Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Obaveza uplate doprinosa


Poštovanje Interesuje me sledeće:Da li kao privatni preduzetnik mogu da uplaćujjem samo poreze bez doprinosa za PIO i drugih doprinosa? Hvala

Odgovor


Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je obaveza preduzetnika da uplati pripadajuće doprinose. Preduzetnici  ne mogu da uplaćuju samo poreze, a da ne uplaćuju doprinose. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.12.2015

Uplata doprinosa


Postovani Dve godine sam radio u firmi sa kojom sam imao ugovor na neodredjeno (koji jos uvek cuvam) ugovor je raskinut 01.08.2014. Proverom doprinosa u PIO sam utvrdio da mi nista nije placeno. Tokom rada redovno sam primao ugovorenu platu koja medjutim nije bila navedena u ugovoru nego je polje ostavljeno blanco. Koje su moje mogucnosti i kome da se obratim? Napominjem…

Odgovor


Ukoliko poslodavac normalno posluje malo je verovatno da vam nisu uplaćeni doprinosi. Verovatnije je da Pio fond još nije ažurirao podatke. Obratite se poslodavcu i tražite da vam dostavi dokaz da su doprinosi uplaćeni. Ukoliko se ispostavi da vam doprinosi nisu uplaćeni podnesite prijavu poreskoj upravi, PIO fondu i krivičnu prijavu protiv odgovornog lica poslodavca.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.11.2015

Uplata doprinosa


Postovani, Da li je poslodavac duzan da uplati doprinose radnicima u slucaju da proda d.o.o firmu, podigne pare, zatvori i ugasi racun pa proglasi bankrot? Hvala

Odgovor


Poslodavac je privredno društvo i ono je u obavezi da zaposlenima uplati doprinose. Međutim, ukoliko privredno društvo nema novca, niti imovine, ne može izvršiti uplatu doprinosa.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.11.2015

Uplata doprinosa


Poslodavac mi nije uplatio doprinose. Uplatila sam ih sama i ostvarila pravo na penziju. Da li mogu na neki način tužiti poslodavca i tako uspeti da povratim iznos koji sam uplatila.

Odgovor


Možete tužbom tražiti od poslodavca da vam isplati iznos koji ste platili, međutim veliko je pitanje da li ćete uspeti da dođete do novca. Ukoliko je račun poslodavca u blokadi, a nema pokretne ili nepokretne imovine, čijom prodajom biste mogli da naplatite svoje potraživanje, nema svrhe da pokrećete postupak, jer ćete imati samo troškove. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.11.2015

Prijava na dva radna mesta


molim vas dali moze radnik biti priajvljen u isto vreme na dva radna mesta i dali on snosi kave posledice ako je prijavlne na dva radn mesta.hvala na odgocvoru unapre

Odgovor


Zaposleni može biti prijavljen kod dva poslodavca ako radi sa nepunim radnim vremenom. Zaposleni koji radi sa nepunim radnim vremenom kod jednog poslodavca može za ostatak radnog vremena da zasnuje radni odnos kod drugog poslodavca i da na taj način ostvari puno radno vreme.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 22.10.2015

Uplata doprinosa


Postovani,sta se desava ako je radnik ispunio godine radnog staza za odlazak u penziju i nakon toga sazna da mu poslodavac nije uplacivao doprinose za 4 godine, u PIO fondu mu kazu da mora sam uplatiti doprinose za te 4 godine ili to mora uraditi poslodavac a posto je firma zatvorena on uplati sam.Da li postoji mogucnost da on na neki nacin povrati taj novac koji je…

Odgovor


Budući da je firma ugašena ne možete podneti tužbu, jer nemate koga da tužite.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 22.10.2015

Obaveza uplate doprinosa


Postovani, Da li je moguce da mi poslodavac uplacuje doprinose za zdravstveno osiguranje, a ne i za penzijsko invalidsko? Hvala

Odgovor


Poslodavac je dužan da istovremeno sa isplatom zarade obračuna i uplati pripadajuće doprinose. Poslodavac ne može da uplati samo doprinose za zdravstveno osiguranje, a da ne uplati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.  

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 12.10.2015

Uplata doprinosa


Da li mogu sada, posle 14 god od zatvaranja radnje, tuziti vlasnika Str radnje za neuplaceni staz za 3 godine rada

Odgovor


Ukoliko ste bili prijavljeni ali vam poslodavac nije uplaćivao doprinose ne možete podneti tužbu sudu jer zahtev kojim se traži samo uplata doprinosa ne spada u sudsku nadležnost. U tom slučaju možete podneti prijavu PIO fondu i Poreskoj upravi. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 30.09.2015

Prijava zbog neuplaćenih doprinosa


Postovani.Nisu mi uplaceni doprinosi za 2 meseca,zanima me sta mogu da preduzmem protiv poslodavca.

Odgovor


Poslodavca prijavite poreskoj upravi i PIO fondu. Protiv odgovornog lica poslodavca možete podneti i krivičnu prijavu zbog izvršenog krivičnog dela neuplaćivanje poreza po odbitku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.09.2015

Radna knjižica


Da li u radnoj knjizici mora postojati pecat iz pia uplacen je staz a nema pecata, da bih se prijavila na biro?

Odgovor


PIO fond ne pečatira radnu knjižicu. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 14.09.2015
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.