kako bi se razvile zajedničke kofinansirane stipendije za studije u Francuskoj. Ove stipendije omogućavaju studentima da u Francuskoj steknu dodatna znanja od kojih će potom korist imati i preduzeća koja će zapošljavati studente stipendiste. To je naš skromni doprinos borbi protiv „odliva mozgova“ iz Srbije i veoma smo na to ponosni kao Ambasada Francuske – naglašava ataše Kovandi za sajt Poslovi Infostud.

Kovandi kaže da mu je izuzetno drago da je sam program naišao i na pozitivne komentare ovdašnjih vlasti, posebno Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čiji predstavnici od sada promovišu ovaj koncept i kod drugih Ambasada koje su prisutne u Srbiji.

– Ovaj program je jedan od mehanizama kojima raspolažu Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji kako bi podržali srpske studente. Svake godine, naša Ambasada raspisuje konkurs za stipendije Vlade Republike Francuske za Master 2 nivo i doktorate u komentorstvu za sve studijske oblasti. Konkurs za dodelu stipendija je završen krajem marta, a dobitnici će otići u Francusku krajem septembra ili početkom oktobra na svoj studijski boravak. Novi konkurs će trajati do kraja marta 2023 – ističe Kovandi.

Program zasnovan na potrebama Srbije

Što se tiče konkretnih oblasti, on naglašava da program prati stvarne potrebe srpskog tržišta. Pošto Srbija investira u inovacije, digitalizaciju i poljoprivredu, i sam program nastoji da isprati napore Srbije u ovim oblastima.  Fransoa Gzavije Kovandi sve to detaljnije pojašnjava:

– Kako bismo najbolje ilustrovali ovu ambiciju kao i snažnu potrebu za inženjerima u Srbiji, mi smo u program uključili i najpoznatiju ustanovu za školovanje inženjera u Francuskoj i među najboljima na svetu: a to je X politechnique sa kojom je saradnju uspostavila i Matematička gimnazija u Beogradu.

Što se poljoprivrede tiče sa partnerima smo organizovali događaj u koji smo uključili najbolju visokoškolsku ustanovu iz oblasti poljoprivrede u Francuskoj VetAgro Sup koja je studentima iz Srbije predstaila svoju ponudu Master 2 programa.

Od oktobra ćemo organizovati novi događaj u okviru programa „Study in France, Work in Serbia“ posvećen održivoj gradnji. Program za 2023. će nam omogućiti da organizujemo i događaje namenjene sektorima biotehnologija i IT-a.

Drugim rečima, mi se trudimo da analiziramo potrebe Srbije i pokušavamo da ih uparimo sa vrhunskim znanjima koja nude francuske visokoobrazovne ustanove kao i potrebama preduzeća u Srbiji za veoma dobrim profilima stručnjaka.

Fokus na inženjerskim oblastima

Kovandi kaže da je akcenat na inženjerskim naukama, ali podvlači da želi da u budućnosti radi na proširenju oblasti. Već su identifikovane nove oblasti poput: očuvanja životne sredine, veštačke inteligencije, kvantnog računarstva i digitalnog zdravstva.

– U ovom trenutku program je prvenstveno namenjen budućim inženjerima, ali želimo da ga proširimo i na oblast trgovine, finansija, HR-a. Kada imate dobre inženjere, možete da optimizujete proces proizvodnje i pripremite inovacije u kojima će vaše preduzeće u budućnosti da bude konkurentno. Budući da je Srbija velika zemlja nauke sa velikim talentima u oblasti matematike, smatramo da su aplikacije u oblastima veštačke inteligencije i kvantnog računarstva ključna znanja koja bi Srbiju mogla da pripreme za sledeću etapu digitalizacije i u kojima bismo još više mogli da sarađujemo – pojašnjava Kovandi.

Kako naš sagovornik ističe, osnovne studije su veoma dobre u Srbiji, naši studenti su veoma kvalitetni što se vidi i po tome kako druge zemlje pokušavaju da nas „regrutuju“ i privuku.

– Primera radi Matematička gimnazija redovno osvaja medalje na svetskim takmičenjima – podseća Fransoa Gzavije Kovandi.

On pojašnjava da je program „Study in France, work in Serbia“ praktično „šlag na torti“ jer omogućava mladim talentovanim ljudima da boraveći godinu dana u inostranstvu proširevidike, upoznaju nove ljude i kulture i ono što je izuzetno bitno jeste da je ovaj program direktna veza sa praksom, biznisom.

Akcenat je na praktičnom radu

U fokusu je praktičan pristup, uspostavlja se neposredna veza sa privredom jer će mladi učiti konkretne stvari, i to baš one koje se rade u kompanijama jer su u okviru programa predviđeni trening programi.

– Imamo veoma dobra partnerstva sa visokoškolskim ustanovama u Srbiji, a kao Ambasada Francuske imamo odgovornost da podstaknemo francuske kompanije da bliže sarađuju sa ovdašnjim fakultetima i da na taj način unaprede taj praktičan segment znanja koji studenti treba da imaju – objašnjava Fransoa Gzavije Kovandi.

On dodaje da je potrebno da mladi razvijaju svoj „mindset“ koji bi bio orijentisan ka biznisu.

– Budući da ste dosta dobri na osnovnim studijama i napredni na polju digitalizacije, studenti iz Srbije će nakon završetka programa imati veću mogućnost izbora: mogu da rade za kompanije koje već imaju svoje tržište u Evropi ili da razvijaju sopstvene proizvode i usluge u Srbiji, a prodaju ih u Evropi, što je dvostruki benefit – kaže on.

Steknite praktična znanja, a onda se vratite u Srbiju

Iako postoji duga tradicija odlaska srpskih studenata u Francusku na školovanje, „Study in France, work in Serbia“ je potpuno nov program. Novina je upravo u tome što se studenti ohrabruju da se vrate u Srbiju nakon završetka programa i ovde zaposle.

– Mi poštujemo odluku nekih studenata da odu i žive u inostranstvu i slede svoje ambicije. Međutim, želimo da podstaknemo i podržimo i one koji žele da ostanu da rade u Srbiji i vide je kao mesto na kome će graditi svoju budućnost. Upravo za njih smo želeli da stvorimo nove opcije i da im omogućimo da se povežu sa ljudima koji mogu da ih zaposle – podvlači francuski ataše.

Ovaj program je veoma značajan i u smislu dubljeg povezivanja Srbije sa Francuskom na polju obrazovanja, ekonomije, EU.

– Istina je da Srbija JOŠ UVEK nije deo Evropske unije, ali ako analiziramo situaciju, možemo da konstatujemo da Srbija već koristi Erasmus, vodeći evropski program koji omogućava studentima da se školuju u inostranstvu i upoznaju druge evropske zemlje, kao i program Horizont 2020 koji promoviše naučnu saradnju.

Mi smo veoma ponosni i na tradiciju univerzitetske saradnje između Srbije i Francuske koja omogućava srpskim studentima da odlaze u Francusku na studije i to se nije promenilo ni tokom pandemije Covid 19. Nismo zatvarali granice za studente i istraživače i želeli smo da se osećaju dobrodošli. Ako analiziramo benefite za Srbiju, kojima su doprineli programi Erasmus i Horizont 2020, možemo da kažemo da imamo ovde dva sjajna evropska mosta u oblastima nauke i inovacija kako bi se unapredila partnerstva između Srbije i Francuske, i osnažila naša saradnja, a tako delile i iste vrednosti.

Kovandi ističe da su svesni da mnogi mladi sa Zapadnog Balkana napuštaju svoje zemlje, ali da je glavni cilj ovog programa da podrže sve one koji žele da se vrate nazad u Srbiju.

– Moja želja je da se ovaj progam u budućnosti proširi i na ceo region i da on preraste u „Study in France, work in the Balkans“. Srbija je veoma važna zemlja na Zapadnom Balkanu, i u sledećim koracima bismo želeli da pružimo priliku mladim ljudima da se nakon završenih master studija u Francuskoj, zaposle u srpskim ili francuskim kompanijama koje posluju u regionu ili da podstaknemo neke mlade iz regiona da dođu u Srbiju. Primera radi, francuske kompanije poput Veolia ili Decathlon zapošljavaju ljude i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Znamo da je ovo ambiciozan cilj, ali verujemo da je i ostvarljiv – zaključio je Fransoa Gzavije Kovandi.

Prati

O autoru: Tatjana Vidakovic

Nekad je bila ubeđena da će biti prevodilac i profesor jezika, a u Infostudovoj PR posadi je gotovo 7 godina. Veruje da nema rasta bez promena i izazova. Zato o njima i priča i piše.