Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Obaveza uplata doprinosa


Postovanje,molio bi za jedno pitanje,posto je sudska presuda za naplatu razlike iz aneksa ugovora tj kojeficijenta u toku ,da li su u obavezi da mi uplate i doprinose za pio jer je razlika u kojeficijentima dosta velika ,hvala.

Odgovor


Ukoliko ste sudskim putem ostvarili pravo na isplatu razlike zarade, poslodavac je u obavezi da vam uplati doprinose za tu razliku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.04.2015

Uplata doprinosa


moze li poslodavac da radniku placa sve doprinose a da se taj radnik uopste ne pojavljuje ,ne dolazi na posao kao i ostali zaposleni .

Odgovor


To je odnos koji se tiče samo zaposlenog i poslodavca. Ukoliko su se tako dogovorili, nema smetnji da zaposleni ne dolazi na posao, a da mu poslodavac uplaćuje doprinose.  

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 29.03.2015

Uplata doprinosa


Penzijsko osiguranje mi nije uplaćivano 6 godina. Da li mogu da tražim da se nastali dug uplati na moj tekući račun umesto u fond PIO

Odgovor


Ne možete tražiti da vam poslodavac plati na žiro račun neuplaćene doprinose.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 29.03.2015

Uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje


Zaposlena sam u dve firme sa nepunim radnim vremenom. U jednoj dve trećine radnog vremena, a u drugoj jedna trećina radnog vremena. Interesuje me preko kog poslodavca ostvarujem pravo na zdravstvenu knjižicu? I kojim aktom je to uređeno. Hvala!

Odgovor


Oba poslodavca su dužna da vam uplate doprinose za zdravstveno osiguranje.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 05.03.2015

Uplata doprinosa


Ako bi ste bili ljubazni da mi odgovorite,naime moj poslodavac mi nije uplatio 10g staza koje sam provela radeci za njega,firmu sam napustila prije 2 dana,dali su troskovi tuzbe skupi jer mi jedini izlaz nude svi preko tuzbe a nezaposlena sam ,Molim za savjet i pomoc,Hvala

Odgovor


Sudskim putem ne možete tražiti samo uplatu doprinosa. Sud bi vam takvu tužbu odbacio jer to ne spada u sudsku nadležnost. Podnesite prijavu protiv poslodavca PIO Fondu i poreskoj upravi. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 04.02.2015

Sticanje prava na godišnji odmor


Posle koliko vremena kod poslodavca zaposleni stice pravo na pun godisnji odmor? Hvala

Odgovor


Zaposleni stiče pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca. Zaposleni ima pravo na dvanaestinu godišnjeg odmora (srazmerni deo) za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos. Dakle, pravo na pun godišnji odmor zaposleni…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.01.2015

Uplata doprinosa


Radio sam u Vrbasu jednom javnom komunalnom preduzeću 30 godine,i vise ne radim,,prilikom provere staza utvrdio u fondu pio da staz tj,doprinosi nisu uplaćivani od jula 2011.do decembra 2014. Nakoji način da nateram JKP da uplati doprinose,da li moram da pokrenem sudski spor,iako je to drzavno preduzeće koje mora da uplaćuje doprinose,ili da tuzim Opstinu VRBAS,.

Odgovor


Ne možete pokrenuti sudski spor kojim biste tražili samo uplatu doprinosa. Sud je zauzeo stav da tužbeni zahtev kojim se traži samo uplata doprinosa ne spada u sudsku nadležnost. Obratite se poreskoj upravi i Pio fondu. Takođe možete protiv odgovornog lica poslodavca podneti krivičnu prijavu zbog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 12.01.2015

Rok za prijavu M-4 obrasca


Molim vas da mi odgovorite!!!Otisla sam u PIO..da detetu proverim,da li mu poslodavac uplacuje radni staz,tacan datum njegovog zaposlenja je 22 03 2013.i svi su ugovori na odredjeno.Gospodja u PIO rekla mi je da ta firma jos nije predala obrazac M4.Pitala sam je,pa kada ce predati??na to mi je odgovorila da NE ZNA!!Pitam vas,kada je poslodavcu zadnji rok za predavanje…

Odgovor


Zakonski rok za prijavu M-4 obrasca je 30. april tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 11.12.2014

Obaveza uplate doprinosa


Nakon isteka ugovora na određeno vreme od 12 meseci, u kom nisam radio 3 meseca zbog nedostatka posla,poslodavac je tražio da mu vratim novac koji je on uložio na ime troškova za PIO. Da li sam dužan da mu vratim, i šta da radim?

Odgovor


Ne samo da niste dužni da poslodavcu vratite novac koji je on uplatio na ime vaših doprinosa, već je poslodavac dužan da vam isplati i zaradu za mesece, kada njegovom krivicom, zbog nedostatka poslova niste radili.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 19.11.2014

Evidencije o uplaćenim doprinosima


Poštovani! Zaposlila sam se 03.09.2012 a na ne odredjeno sam potpisala ugovor 02.09.2013.Otišla sam u PIO da proverim da li mi je upisan taj staž gde sam dobila papir sa svim prijavama i odjavama iz prethodnih firmi i zadnje što je napisano je taj 03.09.2012-02.09.2013.U firmi mi je rečeno da će tek krajem ove odnosno početkom 2015 godine biti proknjižena u…

Odgovor


Po pravilu evidencije u PIO fondu nisu najažurnije. Obratite se PIO fondu pismenim putem i tražite obaveštenje da li vas je poslodavac prijavio u periodu nakon 2.9.2013. godine.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.11.2014
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.