Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Obaveza uplate doprinosa


Da li osnovni sud ima obavezu da placa neke doprinose za sudijske pripravnike-volontere koji volontiraju po ugovoru o volontiranju?

Odgovor


Sudovi volonterima ne uplaćuju doprinose. Sudovi uplaćuju doprinose samo pripravnicima koji su u radnom odnosu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.11.2014

Uplata doprinosa


Poštovani, Radio sam jednoj Beogradskoj firmi neprekidno od 1.07.2013 do 06.10.2014 kada sam dao otkaz. Nakon prijavljivanja na SIZ i pravljenja zdravstvene knjižice izvadio sam listing za staž osiguranika gde nije upisan staž. Šta da radim i koja su moja prava? Unapred zahvalan.

Odgovor


Ne mora da znači da vam poslodavac nije uplatio doprinose. Pio fond ne vodi najažurnije podatke o uplaćenim doprinosima. Tražite od poslodavca dokaz da vam je uplatio doprinose. Ukoliko to ne učini podnesite prijavu poreskoj upravi protiv poslodavca. U tom slučaju možete protiv odgovornog lica psolodavca podneti i krivičnu prijavu zbog krivičnog dela neuplaćivanje…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 01.11.2014

Obaveza uplate doprinosa


Postovani Vlasnik sam DOO i duzan sam doprinose jer sam bio direktor u mojoj Firm. Planiram da prodam firm . DA li se prodajom firme oslobađam uplate doprinosa koje duujem poreskoj kao vlasnik osnovvac firme Srdacan pozdrav

Odgovor


Obveznik doprinosa je doo. Prodajom osnivačkog udela u firmi ne gasi se obaveza doo-a da vam uplati doprinose.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 16.10.2014

Uplata doprinosa


Postovani opet vas molim za odgovor. Radila sam u privatnoj gradjevinskoj firmi koja par godina nije placala doprinose, Firma je propala. Bila sam prijavljena svo vreme ali doprinosi nisu uplaceni za sve godine. kako ce se to racunati prilikom odlaska u penziju. Moze li lice sa 42 godine ukoliko je bolesno otici u invalidsku penziju sa stazem od 19 godina (nisu za sve…

Odgovor


Prilikom obračuna penzije uzimaju se u obzir samo plaćeni doprinosi. Pravo na invalidsku penziju možete steći ukoliko dođe do potpunog gubitka radne sposobnosti, a ukoliko je invalidnost prouzrokovana povredom van rada uslov je da imate navršenih 5 godina staža osiguranja.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 27.08.2014

Uplata doprinosa


radila sam u jednoj firmi u kojoj sam imal 12 godina staza od cega nista nije uplaceno Direktor firme mi je dao otkaz a odma zatim i ugovor o radu u istoj firmi samo joj je promjenio ime. Sta treba da uradim kakva su moja prava u vezi tog staza.

Odgovor


Možete poslodavca prijaviti PiO fondu i poreskoj upravi. Takođe, ukoliko vam je zarada redovno uplaćivana, ali nisu plaćani doprinosi direktor poslodavca je učinio krivično delo pa možete protiv njega podneti krivičnu prijavu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 27.08.2014

Uplata doprinosa


Doprinosi u firmi u kojoj sam radila od 2003. do 2009. su uplacivani *postoji i prijava i odjava u PIO) ali knjigovodja nije predao M4 obrasce. Vec 4 godine knjigovodja te firme tvrdi da ce obrasce predati, ali od to nikako da ucini. Napominjem da njegova agencija jos uvek radi, kao i firma u kojoj sam bila zaposlena. Posedujem listing izdat od strane PIO-a gde se sve…

Odgovor


Vi jedino što možete da uradite je da pokrenete postupak protiv poslodavca kod kog ste radili. Verovatno ćete na taj način naterati poslodavca da promeni knjigovođu ili na drugi način reši problem. Vi niste u direktnom odnosu sa knjigovođom i nemate ovlašćenja da od njega nešto tražite.  

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.08.2014

Predavanje M4 obrazaca


Vlasnik sam privatnog preduzeca koje je vise godina radilo sa zaposlenim prijavljenim radnicima kojima smo uplacivali na vreme sve doprinose u celosti,ali kada smo proverili staz nije upisan . Na pitanje knjigovodji zasto nema nicijeg staza ona je samo rekla da joj je bilo komplikovano da radi M4 obrazac jer smo imali mnogo promena u broju radnika.Sada imamo samo izvode…

Odgovor


Jedini način da rešite problem je da angažujete nekog knjigovođu. Ukoliko nemate sredstava pokušajte da se dogovorite sa radnicima u socijalnom da vam pomognu u rešavanju problema. U krajnjem slučaju objasnite radnicima koji su kod vas bili zaposleni celu situaciju. Oni imaju interes da se uredno preda oprazac i možda će neko od njih moći da vam pomogne.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.07.2014

Tužba zbog neuplaćenih doprinosa


Radio sam kod privatnika 11 god.Za to vreme firma je tri puta promenila ime,vlasnici su bili clanovi porodice,uvek drugi.Bio sam prijavljen u sve tri firme ,ne bez prekida,ali mi staz nije uplacivan.Koja su moja prava,vredili se boriti za njih odnosno dali sud resava takve sporove i koliko to vremenski traje.Hvala unapred.

Odgovor


Ne spada u sudsku nadležnost zahtev tužba kojom bi se tražila samo uplata doprinosa. Obratite se pismenim putem PIO fondu i poreskoj upravi.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 09.07.2014

Upisivanje radnog staža u radnu knjižicu


Postovani, Radila sam dve godine, bila sam prijavljena ali onda sam dala otkaz. Medjutim, u radnoj knjizici mi nije upisan radni staz. Poslodavac mi je uplacivao zdravstveno i imala sam uredno zdravstvenu knjizicu. Da li postoji mogucnost da tuzim poslodavca i gde da se obratim i kome. Bila bih Vam zahvalna na odgovoru. Sa postovanjem, Vesna

Odgovor


Nije toliko bitno da li vam je staž upisan u radnu knjižicu. Bitno je da li su vam uplaćivani doprinosi. Ukoliko su doprinosi uplaćeni tražite od poslodavca da vam uredno popuni radnu knjižicu. Ukoliko to ne želi da uradi podnesite prijavu inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 08.07.2014

Obaveza uplata doprinosa


Bila sam zaposlena u privatnoj firmi koja mi nije uplaćivala doprinos za penzijsko I invalidsko osiguranje sto sam saznala uvidom u listing Pio fonda.Sporazumno smo raskinuli ugovor,odjavljena sam, u radnu knjižicu su mi upisali staž.Firma je posle nekog vremena otišla u stečaj,potom ugašena.Osim što mi godine za koje nije uplaćen staž neće biti uračunate…

Odgovor


Fond ne može od vas tražiti da platite doprinose, budući da je to obaveza poslodavca a ne zasposlenog.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.05.2014
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.