Pravnik odgovara

Ukoliko imate nedoumicu ili problem iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, naš pravnik je tu da vam pomogne. Preporučujemo vam da prethodno pogledate da li je isto ili slično pitanje već postavljeno, pretragom pitanja prema ključnoj reči ili oblasti.

Najnovija pitanja


Ostalo


Poštovani, Zaposlena sam na Beogradskom aerodromu i kao većina kolega radim na PP ugovor. Ostala sam trudna i otvorila sam trudničko bolovanje početkom januara, ugovor mi ističe 28 februara. Moje pitanje je da li poslodavac mora da mi produži ugovor ili ne mora? Ako mi produži kolike doprinose mora da mi uplaćuje, jer ja po ugovoru nemam pravo na plaćeno bolovanje, svaki izostanak mi se…

Odgovor


Poštovani, 

Poslodavac nije u obavezi da Vam produži ugovor jer Vi niste u radnom odnosu. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 10.02.2019

Ostalo


Ugovor o delu.Da li je poslodavac u obavezi da placa prijavu,tj. da li zaposlenom ide radni staz?

Odgovor


Poštovani, 

Zavisi od statusa lica koje zaključuje ugovor o delu. Ako se ugovorena naknada plaća licu koje nije osigurano po drugom osnovu plaća se porez, doprinos za PIO i doprinos za zdravstveno osiguranje. Za lice koje je osigurano po drugom osnovu (radni odnos, preduzetnik itd.) na ugovorenu naknadu se plaća porez i doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 10.02.2019

Privremeni i povremeni poslovi


Poštovani, angažovan sam po ugovoru o privremenim o povremenim poslovima i doslo je do povrede na radu, da li imam pravo na bolovanje 100%

Odgovor


Poštovani, 

Lice koja obavlja privremene i povremene poslove nema pravo na naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad (bolovanje). 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 31.01.2019

Ostalo


Poštovani, zanima me da li se po Zakonu može raditi dodati posao, ako već na jednom radnom mestu radim 100%. Znaci, da li postoji mogućnost za dopunski rad? Hvala veliko!

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem a najviše do jedne trećine punog radnog vremena (čl. 202 Zakona o radu). 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 29.01.2019

Ostalo


Postovani, Zaposlena sam ugovorom delu koji istice u septembru 2019. U tom ugovoru naznaceno je da imam pravo na godisnji odmor ali nema stavke za bolovanje. Radim od septembra 2017 u istoj firmi. Nase pitanje je da li imam pravo na trudnicko bolovanje ili poslodavac moze da prekine ugovor iako sam na trudnickom bolovanju?

Odgovor


Poštovani, 

Rad po osnovu ugovora o delu je rad van radnog odnosa a pravo na odsustvo radi održavanja trudnoće je pravo iz radnog odnosa. Dakle poslodavac nije dužan da Vam produži važenje ugovora zbog trudnoće. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 24.01.2019

Ostalo


Postovani, zanima me da li je moguce potpisati dva ugovora o privremeno povremenim poslovima u dve firme i pod kojim uslovima? I da li je pre potpisivanja ugovora obavezno biti prijavljen na Zavodu za zaposljavanje?

Odgovor


Poštovani, 

Možete imati dva ugovora o PP poslovima. Nije obavezno biti prethodno prijavljen kod NSZ.

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 16.01.2019

Ostalo


Postovani, da li u jedno firmi mogu biti prijavljena na odredjeno, sa punkm radim vremenom, a u drugoj firmi imati ugovor o privremeno povremeno poslovima (konkretno kod njih se radi 35h nedeljno)?

Odgovor


Poštovani, 

Možete s obzirom da je rad po osnovu PP poslova rad van radnog odnosa.

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 11.01.2019

Ostalo


Da li poslodavac moze da raskine ugovor o privremenim poslovima ukoliko je osoba trudna...

Odgovor


Poštovani, 

U navedenom slučaju poslodavac može da raskine ugovor na način kako je to regulisano samim ugovorom obzirom da je u pitanju rad van radnog odnosa. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 05.12.2018

Ostalo


Poštovani, Zaposlen sam na puno radno vreme od 40č.nedeljno, hteo bih da radim kod drugog poslodavca još 2-4 sata van matičnog radnog mesta. Koji ugovor je najbolji za to i koji je dozvoljen, gledajući gde su mi najviše zaštićena prava zakonski.? S poštovanjem, Marinković Stefan

Odgovor


Poštovani, 

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 05.12.2018

Ostalo


Postovani, radim ukupno 5 godina u istoj firmi, prve 2 godine preko omladinske zadruge (agencije), a tri godine ugovor sa firmom na privremenim i povremenim poslovima. Ugovor mi produzavaju na tri mesca. Moje pitanje je, s obzirom da sam u drugom stanju, a meni ugovor vazi do 28.02.2018 godine, da li sam ja u zakonskoj obavezi da saopstim da sam u drugom stanju ( iako ne uzivam nikakva prava) ili…

Odgovor


Poštovani, 

Niste u obavezi da obavestite poslodavca da ste u drugom stanju. 

Kategorija pitanja: Ugovori o delu, dopunskom radu, privremenim i povremenim poslovima | postavljeno: 29.11.2018
Svi odgovori Infostudovog pravnika su informativne i orijentacione prirode. Pre preduzimanja konkretnih pravnih aktivnosti savetujemo da kontaktirate svog advokata ili drugu pravnu instituciju. Infostud ne odgovara za postupke posetilaca koji uslede iz upotrebe pravnih saveta objavljenih na poslovi.infostud.com. Ukoliko čitate odgovore starijeg datuma, uzmite u obzir da je u međuvremenu moglo doći do promena propisa u oblasti radnog prava.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.