Advertisement

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Uplata doprinosa


radila sam u jednoj firmi u kojoj sam imal 12 godina staza od cega nista nije uplaceno Direktor firme mi je dao otkaz a odma zatim i ugovor o radu u istoj firmi samo joj je promjenio ime. Sta treba da uradim kakva su moja prava u vezi tog staza.

Odgovor


Možete poslodavca prijaviti PiO fondu i poreskoj upravi. Takođe, ukoliko vam je zarada redovno uplaćivana, ali nisu plaćani doprinosi direktor poslodavca je učinio krivično delo pa možete protiv njega podneti krivičnu prijavu.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 27.08.2014

Uplata doprinosa


Doprinosi u firmi u kojoj sam radila od 2003. do 2009. su uplacivani *postoji i prijava i odjava u PIO) ali knjigovodja nije predao M4 obrasce. Vec 4 godine knjigovodja te firme tvrdi da ce obrasce predati, ali od to nikako da ucini. Napominjem da njegova agencija jos uvek radi, kao i firma u kojoj sam bila zaposlena. Posedujem listing izdat od strane PIO-a gde se sve…

Odgovor


Vi jedino što možete da uradite je da pokrenete postupak protiv poslodavca kod kog ste radili. Verovatno ćete na taj način naterati poslodavca da promeni knjigovođu ili na drugi način reši problem. Vi niste u direktnom odnosu sa knjigovođom i nemate ovlašćenja da od njega nešto tražite.  

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.08.2014

Predavanje M4 obrazaca


Vlasnik sam privatnog preduzeca koje je vise godina radilo sa zaposlenim prijavljenim radnicima kojima smo uplacivali na vreme sve doprinose u celosti,ali kada smo proverili staz nije upisan . Na pitanje knjigovodji zasto nema nicijeg staza ona je samo rekla da joj je bilo komplikovano da radi M4 obrazac jer smo imali mnogo promena u broju radnika.Sada imamo samo izvode…

Odgovor


Jedini način da rešite problem je da angažujete nekog knjigovođu. Ukoliko nemate sredstava pokušajte da se dogovorite sa radnicima u socijalnom da vam pomognu u rešavanju problema. U krajnjem slučaju objasnite radnicima koji su kod vas bili zaposleni celu situaciju. Oni imaju interes da se uredno preda oprazac i možda će neko od njih moći da vam pomogne.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 10.07.2014

Tužba zbog neuplaćenih doprinosa


Radio sam kod privatnika 11 god.Za to vreme firma je tri puta promenila ime,vlasnici su bili clanovi porodice,uvek drugi.Bio sam prijavljen u sve tri firme ,ne bez prekida,ali mi staz nije uplacivan.Koja su moja prava,vredili se boriti za njih odnosno dali sud resava takve sporove i koliko to vremenski traje.Hvala unapred.

Odgovor


Ne spada u sudsku nadležnost zahtev tužba kojom bi se tražila samo uplata doprinosa. Obratite se pismenim putem PIO fondu i poreskoj upravi.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 09.07.2014

Upisivanje radnog staža u radnu knjižicu


Postovani, Radila sam dve godine, bila sam prijavljena ali onda sam dala otkaz. Medjutim, u radnoj knjizici mi nije upisan radni staz. Poslodavac mi je uplacivao zdravstveno i imala sam uredno zdravstvenu knjizicu. Da li postoji mogucnost da tuzim poslodavca i gde da se obratim i kome. Bila bih Vam zahvalna na odgovoru. Sa postovanjem, Vesna

Odgovor


Nije toliko bitno da li vam je staž upisan u radnu knjižicu. Bitno je da li su vam uplaćivani doprinosi. Ukoliko su doprinosi uplaćeni tražite od poslodavca da vam uredno popuni radnu knjižicu. Ukoliko to ne želi da uradi podnesite prijavu inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 08.07.2014

Obaveza uplata doprinosa


Bila sam zaposlena u privatnoj firmi koja mi nije uplaćivala doprinos za penzijsko I invalidsko osiguranje sto sam saznala uvidom u listing Pio fonda.Sporazumno smo raskinuli ugovor,odjavljena sam, u radnu knjižicu su mi upisali staž.Firma je posle nekog vremena otišla u stečaj,potom ugašena.Osim što mi godine za koje nije uplaćen staž neće biti uračunate…

Odgovor


Fond ne može od vas tražiti da platite doprinose, budući da je to obaveza poslodavca a ne zasposlenog.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 06.05.2014

Uplata doprinosa


Postovani zaposlena sam u jednoj firmi od 2006 god.U Nemanjinoj sam izvadila listing M4 i ne znam da protumacim da li su to rupe npr 2008 i datum kada je uplaceno pa tek 2011.Zanima me da li je 2011 placen doprinos i za 2009 i 2010 god. ili je to ipak ostalo ne placeno.

Odgovor


Obratite se nekom u PIO fondu da vam pomogne i da vam objasni šta znači listng, koji ste dobili. Ukoliko to ne žele da učine napravite dopis, uz njega dostavite fotokopiju listinga i tražite da vam se pismeno protumači listing ili da vam u PIO fondu  zakažu kod nekog referenta, koji će vam dati potrebna objašnjenja. 

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.04.2014

Visina doprinosa


vlasnik sam frizerskog salona sama radim ako bih zaposlila radnicu stariju od 50 god koliko bi placala sve doprionose za nju salo drzim 3 god hvala

Odgovor


Visina doprinosa bi zavisila od ugovorene zarade. Poslodavac koji zaposli lice koje je na dan zaključivanja ugovora o radu starije od 50 godina i koje kod Nacionalne službe za zapošljavanje ima status korisnika novčane naknade za vreme nezaposlenosti ili je kod te službe prijavljeno kao nezaposleno najmanje šest meseci bez prekida, oslobađa se obaveze plaćanja…

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 21.04.2014

Visina penzije


Radim neprekidno od 01.februara 1979god,tj. 35 godina.U periodu 1989,1990 .god. imam upisan staž u radnoj knjižici i evidenciji PIO ali nije uplaćen staž.Firma je jos 1990 otisla u stečaj i nema dokumentacije ni u ARHIVU.Da li je PIO obavezan da računa ovaj staž za penzionisanje ?Od 2002 do 2006 sam iz radnog odnosa vodio SZR I u jednom periodu plaćao penziono…

Odgovor


Na visinu penzije utiču samo doprinosi koji su plaćeni. Što se tiče plaćenih doprinosa kada ste bili preduzetnik, doprinosi koje ste platili utiču na visinu penzije.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 11.04.2014

Radni staž


da li tece radni staz od 19 godine,iako si na fakultetu?

Odgovor


Radni staž vam teče ukoliko ste u radnom odnosu, nezavisno od toga da li studirate ili ne.

Kategorija pitanja: Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i prava penzionisanih lica | postavljeno: 07.04.2014
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju


Zakoni i propisi o radu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom


We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.