Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja

Rešenje o prestanku radnog odnosa

Poštovani, ja sam kao zaposlena otkazala poslodavcu Ugovor o radu. Poslodavac mi je dao da potpišem dokument koji glasi OTKAZ UGOVORA O RADU I PRESTANKU RADNOG ODNOSA NA INICIJATIVU ZAPOSLENOG. Mislim da dokument treba biti naslovljen kao REŠENJE ( Rešenje o prestanku radnog odnosa). Da li sam u pravu ili je poslodavac postupio ispravno.

Ukoliko vi dajete otkaz ugovora o radu, treba da potpišete otkaz ugovora o radu, a poslodavac na osnovu otkaza ugovora o radu donosi rešenje o prestanku radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 09.05.2017

Povreda na radu

povredio sam prosle godine 7 septembra nogu na poslu okliznuo sam se i bio sam na bolovanju 2 i po meseca. pa me interesuje da li imam pravo na naplatu ostete, i dali mozda nije zastarelo. Povreda je bila lakse prirode . Inace jos uvek radim u toj firmi, ali su me prebacili na drugo radno mesto kad sam se vratio sa bolovanja.

Ukoliko postoji odgovornost poslodavca za povredu, možete sudskim putem od poslodavca potraživati naknadu štete. Tužbu možete pokrenuti u roku od 3 godine, tako da potraživanje nije zastarelo.

Kategorija pitanja: Zaštita na radu | postavljeno: 09.05.2017

Prestanak radnog odnosa u slučaju trudnoće

postovani,radim u privatnoj firmi na odredjeno vreme.svakog meseca mi se produzava ugovor o radu,ali uslov za to je da potpisem sporazumni raskid ugovora o radu...u drugom sam stanju i planiram da otvorim bolovanje radi odrzavanja trudnoce,da li moj poslodavac moze da iskoristi taj sporazumni raskid ugovora obziorm da na njemu nije naznacen datum?

Nije nedozvoljen sporazumni raskid radnog odnosa u slučaju trudnoće. Poslodavac bi mogao da vam prekine radni odnos na osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa, koji ste potpisali. U tom slučaju vi biste mogli da dokazujete da ste prilikom potpisivanja ugovora o radu bili primorani da potpišete blanko sporazum o prestanku radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 09.05.2017

Rad bez zaključenog ugovora o radu

da li zastareva podnosenje prijave za rad bez prijave.koji je rok za podnosenje prijave za rad na crno.kako se zna dokle sam radio kad sam ne prijavljen.

Po trenutnoj sudskoj praksi tužba za utvrđenje da ste bili u radnom odnosu mora se podneti u roku od 60 dana od dana prestanka radnog odnosa. Kada ste prestali da radite dokazuje se u sudskom postupku, svedocima, pismenom dokumentacijom i sl.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 09.05.2017

Vraćanje zarade poslodavcu

Postovani,sta da radim kada poslodavac trazi da mu vratim deo svoje isplacene zarade,a pritom sam potpisala ugovor o radu na dve godine na minimalnu zaradu?U pocetku je zarada bila minimalac,a kasnije se poslodavac pravda da nema od cega da nam isplacuje plate,pa mu moramo davati razliku od minimalca do 15000 din.Unapred hvala na odgovoru

Niste dužni da poslodavcu vratite deo zarade. Nema osnova da poslodavac to od vas traži. Po zakonu poslodavac ne može da vam isplaćuje zaradu nižu od minimalne zarade, za puno radno vreme.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 09.05.2017

Raspored korišćenja godišnjeg odmora

Poštovani, uplatio sam letovanje u periodu od 01-15.08.2017.godine, međutim, naš poslodavac je rešio naprasno ove godine da nam uvede kolektivni godišnji odmor koji nije u tom periodu. Da li ima neki minimalan rok da nam najavi tako nešto ili jednostavno može nam dati kolektivni godišnji kad želi? Hvala

U slučaju korišćenja kolektivnog godišnjeg odmora kod poslodavca ili u organizacionom delu poslodavca, poslodavac može da donese rešenje o godišnjem odmoru u kome navodi zaposlene i organizacione delove u kojima rade i da isto istakne na oglasnoj tabli, najmanje 15 dana pre dana određenog za korišćenje godišnjeg odmora, čime se smatra da je rešenje uručeno zaposlenima.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 09.05.2017

Ugovor o radu

Danas sam potpisala ugovor o radu ali neznam ni koliko ni kakva su prava. Kad cu to da saznam da li cu i ja dobiti jedan primerak i da li ima pravo da mi da odkaz a ugovor nije to navedeno

Ugovor o radu zaključuju zaposleni i poslodavac. Ugovor o radu smatra se zaključenim kad ga potpišu zaposleni i poslodavac. Ugovor o radu zaključuje se u najmanje tri primerka od kojih se jedan obavezno predaje zaposlenom, a dva zadržava poslodavac. od poslodavca tražite da vam dostavi primerak ugovora o radu. Ukoliko su isupnjeni zakonski uslovi poslodavac…

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 28.04.2017

Odricanje od prava na godišnji odmor

Postovani,zaposlena sam na neodredjeno vreme neprekidno zadnjih 11 godina.Prosle godine sam iskoristila prvi deo (dve nedelje) godisnjeg odmora.Nakon toga sam bila na bolovanju pet meseci I nedavno sam opet pocela da radim.Postoji li mogucnost u dogovoru sa poslodavcem,da se svojevoljno odreknem koriscenja drugog dela godisnjeg odmora do 30.juna ove godine I postoji…

Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa zakonom.

Kategorija pitanja: Godišnji odmor i druga odsustva | postavljeno: 27.04.2017

Tužba zbog neisplaćene otpremnine

Nakon 24 godine rada poslodavac mi je saopstio da sam tehnoloski visak i da idem na trziste rada, otpremninu ne spominje, godisnji odmor nisam koristio. Planiram da ga tuzim za otpremninu i godisnji odmor, kolike su sanse da ga dobijem na sudu?

Ukoliko ste dobili otkaz kao tehnološki višak poslodavac je dužan da vam isplati otpremninu. Ako to ne učini sud će doneti presudu u vašu korist i obavezati poslodavca da vam isplati otpremninu. Što se tiče godišnjeg odmora zakonom je propisano da zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini…

Kategorija pitanja: Prestanak radnog odnosa i otpremnina | postavljeno: 27.04.2017

Tužba zbog neisplaćenih zarada

Postovani, firma u kojoj sam zaposljen na neodredjeno vreme mi duguje zarade, hteo bih da ih tuzim i da dam otkaz. Da li mogu da ih tuzim posle otkaza ugovora o radu.

Nema smetnji da podneste tužbu protiv poslodavca, zbog neisplaćenih zarada, nakon prestanka radnog odnosa kod poslodavca.

Kategorija pitanja: Obračun i isplata zarade i drugih primanja | postavljeno: 27.04.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.