Advertisement
VDKZ 2017 |

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Uplata doprinosa


Da li mogu sada, posle 14 god od zatvaranja radnje, tuziti vlasnika Str radnje za neuplaceni staz za 3 godine rada

Odgovor


Ukoliko ste bili prijavljeni ali vam poslodavac nije uplaćivao doprinose ne možete podneti tužbu sudu jer zahtev kojim se traži samo uplata doprinosa ne spada u sudsku nadležnost. U tom slučaju možete podneti prijavu PIO fondu i Poreskoj upravi. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 30.09.2015

Prijava zbog neuplaćenih doprinosa


Postovani.Nisu mi uplaceni doprinosi za 2 meseca,zanima me sta mogu da preduzmem protiv poslodavca.

Odgovor


Poslodavca prijavite poreskoj upravi i PIO fondu. Protiv odgovornog lica poslodavca možete podneti i krivičnu prijavu zbog izvršenog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.09.2015

Radna knjižica


Da li u radnoj knjizici mora postojati pecat iz pia uplacen je staz a nema pecata, da bih se prijavila na biro?

Odgovor


PIO fond ne pečatira radnu knjižicu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 14.09.2015

Tužba zbog rada na crno


Poštovanje, u periodu od 2002 do 2007god. radio sam u salonu nameštaja kao montervozač bez prijave, bez ugovora i zbog prijateljskog odnosa nisam trazio prijavu niti zeleo da ih tuzim, da li bih sada mogao da ih tuzim da mi uplate doprinose za period kada sam radio, svedoke imam poprilično ali ništa od pismene fokumentacije hvala unapred.

Odgovor


Postoje dva stava suda koja se pojavljuju u praksi. Po jednom stavu tužba za utvrđenje da ste bili u radnom odnosu se mora podneti u roku od 60 dana od dana prekida radnog odnosa. Po drugom stavu tužba za utvrđenje da ste bili u radnom odnosu nije vezana za rok. U vašem slučaju bi bilo veoma teško dokazati da ste bili u radnom odnosu jer je proteklo 8 godina…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.09.2015

Radni staž


Moje pitanje je sledeće priznali su mi u PIO fondu deo radno g stža tačnije 4 godine a u knjižici je 6 godina i 10 meseci, žalila sam se se sudu i tražila sam poništaj te odluke ali jos nsam dobila odogovor prošlo je 6 meseci od te tužbe možete li me posavetovati kako da to rešim. Hvala

Odgovor


Ukoliko ste pokrenuli upravni spor morate čekati odluku suda. Sud može da usvoji vašu tužbu poništi odluku i vrati na ponovni postupak, da preinači rešenje ili da odbije vašu tužbu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.09.2015

Uplata doprinosa


Odlukom suda dosuđena mi je i isplaćena neisplaćena zarada, poslodavac odbija da uplati doprinose i poreze na taj iznos.

Odgovor


Prijavite poslodavca poreskoj upravi i PIO fondu. Protiv odgovornog lica poslodavca možete podneti i krivičnu prijavu zbog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 02.09.2015

Uplata doprinosa


Postovani, vec sam vam postavila jedno pitanje u vezi nepravilnosti mog ugovora o radu na odredjeno vreme i hvala vam na brzo datom odgovoru, bas ste mi pomogli. Medjutim imam jos jedno pitanje, u firmi gde radim postoje brojne nepravilnosti koje idu na stetu radnika, a nazalost nismo u mogucnosti da se zalimo jer do posla se tesko dolazi.. Moje pitanje je sledece:…

Odgovor


Poslodavac ne može da vam uplaćuje doprinose na iznos niži od minimalne zarade, ali je moguće da vam ne uplaćuje doprinose na iznos od 25.000,00 dinara. Podatke na koji iznos vam poslodavac uplaćuje doprinose možete dobiti u PIO fondu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 01.09.2015

Radni staž


Radila sam skoro 8 meseci na jednom projektu po ugovoru o radu koji sam potpisivala svaki mesec. Bila sam prijavljena i platili su mi doprinose itd. Da li moze se to racunati kao radni staz ili ne jer nisam to prepisivala u radnju knjizicu? Hvala unapred!

Odgovor


Ukoliko ste zaključili ugovor o radu, bili prijavljeni i uplaćivani su vam doprinosi, nebitno je što vam poslodavac nije vratio uredno popunjenu radnu knjižicu. Možete sad tražiti od poslodavca da popuni radnu knjižicu i upiše vam radni staž. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 31.08.2015

Radna knjižica


Postovani! Da li osoba koja je bila u radnom odnosu 8 mjeseci moze dobiti uredno ispisanu radnicku knjizicu sa radnim stazom, a toj istoj osobi nije ni jedan mjesec uplacen doprinos Unapred hvala

Odgovor


Poslodavac upisuje podatke o radnom stažu u radnu knjižicu, ali to ne znači da su doprinosi za to vreme uplaćeni. Podatke o tome da li su vam uplaćeni doprinosi proverite u PIO Fondu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 26.08.2015

Uplata doprinosa


Postovani. Htela bih da sporazumno raskinem radni odnos ali me zanima sledeca stvar. Isla sam u PIO da proverim da li mi je poslodavac uplacivao redovno radni staz i saznala da za pretgodnu godinu to jos uvek nije uradio. Recite mi da li I na koji nacin u sporazumnom raskidu mogu da trazim da se navede obaveza poslodavca da ce mi staz uplatiti za prethodni period sve…

Odgovor


Nebitno je dali će u sporazumnom raskidu ugovora o radu stajati obaveza poslodavca da vam uplati doprinose. Takva odredba u sporazumnom raskidu ugovora o radu ne bi imala pravnu snagu. Poslodavac je dužan da istovremeno sa isplatom zarade uplati i pripadajuće doprinose. Kontrolu upalte doprinosa vrši poreska uprava. Sud nije nadležan da odlučuje o tužbenim zahtevima…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.06.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.