Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Godišnji odmor

Poštovani,od 15.5.2017 g sam na porodiljskom odsustvu koje mi je u međuvremenu produženo za njegu deteta do 15.7.2018 g. Zanima me da li imam pravo na naknadu neiskorištenog godišnjeg odmora iz 2017 g . ? Hvala

Poštovani, 

Nemate pravo na novčanu naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor iz prethodne godine. 

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

E ovako... poceo sam da radim u jednoj privatnoj firmi 06.04.2015,istice mi ugovor o radu 30.06.2018, dao sam im otkazni rok pre 15 dana. Za svo to vreme nisam imao godisnji odmor,niti mi je placen prevoz,niti mi je placen nocni rad,a pre neki dan sam izvadio listu iz Pio,nije mi uplacen staz poslednjih godinu ipo dana. Za sta sve mogu poslodavca da tuzim,po ugovoru o radu? Hvala.

Poštovani, 

Savetujemo Vam da se  obratite Inspekciji rada po pitanju neuplaćenih doprinosa a potom podneste tužbu nadležnom sudu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

Zdravo otvorila sam trudnicko bolovanje .U firmi imam 3 god radni staz.Gazda zahteva da vratim prvu platu i jedan doprinos za taj mesec koji on mora da plati za mene jel ima pravo na to?

Poštovani, 

Nije nam poznato iz kog razloga poslodavac traži da mu vratite zaradu pa Vam ne možemo precizno odgovoriti na pitanje. Tražite od poslodavca detaljno obrazloženje. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

Poštovani,radim u školi sa nepunim fondom časova tako da mi je zarada ispod 20.000. Sada sam na bolovanju radi održavanja trudnoće,prvo 30 dana a sada već 3 meseca preko komisije. I dalje primam iznos koji sam primala dok sam radila a pročitala sam da naknada ne sme biti ispod minimalca. Ko vrši taj obračun i nadoknađuje razliku? S obziromda me u računovodsrvu škole upućuju da oni nisu odgovorni.…

Poštovani, 

Obračun naknade zarade vrši poslodavac. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

Postovani, trenutno sam na trudnickom bolovanju, dobila sam ponudu iz druge firme za posao, da li mogu da prekinem bolovanje u sadasnjoj firmi i da pocnem da radim za novu, a zatim opet da odem na trudnicko?

Poštovani, 

Možete dati otkaz kod jednog poslodavca i zaposliti se kod drugog poslodavca. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

Da li vlasnik radnje (preduzetnik), moze da zaljuči ugovoro dopunskom radu ?

Poštovani, 

Preduzetnik može da zaključi ugovor o dopunskom radu. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Privremeni i povremeni poslovi

Postovani, radim na pp ugovoru u upravi. Pod ovimugovorom sam punih 8 meseci a pre toga sam bila na porodiljskom odsustvu, tokom kojeg sam imala pravo na naknadu od 35% jer nisam imala dovoljno staza. Sumnjam na trudnocu, zanima me, da li cu moci da ostvarim 100% porodiljskog, ukoliko sam trudna sada a radila bih negde do kraja godine? Hvala

Poštovani, 

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom  koji počinje da se primenjuje od 01.07.2018. godine predviđa naknadu po osnovu rođenja deteta, nege deteta i posebne nege deteta za žene koje nisu u radnom odnosu (u koje spada i rad po osnovu ugovora o PP poslovima) a koje su radile u periodu koji je od uticaja na ostvarivanje prava. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 01.07.2018

Plaćeno odsustvo

Poštovani, Ako danas posle mog radnog vremena dam krv da li ću imati pravo na odsustvo sutra i prekosutra?

Poštovani, 

Zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo dva uzastopna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi računajući i dan davanja krvi. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

Postivani, interesuje me koja je razlika za poslodavca da li ce mu radnik biti prijavljen za stalno ili na odredjeno? Da li direktno na njega utice ugovor o stalnom zaposlenju u bilo kom pogledu? Hvala.

Poštovani, 

Jedina razlika je u trajanju radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018

Ostalo

Poštovani,radim na poslovima medicinske sestre u Domu zdravlja kome su pripojene seoske ambulante. Jedna od njih je u selu u kome živim sa dvoje dece(2.i4.god.) Pre mesec dana dete mi je operisalo srce. Rasporedjena sam 17km od mesta boravka i na moju molbu da me premeste u mesto stanovanja negativno su odg. Da li po zakonu imam prava na tu privilegiju? Između ostalog jedina sam u celom D.Z koja…

Poštovani, 

Jedini način za premeštaj u drugo mesto rada je dogovor sa poslodavcem. 

Kategorija pitanja: Ostalo | postavljeno: 01.07.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.