Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Visina penzije


Radim neprekidno od 01.februara 1979god,tj. 35 godina.U periodu 1989,1990 .god. imam upisan staž u radnoj knjižici i evidenciji PIO ali nije uplaćen staž.Firma je jos 1990 otisla u stečaj i nema dokumentacije ni u ARHIVU.Da li je PIO obavezan da računa ovaj staž za penzionisanje ?Od 2002 do 2006 sam iz radnog odnosa vodio SZR I u jednom periodu plaćao penziono…

Odgovor


Na visinu penzije utiču samo doprinosi koji su plaćeni. Što se tiče plaćenih doprinosa kada ste bili preduzetnik, doprinosi koje ste platili utiču na visinu penzije.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 11.04.2014

Radni staž


da li tece radni staz od 19 godine,iako si na fakultetu?

Odgovor


Radni staž vam teče ukoliko ste u radnom odnosu, nezavisno od toga da li studirate ili ne.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.04.2014

Tužba zbog neplaćenih doprinosa


Poštovani, interesuje me da li imam osnova za utuženje u vezi slučaja neuplaćenih doprinosa iz 2007. Da li zastereva zakonski mogućnost utuženja? Inače, firma koju planiram da tužim mi je ostala dužna dohodak po osnovu noćnog rada, pa me zanima i da li je tačno da u vezi radnog odnosa zastareva naplata potraživanja u vezi ličnog dohodka? Da ne dužim, to…

Odgovor


Sud je zauzeo stav da ne spada u sudsku nadležnost samostalna tužba kojom bi se tražila uplata doprinosa. Zakonom je propisano da naplatu doprinosa vrši poreska uprava pa je najbolje njima se obratiti. Što se tiče neisplaćene uvećane zarade za rad noću, zastarelost nastupa kada protekne 3 godine od dana kada je zarada trebala da vam bude isplaćena.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 18.03.2014

Neuplaćeni doprinosi


Radim u jednoj firmi 9 god, u nemanjinoj sam izvadio obrazac m4 na kojem nisu prikazane poslednje 3 god, pa me zanima u čemu je problem pošto osoba koja je zadužena za te stvari u našoj firmi tvrdi da je sve u REDU. Hvala unapred

Odgovor


Morate proverite u pio fondu i kod poslodavca da li su vam uplaćeni doprinosi ili je u pitanju neka greška. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.03.2014

Uplata doprinosa PIO fondu


Postovani, nedavno sam otvorio doo, i bicu jedini zaposleni. sta se desava ukoliko u prvih nekoliko meseci ne uplacujem doprinose pio fondu? da li ce odmah doci do blokade racuna? da li se na dug obracunava kamata i kolika je? hvala unapred.

Odgovor


Ukoliko ne budete uplaćivali doprinosa poreska uprava će vam prvo poslati opomenu, a zatim blokirati račun. U kojim rokovima će to raditi zavisi od ažurnosti referenta zaposlenog u poreskoj upravi. Na dug se obračunava kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena, primenom prostog interesnog…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.03.2014

Radni staž u Crnoj Gori


Da li se vojni rok racuna u radni staz u Crnoj Gori?

Odgovor


Odgovore dajemo samo na pitanje koja se odnose na primenu propisa Republike Srbije. Konsultujte nekog pravnika iz Crne Gore, koji je upoznat sa propisima Crne Gore.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 04.03.2014

Odricanje od staža


Postovani, iz radnog odnosa otvorila sam STR i nakon zatvaranja istog (2011) ostala sam duzna x iznos za doprinose. Da li mogu da se odreknem tog staza i da mi se dug otpise ?

Odgovor


Ne postoji mogućnost da se odreknete staža i da vam se dugovi za neplaćene doprinose otpišu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 02.03.2014

Uplata doprinosa


Postovani, Bila sam prijavljena u firmi u Beogradu u periodu od 01.01.2011 do 29.02.2012.god. Do momenta napustanja firme znam da mi je poslodavac ostao duzan uplatu doprinosa za X, XI, XII 2011 i januar i februar 2012. U medjuvremenu sam se preselila i zasnovala radni odnos u drugoj firmi. Izvadila sam listing u PIO fondu i videla da mi nedostaje staz za celu 2011…

Odgovor


Tužba kojom bi se tražila samo uplata doprinosa ne spada u sudsku nadležnost. U vašem slučaju je većina doprinosa čak i uplaćena, ali poslodavac nije predao M4 obrazac. Prijavite poslodavca poreskoj upravi i inspekciji rada. Prekršajne kazne zbog nepredatih M4 obrazaca nisu male.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 26.02.2014

Uplata doprinosa


prije 7 godina podneta je tuzba zbog neisplacenih dohodaka i doprinosa. advokat je za kretko vreme zavrsio sud za isplatu dohodaka, pri cemu je imao procenat, ali ne i doprinose te tako nismo u mogucnosti kompletirati penziju ( cerka ima pravo na penziju od oca ). na koji nacin, nakon sedam godina, mogu primorati advokata da zavrsi ono za sta je dobro bio placen?

Odgovor


Možete advokata prijaviti advokatskoj komori, a možete i sudskim putem potraživati od advokata iznos koji ste mu platili za deo posla koji nije uradio.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 17.02.2014

Neuplaćeni doprinosi


u firmi u kojoj sam radila,zadnje dve godine (2004,2005)nisu mi placeni doprinosi. Radnja je jos 2006g. ugasena,pa me zanima da li mogu da tuzim i da dodje do naplate tog doprinosa. Bivsi poslodavac je trenutno nezaposlen i nema nikakvu imovinu na svoje ime. Hvala

Odgovor


Ne spada u sudsku nadležnost tužbeni zahtev kojim bi se tražila samo uplata doprinosa. Neuplaćene doprinose bi trebala da naplati poreska uprava. Međutim, ukoliko poslodavac nema sredstava iz kojih bi se mogli naplatiti neuplaćeni doprinosi poreska uprava ne može ništa uraditi.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 28.01.2014
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


Kad čujete termin “ korporativna društvena odgovornost” pomislite na :
We are sorry to inform you that English version of our website is not curently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.