Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Dobro vece, ja radim na pp ugovor i u njemu pise 10dana otkazni rok. Ja sam 4og januara dao otkaz, pa sam se 8og predomislio i ostao da radim, medjutim 11og mi se javlja covek iz Nemacke kupuje mi kartu i hoce da dodjem 27og januara. Ja ovde ne mogu vise da radim i dao sam opet otkaz jer je gazda inace jako los i kasni plata i svasta. Pa je kreno da me ucenjuje da moram da radim itd. Ja bih sad…

Odgovor


Poštovani, 

S obzirom da niste u radnom odnosu važi ono što je regulisano ugovorom koji ste potpisali. Poslodavac bi eventulano mogao da traži naknadu štete zbog nepoštovanja otkaznog roka iz ugovora ali bi morao da dokaže da je šteta nastala i da ste Vi odgovorni. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 13.01.2020

Ostalo


Poštovani, Radim kao lični pratilac u humanitarnoj organizaciji, imam ugovor o privremeno-povremenim poslovima (na po 3 meseca) od maja sa prekidima za vreme raspusta dok traje školska godina. Zanima me ukoliko bih ostala u drugom stanju, da li bih imala pravo na trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo i pod kojim uslovima (kako bi mi se računala primanja tokom trudničkog i porodiljskog…

Odgovor


Poštovani, 

Nemate pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo jer  na osnovu ugovora o PP poslovima niste u radnom odnosu a navedena prava su prava iz radnog odnosa. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 08.12.2019

Ostalo


Kako se reguliše i da li je uopšte moguć dopunski posao na četiri sata (ili Koliko )sedmično?

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 08.12.2019

Ostalo


Radim vec 2 godine pod ugovorom o privrmenim povremenim poslovima zanima me dal mi ide radni staz I dal mogu otici na porodiljsko bolovanje u slucaju trudnoce ?

Odgovor


Poštovani, 

Nemate pravo na porodiljsko odsustvo jer je to pravo iz radnog odnosa a Vi na osnovu ugovora o pp poslovima niste u radnom odnosu. Vreme provedeno u obavljanju privremenih i povremenih poslova za koje je plaćen doprinos računa se u staž osiguranja. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 08.12.2019

Ostalo


Poštovani, Radim na pp poslovima u drzavnoj sluzbi i smanjena mi je plata za 8% za mesec novembar,a ostalima je povećana za toliko. U ugovoru mi ne piše to smanjenje, da li imam pravo žalbe?

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko Vam je umanjena ugovorena naknada za rad regulisana ugovorom o PP poslovima savetujemo Vam da se obratite Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 08.12.2019

Ostalo


Poštovanje, zaposlen sam u jednoj firmi na odredjeno vreme od 3 mes, 40 h nedeljno, da li postoji mogucnost da se zaposlim na jos jedno radno mesto? I da li to moze biti 20 ili 40 h nedeljno.. Hvala Vam na odgovoru!

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena.

 
Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 11.11.2019

Ostalo


Interesuje me dali će se išta promeniti oko problema da se radnicima obnavljaju ugovori o privremeno povremenim poslovima koji traju više meseci ili godina , ne poštujući zakonski rok od 120 dana ?

Odgovor


Poštovani, 

Najviše zloupotreba u praksi ima upravo kod ugovora o PP poslovima. Ukoliko je to i Vaš slučaj savetujemo Vam da se obratite Inspekciji rada. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 01.11.2019

Ostalo


da li medicinska sestra zaposlena u državnoj bolnici na odredjeno vreme sa punim radnim vremenom može da radi dopunski u trgovinskoj radnji i da li joj treba nečija saglasnost unapred hvala, pozdrav

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. Ugovorom o dopunskom radu utvrđuje se pravo na novčanu naknadu i druga prava i obaveze po osnovu rada. Ugovor o dopunskom  zaključuje se u pisanom obliku. Dopunski rad…

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 15.10.2019

Ostalo


Drugog septembra sam potpisala ugovor o pp poslovima.Posle tri dana sam dozivela povredu na radu.Fakticki sam jos bila na obuci.Tako su me i registrovali.Lekar mi je otvorio bolovanje do 20.og.21.og su raskinuli ugovor ,pod navodima da im ne trebam vise.Imam li pravo na naknadu zarade od RFZO ILI OD POSLODAVCA ILI AGENCIJE KOJA ME JE ANGAZOVALA .I MOGU LI SUDSKI DA POKRENEM TA POTRAZIVANJA JER…

Odgovor


Poštovani, 

Ugovor o PP poslovima predstavlja oblik rada van radnog odnosa. Radno angažovano lice nema prava iz radnog odnosa kao što je pravo na bolovanje, godišnji odmor i sl. te samim tim smatramo da nemate pravni osnov za tužbu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 06.10.2019

Ostalo


Postovani , trudnica sam u 5 mesecu trenutno , radila sam mesec i po dana preko omladinske zadruge u jednom restoranu , zatrudnela , gde sam dobila otkaz odmah sutradan posto sam sefu saopstila srecnu vest i pitala za svoja prava, naravno nije mi receno da je otkaz zato sto sam trudna, nego zbog viska radnika i zbog toga sto se nisam uklopila sa ostalim zaposlenima, ma sta god to znacilo.Trenutno…

Odgovor


Poštovani, 

Ukoliko ste bili angažovani na osnovu ugovora o PP poslovima onda niste  bili u radnom odnosu kod poslodavca pa samim tim on nije bio dužan da Vam produži važenje ugovora. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 11.09.2019
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.