Advertisement

Ima li pravde i pravičnosti između poslodavaca i zaposlenih?

POPUNITE UPITNIK, IZNESITE SVOJ STAV

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Odricanje od staža


Postovani, iz radnog odnosa otvorila sam STR i nakon zatvaranja istog (2011) ostala sam duzna x iznos za doprinose. Da li mogu da se odreknem tog staza i da mi se dug otpise ?

Odgovor


Ne postoji mogućnost da se odreknete staža i da vam se dugovi za neplaćene doprinose otpišu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 02.03.2014

Uplata doprinosa


Postovani, Bila sam prijavljena u firmi u Beogradu u periodu od 01.01.2011 do 29.02.2012.god. Do momenta napustanja firme znam da mi je poslodavac ostao duzan uplatu doprinosa za X, XI, XII 2011 i januar i februar 2012. U medjuvremenu sam se preselila i zasnovala radni odnos u drugoj firmi. Izvadila sam listing u PIO fondu i videla da mi nedostaje staz za celu 2011…

Odgovor


Tužba kojom bi se tražila samo uplata doprinosa ne spada u sudsku nadležnost. U vašem slučaju je većina doprinosa čak i uplaćena, ali poslodavac nije predao M4 obrazac. Prijavite poslodavca poreskoj upravi i inspekciji rada. Prekršajne kazne zbog nepredatih M4 obrazaca nisu male.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 26.02.2014

Uplata doprinosa


prije 7 godina podneta je tuzba zbog neisplacenih dohodaka i doprinosa. advokat je za kretko vreme zavrsio sud za isplatu dohodaka, pri cemu je imao procenat, ali ne i doprinose te tako nismo u mogucnosti kompletirati penziju ( cerka ima pravo na penziju od oca ). na koji nacin, nakon sedam godina, mogu primorati advokata da zavrsi ono za sta je dobro bio placen?

Odgovor


Možete advokata prijaviti advokatskoj komori, a možete i sudskim putem potraživati od advokata iznos koji ste mu platili za deo posla koji nije uradio.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.02.2014

Neuplaćeni doprinosi


u firmi u kojoj sam radila,zadnje dve godine (2004,2005)nisu mi placeni doprinosi. Radnja je jos 2006g. ugasena,pa me zanima da li mogu da tuzim i da dodje do naplate tog doprinosa. Bivsi poslodavac je trenutno nezaposlen i nema nikakvu imovinu na svoje ime. Hvala

Odgovor


Ne spada u sudsku nadležnost tužbeni zahtev kojim bi se tražila samo uplata doprinosa. Neuplaćene doprinose bi trebala da naplati poreska uprava. Međutim, ukoliko poslodavac nema sredstava iz kojih bi se mogli naplatiti neuplaćeni doprinosi poreska uprava ne može ništa uraditi.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 28.01.2014

Invalidska penzija


ljecim se od teske dpresije i emocialne nestebilne licnosti vec 3 god dali imam pravo na invalitsku penziju?

Odgovor


Da li je bolest takva da ispunjavate uslove za invalidsku penziju utvrđuju lekari.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.01.2014

Uplata doprinosa


dobio sam otkaz u firmi posle tri godine rada kao neostvarivanje rezultata rada,doprinosi mi nisu uplaceni poslednju godinu,da li postoji rok do kada je poslodavac duzan da mi izmiri doprinose,od prestanka radnog odnosa?hvala

Odgovor


Poslodavac je bio dužan da vam obračuna i uplati doprinose istovremeno sa isplatom zarada. Ukoliko to nije učinio može se pokrenuti krivični postupak protiv odgovornog lica poslodavca. Moguće je i da poslodavac još nije predao M4 obrazac ili da PIO fond još nije ažurirao podatke o uplaćenim doprinosima.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.01.2014

Visina invalidske penzije


Ostvario sam pravo na invalidsku penziju u federaciji B i H,po resenju primam 76km sto je u njihovom obrazlozenju neki srazmerni deo sto ja nerazumem jer u republici srpskoj imam 1 mesec radnog staza na sto primam 2,5 km.Po tom resenju taj iznos mi je vec 10 god,kome god sam se obratio za pomoc i savet nisao sam na zatvorena vrata .Ako znate resenje o mom problemu mogu…

Odgovor


Ne možemo vam pomoći jer odgovore dajemo samo na pitanja koja se odnose na primenu propisa Republike Srbije. Obratite se nekom pravniku iz Bosne i Hercegovine.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.01.2014

Neuplaćeni doprinosi


Prijavljen sam bio u ELP-u od 1.9.2008. do 17.3.2012. god. to je ukupno 3 god. 6 meseci i 17 dana, a kada sam proverio u Nemanjinoj listing, M-4 postoji samo za 2 god. i 3 meseca. Inače ta firma je pod stečajem od 2010. godine. Šta je potrebno da uradim da bi mi bili uplaćeni doprinosi za celu 2009 godinu i preostala 3 meseca koja nisu uplaćena..?

Odgovor


Podnesite prijavu stečajnom upravniku za neuplaćene doprinose. Ukoliko ima sredstava stečajni upravnik bi trebao da vam uplati doprinose.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 13.01.2014

Uplata doprinosa


Prijavljena sam od novembra 2012 za stalno.kada sam izvadila listing radnog staza ne pojavljuje se m4 obrazac.Kako mogu da proverim da li su mi uplaceni doprinosi?koliki je rok poslodavcu da mi uplati doprinose?da li postoji mogucnost da mi uplati po prestanku radnog odnosa,pa sto postoji mogucnost da ce radnja da se zatvori za mesec dana?

Odgovor


Poslodavac je dužan da vam uplati pripadajuće doprinose istovremeno kada vam isplaćuje zaradu. Ukoliko to ne uradi učinio je krivično delo. Obaveza uplata doprinosa ne zastareva. Ukoliko je poslodavac registrovan kao preduzetnik ne može ugasiti preduzetničku radnju pre nego što dostavi potvrdu poreske uprave da je izmirio sve obaveze. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.12.2013

Odlazak u penziju


Osnivac sam i jedini zaposleni u firmi koja je DOO .Pocetkom Marta 2014.godine sticem uslov za penziju jer punim 40 god. radnog staza.Doprinose sam uplacivao redovno.Zaradu sebi nisam isplacivao.Da li je to smetnja za odlazak u penziju.

Odgovor


Nebitno je da li ste isplaćivali zaradu. Bitno je samo da ste uplaćivali pripadajuće doprinose.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 02.12.2013
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.
Reklama

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Koje informacije u tekstu oglasa za posao su vam najvažnije prilikom donošenja odluke da li ćete konkurisati?
We are sorry to inform you that English version of our website is not curently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.