Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Starosna penzija


Poštovani, Živim u Srbiji i radim preko interneta za poslodavca iz Nemačke. Zanima me kako mogu da ostvarim pravo na radni staž, i na koji način, s' obzirom da je moje mesto boravka u Srbiji. Unapred hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Potrebno je da sami sebi uplaćujete doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje našem PIO Fondu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.07.2017

Radni staž


Poštovani, Imam pitanje oko ostvarivanja penzije, naime u radnoj knjižici imam upisanih i ispečatiranih 16 godina (od raznih firmi u kojima sam radila), međutim kada sam proverila u PIO fondu, rečeno mi je da imam zavedenih 9 godina i 6 meseci. Imam 60 godina i nisam zaposlena tako da informacija o godinama staža mi uopšte nije bila prijatna. Šta raditi u ovom slučaju? Mnoge firme u kojima…

Odgovor


Poštovani

Za periode za koje Vam poslodavac nije uplatio doprinose, radi ostvarivanja prava na penziju možete sami platiti doprinose za PIO osiguranje. Međutim, to je moguće uraditi samo ukoliko je potrebno za ostvarivanje prava i samo tokom postupka za ostvarivanje prava na penziju. U filijali fonda gde se vodi postupak za ostvarivanje prava izračunaće Vam koji iznos  treba da platite. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.07.2017

Ostalo


Moja majka od 2012. god. radi kod jednog poslodavca. Kada je otišla u socijalno da proveri da li joj uplaćuje staž, tamo su joj rekli da dotični nije podneo prijavu još od 2010. Zanima me da li postoje neki rokovi za podnošenje prijava i da li bi trebalo neka državna ustanova da ima uvid u to i da reaguje? Šta mi savetujete? Unapred zahvalna.

Odgovor


Poštovani, 

Možete podneti prijavu Inspekciji rada koja će pokrenuti postupak protiv poslodavca. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 05.07.2017

Ostalo


Da li je moguće da mi poslodavac po autorskom ugovoru za nezaposleno lice uplaćuje PIO, a ne uplaćuje za zdravstvenu knjižicu?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko autor nije osiguran po osnovu zdravstvenog osiguranja po drugom osnovu (zaposlenja, obavljanja samostalne delatnosti, poljoprivrede i dr.) poslodavac je dužan da uplaćuje doprinos za zdravstveno osiguranje.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.07.2017

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje


otac mi imao tesku operaciju dobio karcinom,radi u javnoj firmi firma mu neplaca porez i doprinos vec sedam godina,hoce da ga proglase za tehnološki višak dobiće otpremninu ali je firma u blokadi a garant je navodno opština. a mogu da mu predam papire za invalidsku penziju doktori mi kazu da dobija penziju sto posto 38 godina staža ima ali mu sedam godina nije povezano. Šta da rtadim molim…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko poslodavac nije uplaćivao porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, zaposleni može da se obrati Inspekciji rada. U tom slučaju Inspekcija rada pokreće postupak protiv poslodavca koji je dužan da uplati doprinose za period za koji nisu plaćeni. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.07.2017

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje


Uskoro cu se zaposliti i treba da napravim dogovor o plati sa poslodavcem. Zanima me da li je neophodno placati doprinose odnosno uplacivati odredjeni postotak plate u penzioni fond ili taj novac mogu da zadrzim za sebe i iskoristim ga na drugi nacin?

Odgovor


Poštovani, 

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, osiguranici zaposleni za koje postoji obaveza uplate doprinosa su: lica u radnom odnosu, odnosno zaposlena u preduzeću, drugom pravnom licu, državnom organu, organu jedinice lokalne samouprave  itd...

Obaveza plaćanja doprinosa je određena zakonom i ne može se isključiti Vašom voljom ili voljom poslodavca. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 27.06.2017

Radni staž


Postovani, prijavljena sam od 01.04.2011, na neodredjeno vreme. Obracun zarada je rednovno radjen, doprinosi uplacivani, ali prosle godine dodjem do saznanja da je M4 rasknjizen samo za 2014 godinu. Od maja prosle godine ne idem na posao, ali sam u dogovoru sa vlasnikom preduzeca ostala prijavljena dok oni kako kaze to ne srede. Do dana danasnjeg nema nikakvih promena. Pokusavala sam biti korektna,…

Odgovor


Poštovana, 

Ukoliko Vam poslodavac nije uplatio doprinose od 2014. godine možete se obratiti inspekciji rada.

Ukoliko raskinete ugovor za spornom firmom nećete izgubiti pravo da potražujete uplatu doprinosa za vreme za koje Vam nije uplaćivano. Možete potpisati ugovor sa novim poslodavcem a potom inicirati postupak kod inspekcije rada. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 25.06.2017

Doprinosi


Postovani. Radim vec 3 godine. Imam zdravstvenu knjizicu ali platu tj minimalac ne dobijam na racun vec na ruke. Pa me zanima da li sam ja zaista prijavljena ili sta je fora? Hvala :-)

Odgovor


Nebitno je da li zaradu primate na ruke ili na račun. U PIO fondu proverite da li ste prijavljeni i da li vam poslodavac uplaćuje doprinose.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 20.04.2017

Tužba za naknadu štete


Dao sam pre par dana otkaz u firmi koja mi nije na vreme uplacivala zdravstveno osiguranje.Imam dva pitanja.Da li ja mogu i sta dobijam ako ih prijavim Poreskoj upravi?I da li mogu na osnovu listinga iz PIO fonda da direktno tuzim poslodavca zbog stete koju sam pretrpeo jer nisam imao zdravstveno i posebno me zanima kako cu ja dokazati koju sam sve stetu pretrpeo?

Odgovor


Prijavom poslodavca poreskoj upravi, tražite od poreske uprave da sprovede postupak radi naplate neuplaćenih doprinosa. Ukoliko ste zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, pretrpeli štetu možete podneti tužbu protiv poslodavca za naknadu štete. Štetu dokazujete npr. računima koje ste bili prinuđeni da platite jer vam doprinosi nisu bili uplaćeni.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 09.03.2017

Obračun doprinosa


doprinosi za decembar za radnika da li se placaju po novom ili po starom

Odgovor


Pitanje nije jasno. Doprinosi se plaćaju u skladu sa odredbama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 01.02.2017
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.