Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Postovanje. Interesujeme koji se radni staz racuna za nadoknadu sa biroa? Da li se racuna ceo staz ili samo staz kod poslednjeg poslodavca. Unapred hvala.

Odgovor


Poštovana, 

Za trajanje novčane naknade uzima se ukupan staž osiguranja. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 16.09.2017

Ostalo


Postovani, za mesec dana ispunjavam uslove za starosnu penziju i uvidom u podatke RF PIO vidim da mi firma u kojo radim nije uplatila sedam godine pre 99-e. Molim Vas kako mogu da ostvarim svoja prava ?

Odgovor


Poštovani, 

Obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 16.09.2017

Ostalo


Radio sam preko agencije i nakon isteka ugovora potpisao sam klasican ugovor o radu na neodredjeno vreme. Nakon 2 meseca primetio sam da mi nije uplaceno socijalno i da ne mogu da overim zdravstvenu knjizicu kao i da uopste nisam prijavljen. Da li mogu da tuzim firmu za prevaru?

Odgovor


Poštovani, 

Za neplaćene doprinose nadležna je Inspekcija rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 15.09.2017

Ostalo


Postovani, interesuje me da li i kako mogu da tuzim poslodavca zbog neuplacenog zdravstvenog osiguranja? Naime, ocetkom avgusta sam otisla na odmor, da bi 3 dana pred kraj odmora imala udes na autoputu iz koje sam izasla samo sa povredom vrata. Uredno sam otisla na hitan medicinski pregled, gde su mi naplatili preglede i RTG snimke. Javila sam poslodavcu sta je bilo i kako, medjutim ne mogu da…

Odgovor


Poštovana, 

Ukoliko imate zaključen ugovor o radu poslodavac je dužan da Vam uplaćuje doprinose za obavezno zdravstevno osiguranje. Potrebno je da se obratite Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 13.09.2017

Ostalo


Postovani,radim u firmi od 01.10.2007 do prvog prekida 08.07.2009.Zatim se vracam na isto radno mesto 01.09.2009 od kada mi tece radni staz sve do dana 13.09.2017.Nakon provere u PIO oko placanja doprinosa radnog staza dolazim do saznanja da nije evidentiran period od 15meseci(kraj 2007-2009),2011,2012,2013 i posednje god.2015,2016.Trazio sam na uvid kopiju M4 obrasca overen u PIO da je predat…

Odgovor


Poštovani, 

Za neplaćene doprinose nadležna je Inspekcija rada. Potrebno je da se obratite inspekciji pismeno ili usmeno. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 13.09.2017

Ostalo


Od pre dva meseca sam u invalidskoj penziji ali dobio sam privremeno rezenje jel mi nisu uplaceni doprinosi za 5 dana iz jedne agencije a gazda se pravi lud.kome da se obratim da bi dobio stalno resenje?hvala

Odgovor


Poštovani, 

Potrebno je da se obratite inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.09.2017

Ostalo


2003god.poslodavac kod koga sam ne svojom voljom prekinula sa radom trenutno n astavio je da uplacuje staz,.U međuvremenu sam radila preko omladinske koja mi je takođe uplacivala staz.Posle četiri meseca vraćam se u prvu firmu gde me knjigovođa obaveštava da imam dva radna staža koja su istovremeno uplaćivana.Šta mogu i šta treba da uradim?Da li omladinsku da isključim,tako da se izrazim…

Odgovor


Poštovana, 

Potrebno je da odete u Fond PIO gde će Vam oni objasniti detaljnu proceduru. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 26.08.2017

Prestanak radnog odnosa


Ispunio sam uslov za starosnu penziju ( 65 ) I 39 god. staza.Predao sam I uverenje o benificiranom radnom stazu od 2.06.1977 god. Do 1985 god.U pio su mi najpre rekli da mi priznaju benificirani staz s obzirom da je ostvaren do 1990 god.samo da donesem orginal uverenje od poslodavca.Kada sam doneo orginal uverenje od poslodavca receno mi je da me nema na nekom spisku I da nemam pravo priznavanja…

Odgovor


Poštovani, 

Naš savet je da uložite žalbu na navedeno rešenje. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 23.08.2017

Ostalo


Postovani! Kako da dobijem uverenje o placenim doprinosima za Pio iz 1970, 1971 i 1972 god. U to vreme sam radio za Ei-Niš ali u Beogradu OUR Avala na Voždovcu.

Odgovor


Poštovani, 

Podnesite zahtev u Fond PIO i dobićete uverenje. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 25.07.2017

Prestanak radnog odnosa


Radim u metrou imam 40 godunu staza i 61 godinu zivota.Idem u penziju i rekli su mi da nemam prava na otpremninu zato sto nemam 65 godina starosti.Dali je to tacno?

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac je dužan da zaposlenom  isplati otpremninu pri odlasku u penziju. Uslov za starosnu penziju je najmanje 15 godina staža i 65 godina života. Dakle Vi ne ispunjavate uslov za starosnu penziju i nemate pravo na otpremninu jer će Vam radni odnos prestati po drugom osnovu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 25.07.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.