Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Odjava zaposlenog


Da li poslodavac moze da me odjavi ako ne isplati sve obaveze prema RFZO i PIO?

Odgovor


Poslodavac može da vas odjavi i ako nije uplatio sve doprinose prema RFZO i PIO fondu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 04.11.2016

Uplata doprinosa


Postovani,imao sam radnju od 2012-2014 god i nisam placao doprinose za sebe (jedino sam ja bio prijavljen).sad mi je stigla opomena iz poreske uprave.da li mogu da se odreknem radnog staza ili nekako da ne platim te doprinosr koji iznose 240000 din bez kamate...unapred hvala....n

Odgovor


Ne možete se odreći staža i ne postoji mogućnost da ne platite doprinose. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 03.10.2016

Uplata doprinosa


poslodavac hoce da me prijavi na 4 sata radnog vremena a ja da radim 8 gde to on mene zakida me?u stazu ili o cemu?hvala

Odgovor


Ukoliko vas prijavi na 4 sata, poslodavac će vam plaćati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na manji iznos, zbog čega će vam penzija biti manja.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 29.08.2016

Uplata doprinosa


Postovani prijavljena sa, ali mi poslodavac ne uplacuje doprinose, sta minje ciniti

Odgovor


Prijavite poslodavca poreskoj upravi i PIO fondu. Protiv odgovornog lica poslodavca možete podneti i krivičnu prijavu zbog neuplaćivanja poreza po odbitku.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 25.07.2016

Prijava i odjava zaposlenih


Mislila sam da sam prijavljena regularno medjutim,kada sam trebala da overim u socijalnom detetu dokumenta za more rekli su mi da je knjizica ne vazeca i da me gazda prijavljuje i odjavljuje.Kako li sam ja prijavljena da li on meni uopste uplacuje doprinose?

Odgovor


Od PIO fonda tražite podatke o tome kada ste bili prijavljeni, a kada vas je poslodavac odjavio. Kada to saznate sudskim putem tražite da se utvrdi da ste bili u radnom odnosu i u periodu u kom vas je poslodavac odjavio.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 22.06.2016

Uplata doprinosa


postovani,radim u jednoj privatnoj firmi od maja 2014,bez prekida na ugovor od po godinu dana,skoro smo usli u trecu godinu rada,imam zdravstvene knizice od prvog dana rada,al danas sam bio u PIO fondu u svojoj opstini,izvadio listing o upl.radnog staza,nemam nista uplaceno od strane poslodavca za ove dve godine rada kod njega za penziono osiguranje,da li je moguce…

Odgovor


PIO fond nije najažurniji prilikom unosa podataka, tako da listing koji ste dobili ne mora biti tačan. Međutim, nije nemoguće da vam posldoavac nije uplatio pripadajuće doprinose ili da nije predao M4 obrazac. Proverite najpre kod poslodavca da li su vam uplaćeni doprinosi, a zatim u PIO fondu tražite informaciju da li je poslodavac uplatio dorinose ili ne. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 13.06.2016

Plaćanje doprinosa


Da li kao poslodavac imam pravo za ne placanje zdravstvenog osiguranja? Poslednje dve godine nisam overavao zdravstvenu knjizicu niti koristio njihove usluge

Odgovor


Nemate pravo da ne plaćate zdravstveno osiguranje. Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje uređuje doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, obveznike doprinosa, osnovice doprinosa, stope doprinosa, način obračunavanja i plaćanja doprinosa, kao i druga pitanja od značaja za utvrđivanje i plaćanje doprinosa.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.03.2016

Uplata doprinosa


Postovani primio sam radnika na neodredjeno vreme,ali mi je on nakon 7dana rada saopstio da nemoze vise da radi i jednostavo daje otkaz,dakle on meni,a ne ja njemu.Moj knjigovodja kae da mu ja ipak morma uplatiti doprinose za ceo mesec,a ne samo za tih 7dana.Pitanje je dali je to tacno Pozdrav-Sasa

Odgovor


Dužni ste da zaposlenom uplatite doprinose samo za period u kojem je radio. Ukoliko je zaposleni bio u radnom odnosu samo 7 dana, za taj period ste dužni da uplatite doprinose.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.03.2016

Obaveza uplate doprinosa


Da li je poslodavac dužan da uplaćuje poreze i doprinose za radnika koji je radio na određeno vreme (period mart 2011- mart 2012)? Ako nije uplaćivao kakvi koraci mogu da se preduzmu?

Odgovor


Poslodavac je dužan da uplati poreze i doprinose za zaposlene na određeno vreme. Ukoliko to nije učinio možete podneti prijavu poreskoj upravi, PIO fondu i krivičnu prijavu tužilaštvu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.01.2016

Uplata doprinosa


Prijavljen sam od maja 2015 od tog dana poslodavac mi nije uplatio ni jedan mesec doprinosa. Kako ja da nateram poslodavca da to uradi jel ocu da dam otkaz???

Odgovor


Ukoliko vam je poslodavac isplatio zaradu, ali nije uplatio doprinose nema osnova za podnošenje tužbe sudu. Podnesite prijavu protiv poslodavca poreskoj upravi, PIO fondu i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 19.01.2016
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.