Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Postovani,potpisao sam ugovor sa jednom firmom da sam posle obuke kod njih za zavarivaca,obavezan da radim za njih 3 godine,inace sam obavezan da im isplatim 5.000€-u slucaju raskida ugovora. Problem je u tome,sto oni nemaju sada nekog posla,a ja sedim kuci na cekanju vec dve nedelje,koje mi naravno nisu placene. Interesuje me,da li posle nekog vremena ako se nastavi da nema posla,ja mogu da…

Odgovor


Poštovani, 

Ugovorne strane su u obavezi da poštuju odredbe ugovora kojeg su zaključili. Ne možemo Vam precizno odgovoriti koja su Vam prava kad nemamo uvid u navedeni ugovor. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 09.04.2019

Ugovor o radu


Tri pita do sada sam dobila ugovor na 6 meseci,cetvrti je na mesec dana. d Da li poslodavac ima pravo da posle igovora na 6meseci izda ugovor o radu ma oredjeno na mesec dana ? Unapred zahvalna na odgovoru Marija

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac odlučuje na koji vremenski period će zaključiti ugovor o radu na određeno vreme sa zaposlenim. Dakle, ne mora svaki ugovor o radu biti zaključen na isti vremenski period. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 28.02.2019

Ugovor o radu


Poštovani. Radim u jednoj fabrici već 17 meseci bez prekida,preko jedne agencije...Ali mi je ugovor i dalje na mesec dana tj.svakog meseca potpisujem ugovor za naredni mesec i tako čitavih 17 meseci...Da li je to u skladu sa zakonom, i da li postoji neki zakonski period gde zaposleni može nakon tog perioda da dobije ugovor na duže (na tri,šest meseci ili godinu)?Hvala

Odgovor


Poštovani, 

Od volje poslodavca zavisi na koji vremenski period će zaključiti svaki pojedinačni ugovor o radu  sa zaposlenim. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 10.02.2019

Ugovor o radu


Da li bivsi radnik ustanove IMA pravo da trazi fotokopije ugovora o radu

Odgovor


Poštovani, 

Bivši zaposleni ima pravo da traži fotokopiranje ugovora o radu  ali poslodavac nije dužan da mu da fotokopiju s obzirom da prilikom zaključivanja ugovora o radu zaposleni dobija jedan primerak ugovora. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 10.02.2019

Ugovor o radu


Poštovani, zaposlena sam u javnoj ustanovi na neodređeno vreme. U Ugovoru o radu koji sam potpisala pre 7 godina navedeno je da imam VII sss. Međutim, primljena sam na radno mesto sa VI sss, iako je poslodavac, tj.direktor usmeno naglasio da će aneksom ugovora ta situacija biti promenjena, što se do dana današnjeg nije dogodilo. Više puta sam direktora podsećala na pomenutu situaciju, ali…

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni je dužan da obavlja one poslove za koje je zaključio ugovor o radu. Obratite se Inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 31.01.2019

Ostalo


Poštovani, radim na osređeno vreme od 01.10.2018 godini ugovor mi se produžava na mesec dana . 25.01.2019 sam potpisala novi ugovor o radu koji važi od 01.02.2019 do 28.02.2019 ( ugovor je potpisao vlasnik firme i overen je pečatom ) .Juče mi je saopšteno da istekom januarskog ugovora prestaje moj radni odnos iako ja imam potpisan novi ugovor na još mesec dana.Kad sam pitala poslodavca…

Odgovor


Poštovani, 

S obzirom da ste potpisali novi ugovor o radu na određeno vreme on je validan i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje. Obratite se Inspkeciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 30.01.2019

Ostalo


Postovani meni u ugovoru o radu stoji sledece. Zalosleni zasniva radni odnos na neodredjeno vreme. Probni rad zaposlenog u trajanju od 6meseci pocunje danom stupanja zaposlenog na rad i zavrsava se tada i tada. Da li je tougovor na odredjeno ili neodredjene zanima me samo zbog banke i tih pogodnosti?

Odgovor


Poštovani,

Vi ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme. Međutim, radni odnos, u ovom slučaju, zasniva se pod  raskidnim uslovom (probni rad) tj. uslovljen je rezultatima rada zaposlenog i njegovim stručnim i radnim sposobnostima. Ukoliko zaposleni u toku rada pokaže zadovoljavajuće rezultate ostaje u radnom odnosu. Ako ne pokaže radne sposobnosti za vreme probnog rada nastupa…

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 28.01.2019

Ugovor o radu


Poštovani, Da li ugovor o radu mora biti original u smislu da je potpisan hemijskom od strane direktora ili je u redu i ako je kao takav fotokopiran i dat zaposlenom da potpiše? Hvala.

Odgovor


Poštovani, 

Ugovor o radu zaključuje se u najmanje 3 primerka od kojih se jedan obavezno predaje zaposlenom a dva zadržava poslodavac. Podrazumeva se da zaposleni dobija originalan primerak ugovora o radu sa pečatom i potpisom poslodavca a ne kopiju ugovora. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 28.01.2019

Ugovor o radu


Radim u jednoj pekari od 23.11.2018 godine od 23 do 27 bila sam na probnom radu. Racuna mi se da sam pocela da radim od 27.11. Zanima me da li poslodavac ( privatnik ) mora da me prijavi od dana kada sam zaposljena? Da li za prijavu uzima novac sa biroa? I da li moze da me otpusti dok mi ne isplati novac koji je uzeo sa bitoa za mene? Da li i kome mogu da ga prijavim za ne prijavljivanje ( skidanje…

Odgovor


Poštovani, 

Radni odnos zasniva se ugovorom o radu. Ugovor o radu smatra se zaključenim kad ga potpišu zaposleni i poslodavac. Ukoliko je poslodavac korisnik subvencije Nacionalna služba za zapošljavanje prati realizaciju ugovora od datuma zasnivanja radnog odnosa. Ako poslodavac nije izvršio prijavu na obavezno socijalno osiguranje obratite se Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 05.01.2019

Ugovor o radu


Biro zaposljavanja me je usmenim obavestenjem preporucio poslodavcu. Odmah sam se javio i posle dva dana provere moje strucnosti poslodavac je izjavio da zadovoljavam ocekivanja i da se od 1. 12 2018. smatram zaposlenim. Priblizava se 1.1.2019. a poslodavac ne pokazuje zainteresovanost da potpisemo ugovor o radu. U nekoliko navrata sam pitao da li osim licne karte treba jos neki dokument s moje…

Odgovor


Poštovani, 

Radni odnos zasniva se ugovorom o radu. Ugovor o radu smatra se zaključenim kad ga potpišu zaposleni i poslodavac. Obratite se poslodavcu sa molbom da zaključite ugovor o radu i da izvrši prijavu na obavezno socijalno osiguranje. Ukoliko to ne učini, možete se obratiti Inspekciji rada.

Kategorija pitanja: Ugovor o radu | postavljeno: 30.12.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.