Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Pripravnici

Poštovani, u firmi radim vec 5 god, zaposlen sam na neodredjeno, u medjuvremenu sam zavrsio pravni fakultet i hteo bih da odradim pripravnicki staz od dve godine kod advokata. Moje pitanje je da li je to moguce iako sam zaposlen ili moram da budem nezaposleno lice? Hvala unapred.

Poštovani, 

Jedan od uslova za upis u Advokatsku komoru je dokaz da niste u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.07.2018

Ostalo

Postovani u radnom odnosu sam od 05.07.2018.godine. Od ponedeljka 16.07.2018, sam na trudnickom bolovanju, a porodiljsko treba da otvorim najkasnije do 10.11.2018. Interesuje me koliko ce mi biti naknada za trudnicko i porodiljsko bolovanje, i da li to placa poslodavac? Hvala na odgovoru

Poštovani, 

Naknada zarade utvrđuje se u visini prosečne mesečne osnovice na koju su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće a najviše do pet prosečnih…

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 21.07.2018

Ostalo

Zaposlila sam se 03.07.2018 godine, a u drugom stanju sam od 12.05.2018.godine. Interesuje me kad cu moci na trudnicko i da li poslodavac ili drzava snosi troskove moje plate i doprinosa?

Poštovani, 

Otpočinjanje odsustva radi održavanja trudnoće zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja. Od 01. jula naknadu za porodiljsko odsustvo država uplaćuje direktno na tekući račun trudnice. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 21.07.2018

Ostalo

Postovani, zaposlena sam u osiguravajucem društvu u ugovoru o radu prijavljena sam na 4h dnevno i fixna zarada mi je oko 16000. Medjutim posto radim od procenta moja zarada bude daleko veca i za sve sto zaradim su mi placeni porezi i doprinosi . Moje pitanje da li cu primati porodiljsko tj: trudnicko prosek moje zarade ili prosek fixnog dela. Srdacan pozdrav.

Poštovani, 

Imate pravo na odsustvo radi održavanja trudnoće kao i na porodiljsko odsustvo. Ukoliko su Vam plaćeni porezi i doprinosi na celu zaradu onda će se obračun vršiti u skladu sa tim. 

 

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 21.07.2018

Godišnji odmor

Postovani,radim u firmi 2 godine, pisao sam odmor od 25.og jula jos u maju, u medjuvremenu tacnije 3.jula sam imao saobracajnu nesrecu,od tada sam na bolovanju do danas tacnije 16. Jula krecem da radim,naravno zakazao sam letovanje u Crnoj Gori privatno kod poznanika,DANAS DOBIJAM INFORMACIJU OD SVOG PREDPOSTAVLJENOG DA MI JE ODMOR OBRISAN TACNIJE NISAM NA LISTI DA DOBIJEM ODMOR OD 25og SA OBRAZLOZENJEM…

Poštovani, 

U zavisnosti od potrebe posla poslodavac odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju zaposlenog. Poslodavac može da izmeni vreme određeno za korišćenje godišnjeg odmora, ako to zahtevaju potrebe posla, a najkasnije pet radnih dana pre dana određenog za korišćenje godišnjeg odmora. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 21.07.2018

Prestanak radnog odnosa

Postovani kod poslodavca sam vise od 5 god. Prijavljen za stalno medjutim slucajno sam otkrio skoro da je moj ugovor koji stoji u knjigama bez mog potpisa a potpisan i pecatiran od strane poslodavca, pritom nijedno nisam dobio svoj primerak ugovora a od kad sam poceo da radim bila su samo 2... Sad kad hocu da dam otkaz poslodavac zahteva od mene otkazni rok u duzini od 30 dana, i ako to na tom…

Poštovani, 

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Ukoliko ne želite da odradite otkazni rok poslodavac bi mogao da traži naknadu štete ako je pretrpeo štetu Vašim izostankom sa rada za vreme otkaznog roka. 

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 21.07.2018

Pripravnici

Postovani, Zavrsila sam Pravni fakultet u Novom Sadu - smer unutrasnjih poslova. Zanima me gde imam pravo da obavim pripravnicki staz i koliko dugo traje, a da to nije u sudu ili kod advokata...?? Tacnije, s obzirom na smer, da li to moze biti npr. u policiji ili nesto slicno?

Poštovani, 

Možete obaviti pripravnički staž u MUP-u, a možete i u  privrednim subjektima gde bi u tom slučaju pripravnički staž trajao 4 godine.

Kategorija pitanja: Pripravnici, volonteri, stipendisti | postavljeno: 21.07.2018

Ostalo

Postovani, interesuje me obracun osnovice za naknadu za porodilje. Od 1.7.2018. Stupio je na snagu novi zakon o finansijskoj podrsci porodicama sa decom u kome nema detaljnog objasnjenja kako se obracunava osnovica.navedeno je da se uzima neto plata odn. ona plata na koju su placeni doprinosi i deli sa 18 meseci. Medjutim, ne pise kako se racuna ukoliko porodilja nije bila u radnom odnosu svih…

Poštovani, 

Podzakonskim aktima (odluke, prvilnici i dr.)  se detaljnije regulišu zakonske odrebe. Tačno je da još uvek nema pravilnika koji bliže uređuje tu materiju. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.07.2018

Izmena ugovora o radu

Poštovani, nakon što sam 23.04.2018.god.zvanično predala poslodavcu zahtev za oslobađanje od poslova koji zahtevaju viši nivo znanja od onoga koji posedujem, te obzirom da mi se na zahtev nije odgovorilo niti usmeno, niti u pisanoj formi, 06.07.2018.god.mi se uručuje Aneks ugovora o radu sa obrazloženjem da se preraspoređujem na druge poslove zbog povećanog obima posla.Da li je poslodavac u obavezi…

Poštovani, 

Svaka promena ugovora o radu vrši se aneksom ugovora o radu. Vi imate pravo da osporavate zakonitost aneksa pred nadležnim sudom. Poslodavac nije u obavezi da Vam uruči posebno rešenje o premeštaju s obzirom da Vam je ponudio aneks ugovora o radu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 21.07.2018

Ostalo

Potpisala sam ugovor na mesec dana u kaficu, i receno mi je da ce ga uvek tako seci o da je plata minimalac.Imam 37 god i visoko rizicnu trudnocu. Da li imam pravo na porodiljsko i trudnicko i naknadu za isto? Hvala Vam puno unapred!

Poštovani, 

Imate pravo na odsustvo radi održavanja trudnoće kao i na porodiljsko odsustvo. 

Kategorija pitanja: Trudnoća, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta | postavljeno: 20.07.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.