Advertisement
Uspešno
Neuspešno urađena operacija

Pravnik odgovara

Ukoliko imate pitanje ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, postavite pitanje našem pravniku. Odgovore, osim direktnim postavljanjem pitanja, možete potražiti i ako izaberite kategoriju radnog prava iz koje je vaše pitanje ili pretražite pitanja po ključnoj reči među onim već postavljenim, a na koje je pravnik već odgovorio.


Postavite pitanje

Najnovija pitanja


Rad na crno

Koliko vremenski ne zastareva da se pokrene proces protiv poslodavca koji me nije prijavio prva tri meseca.Naime 2003.godine menjao sam poslodavca i iz Nelta d.o.o. presao u Wurth d.o.o. koji me nije prijavio prva tri meseca tako da imam prekid u radnom stazu sto sam utvrdio tek pre neki dan kada sam zbog potrebe izdavanja licence kopirao radnu knjizicu.Ta tri meseca sam redovno…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Zahtev za uplatu doprinosa ne zastareva. Međutim, vaše pitanje je nejasno. Kako je moguće da ste neprijavljeni a da su vam plaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje. Proverite u socijalnom da li ste u spornom periodu bili prijavljeni i da li su vam za taj period uplaćeni doprinosi. Nije važno šta je upisano u radnoj knjižici.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 11.02.2012
Uplata doprinosa

poostovani,od aprila 2008 god.sam bila prijavljena u firmi ocevog tadasnjeg prijatelja zbog ostvarivanja prava na porodiljsko bolovanje koje je zapocelo od avgusta 2008(imam resenje)nesto posle porodjaja otac se tesko razboleo i posle godinu dana preminuo a od tog prijatelja ni traga ni glasa.naravno meni nije isplaceno bolovananje a njega nikako nismo uspeli da pronadjemo.U decembru…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Da biste ostvarili bilo kakva prava neophodno je da vam budu uplaćeni doprinosi. Morate podneti prijavu poreskoj upravi protiv prijatelja vašeg oca zbog neuplaćenih doprinosa.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 22.12.2011
Uplata doprinosa

Firma je u blokadi.Može li poslodavac da uplati doprinose bivšim radnicima kao fizičko lice, preko uplatnice za prethodnu godinu.? Hvala unapred.

Odgovor:

Nema smetnji da poslodavac preko uplatnice uplati doprinose za radnike za prethodnu godinu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 08.12.2011
Pravo na penziju

Postovani, majka mi je radila sedam godina u austriji, a nikakva prava nema na penziju ni bilo kakav dohodak. ona ima 63 god. trazila je celokupnu isplatu ali su je i tu odbili, radila je regularno kao tehnicki crtac 7 god. navodno mora da ima najmanje 15god.radnog staza u austriji.sta i kome da se zalimo.spostovanjem...

Odgovor:

Iz vašeg pitanja nije jasno da li je vaša majka tražila penziju u Austriji ili u Srbiji. Ukoliko se pitanje odnosi na Austriju ne možemo vam pomoći. U tom slučaju se morate obratiti nekom advokatu u Austriji. Ukoliko je vaša majka tražila penziju u Srbiji morala je dobiti rešenje, sa poukom o pravnom leku. U pitanju niste naveli da li je vaša majka radila u Srbiji ili…

Pročitajte sve.
Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.11.2011
Uplata doprinosa

Da li može anonimno da se podnese prijava poreskoj policiji, protiv direktora, zbog neuplaćivanja doprinosa? Hvala.

Odgovor:
Možete podneti prijavu protiv poslodavca zbog neuplaćivanja doprinosa. Niste dužni da se potpišete u prijavi.
Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 08.11.2011
Uplata doprinosa

Stekao sam uslov za starosnu penziju, medjutim, firma mi nije uplatila doprinose za dva meseca. Kome se obratiti i na koji nacin? Hvala

Odgovor:

Obratite se pismeno poslodavcu i tražite da vam uplati doprinose. Ukoliko poslodavac to ne učini podnesite prijavu poreskoj upravi i krivičnu prijavu protiv direktora zbog neuplaćivanja doprinosa.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 28.10.2011
Uplata doprinosa

Dala sam otkaz u firmi i saznala da poslodavac nije uplacivao radni staz pet godina.Nisam htela da potpisem sporazumni otkaz i jos uvek nisam dobila radnu knjizicu.Sta da radim?

Odgovor:

Podnesite prijavu poreskoj upravi. U prijavi navedite da vam poslodavac nije uplaćivao doprinose 5 godina. Osim prijave poreskoj upravi možete podneti i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica (direktora) zbog neuplaćivanja doprinosa. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 24.10.2011
Pravo na porodičnu penziju

Porodični penzioner da li može da zasnuje radni odnos? Da li treba da odriče penzije?

Odgovor:
Ukoliko korisnik porodične penzije zasnuje radni odnos gubi pravo na penziju.
Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 15.10.2011
Penzijski staž

Da li se pausalcima automatski racunaju godine staza za penziju ili moraju uplacivati sebi platu?

Odgovor:

Paušalci plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje prema rešenju poreske uprave. U zavisnosti od uplaćenih doprinosa paušalci ostvaruju pravo na penziju.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.10.2011
Doprinosi za penzijsko i invaldisko osiguranje

Поштовани,У евиденцији ПИО фонда имао сам извесне "рупе" у радном стазу., због којих не испуњавам ПРВИ услов за пензију у коју иначе не желим да идем , јер имам 60 година. Међутим, директор предузећа је без мог…

Pročitajte sve.
Odgovor:

Postavlja se pitanje na koji način je direktor "sredio" rupe u PIO fondu. Ukoliko doprinosi nisu plaćeni PIO fondu, a vodi se da jesu postupanje direktora i radnika PIO fonda je svakako krivično delo. Možete podneti prijavu protiv radnika PIO fonda samom fondu, kao i krivičnu prijavu protiv radnika PIO fonda i direktora.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 26.08.2011

Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju

Zakon o radu (2014, pdf format, 593 Kb)
Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (2014, pdf format, 473 Kb)
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (2014, pdf format, 601 Kb)
Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.pdf (2014, pdf format, 268 Kb)
Zakon o štrajku (2014, pdf format, 243 Kb)
Zakon o uslovima za zasnivanje radnogodnosa sa stranim državljanima (2014, pdf format, 234 Kb)
Zakon o volontiranju (2014, pdf format, 269 Kb)
Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (2014, pdf format, 382 Kb)