3 za i 3 protiv rada od kuće

Autor - Nikola Stantić | Želim da napredujem u karijeri

apr 16
Rad od kuce

Rad od kuće je definitivno izgubio svoj status povlastice koju nude mnogi poslodavci. Okolnosti koje su nas zadesile skoro pa preko noći navele su da veliki broj kompanija upravo za njega odluči, a mi zaposleni smo dobili možda i po prvi put priliku ga u punoj meri iskusimo. Koliko god da je ono u rečenici –„od kuće“- prvobitno zvučalo primamljivo, posle četiri nedelje u pomenutom režimu, definitivno su mi se iskristalisale i mane i vrline ovakvog načina rada.

Dobre strane rada od kuće

U početku su se svakako pojavili pozitivni efekti na koje se lako navići :

Komfor

Ustajanje u 7:55 i pojavljivanje na poslu u 8, nemoguće? Nije kada radite od kuće pa još i u pidžami ili ogrtaču. Nema one jutarnje žurbe i gledanja na sat svakih pet minuta a snuzovanje na telefonu po prvi put postaje slatko zadovoljstvo. Frizura vam nije na mestu i niste se umili? Nema problema, ako nemate video uključenja taj dan, slobodno se ove aktivnosti mogu prolongirati za sat ili dva.

Ušteda vremena i novca

Kome nedostaju jutarnje gužve u saobraćaju i traženje parking mesta?
Nikome, kao ni čekanje da se pojavi autobus, spusti lift, stane auto na zebri, smanji red na kasi, smanji red u pekari. Kod kuće, frižider je uvek na dohvat ruke i obroci se mogu vrlo lako i brzo spremiti, sem onih kuvanih ali i to se da uraditi sa malo više vežbanja i prakse.
Kako nema odlazaka u restoran, kupovine goriva i plaćanja parking mesta, posledično se javlja to da će vam u novčaniku ostati nešto više para nego inače, svakako ćete više trošiti na veće nabavke u prodavnici ali i pored toga, taj račun će vam biti manji nego da jedete svaki dan u restoranu ili pekari.

Bolji uslovi za koncentrisanje

Rad od kuće podrazumeva skoro pa totalnu samostalnost, nemoguće je da vam neko nešto dobaci, neko priđe sa upitom i prekine vam tok misli ili tok procesa rada, ovo je nešto što smo posle 2 dana kolege iz tima i ja prvo prokometarisali, jer na poslu postoje ljudski ali i softverski ometači pažnje koji rade punih 8 sati.

Loše strane rada od kuće

Koliko god nas ušuškao u sigurnost i komfor doma, rad od kuće je gledano sa ove distance definitivno doneo sa sobom i neke loše osobine za koje tek sada mogu da posvedočim da su stvarne:

Spaja se posao i kuća – poslovno i privatno

Sama rečenica – Rad od kuće, sugeriše da ćeš spojiti posao i kuću ali niko to ne zamišlja da će se toliko preplesti, da će zaista postati nešto što nema jasnu granicu pa će tako izbledeti onaj osećaj koji postoji kada posle odrađenih 8 sati uđeš u dom, jer on sada nije samo to nego je i poslovni prostor. Upravo zbog toga, on gubi onu svoju draž i drugu dimenziju koju nosi sa sobom kada su posao i kuće fizički odvojene kategorije.

Dani su isti i javlja se monotonija

Posle druge nedelje rada javilo se to da nikada nisam znao koji je dan u pitanju dok ne pogledam u telefon, da li zbog sveopšte situacije sa društvom i krizom kroz koju trenutno svi prolazimo ili je to rezultat rada od kuće, desilo se to da su dani počeli neverovatno da liče jedan na drugi a vikendi čak nisu ono što su bili. Formira se jedan niz kao posledica sličnosti u načinu življenja i rada iz dana u dan.

Usamljenost

Možda je ovo ustvari i najače emocija i nešto što se prvo javilo kod svih nas u timu a to je upravo nepstojanje fizičke blizine, osmeha, razgovora, dodira. Nešto što inače uzimamo zdravo za gotovo je preko noći nestalo i verujem da tek danas prolazeći kroz sve ove promene možemo da se složimo da je najveća prednost rada pod neonkama u velikom, ponekad pregrejanom i preglasnom ali svakako kvalitetnom okruženju nekih posebno sada, dragih ljudi.  Rad od kuće sada budi manje leptira u stomaku, ali kao tekovinu 21. veka svakako ga treba koristiti, samo kao i sa svim ostalim stvarima u životu, treba biti umeren. Ako se koristi par dana u mesecu, može da pomogne posebno kod onih stvari koje odlažemo nedeljema ili mesecima jer nikad nemamo dovoljno vremena, ili dovoljno koncentracije i inspiracije. Za sve ostalo, potreban je tim, potreban je razgovor, potrebna je usmena razmena ideja i mišljenja jer jedino tako možemo kvalitetnom sinergijom napraviti iskorak u neki novi prostor.

Kakva su vaša iskustva? Da li ste uspeli da prigrabite sve prednosti ovakve organizacije rada ili i dalje pokušavate da namestite sve kockice?

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.

Prijavi se i postavi komentar

(5) komentari

Marina Jovic 23. 04. 2020.

Radim od kuće već 4 godine i slažem se sa prethodnim komentarom – mnogo je više prednosti takvog načina rada nego što ima mana. Nisam u potpunosti remote, jer u redovnim okolnostima odlazim u firmu u proseku jednom u 7-10 dana (živim u drugom gradu) i tada nadoknađujem jedino što mi nedostaje u radu od kuće, a to je živ kontakt sa kolegama s posla.
U redovnim okolnostima osim smanjenja troškova je zaista velika prednost što ostaje više vremena za slobodne aktivnosti što naravno ima pun smisao kad ne postoji ograničenje kretanja i socijalnih kontakata. U tom slučaju dani onda nisu isti, već su mogućnosti za kreativnost u organizaciji vremena neograničene. 🙂
Što se tiče spajanja poslovnog i privatnog, to jeste donekle izazov, ali kada si u mogućnosti da makar jedan mali kutakt (a najbolje jednu prostoriju) u svom domu odvojiš da bude office onda možeš na neki način da postaviš granice i da se u kući znaju pravila – u tom periodu si u office-u i tada nisi dostupan za kućna dešavanja. Završiš sa poslom i onda izlaziš iz office-a i baviš se drugim stvarima. Tako sam se bar ja organizovala. Naravno, mnogo znači i što imam jasno određeno radno vreme.
I dalje se dosta srećem sa tim da mnogim, pa i IT firmama, ovakav način rada nije blizak i da ga maksimalno izbegavaju, ali se nadam da će nakon vanrednog stanja to postati nešto normalno i više prihvaćeno kao praksa.

  Nikola Stantić 23. 04. 2020.

  Hvala Marina na podeli četvorogodišnjeg iskustva rada od kuće.
  Ovaj deo oko pravljenja kutka, tj izdvajanja u jednu prostoriju mi se posebno sviđa.

  Vojislav Brankovic 24. 04. 2020.

  Veoma mi se svidja rad od kuce. Mislim da ce mi malo nedostajati kad sve prodje. Ova opcija da se ide do firme jednom nedeljno je super. U ovom momentu mi se cini da bi pristao raditi tako i dalje. Sa kolegama se cujem svaki dan preko Viber-a, SMS, telefonom u zivom razgovoru, MS Teams-a. Imam prostor u kuci gde mi je comp, printer, registratori, sve sto mi uglavnom treba.
  Rad od kuce, bar za sada, vidim sa puno vise prednosti i zanemarivim nedostatcima.
  Svako dobro.

b80f6668dba93d3b9b6f8a13d2b41fa5 21. 04. 2020.

Apsolutno se slažem sa pozitivnim iskustvom rada od kuće ali ne i sa negativnim. To negativno iskustvo prouzrokovano je ograničenjem kretanja i druženja. Ni sa čim više. No sobzirom na to da ovakva situacija neće dugo trajati, remote business from home je hiljadu puta bolji i produktivniji. Nakon karantina ostajaće mnogo više vremena za sve druge aktivnosti i druženja. Povrh toga, sami biramo gde i sa kim ćemo razgovarati, diskutovati, izaći itd. Nema kancelarijske košnice, namrgođenih trutova i zolja koje ti pokvare dan od samog jutra. Nema veza i vezica, maminih, tatinih, švalerskih, rođačkih, političkih. Nema iskompleksiranih menadžerčića i isfrustriranih direktora. Ne postoji napetost i mrki pogled kolege koji jedva čeka da ti izmakne stolicu.
A za sve one drugare i prijatelje, bili oni sa posla ili ne, ostaje samo slobodno vreme koje ti sam planiraš. O smanjenim troškovima kao najbitnijoj stavki da i ne govorim. To svako sa čak i osnovnim znanjem iz ekonomije zna.
Nadam se da će se ovakav način rada još više razviti, pa će mnogi bizMismeni morati ili da se prešaltuju na veći evolutivni nivo poslovanja ili potonuti u blato u kome su se najbolje osećali valjajući i muljajući šta i koga god su mogli, počevši od Ugovora o radu, radnog vremena, neisplaćenih zarada, iznenadnih manjkova, Ugovora o prestanku radnog odnosa itd. Sve će biti zabeleženo ONLINE. Što bi naši stari rekli: kom opanci, kom obojci.

  Nikola Stantić 22. 04. 2020.

  Hvala vam na čitanju i na komentaru.

  U tekstu sam svakako opisao samo sopstveno iskustvo rada od kuće i to u uslovima koji možda nisu klasični Rad od kuće ali opet imaju dosta sličnosti.

  Pojedini čitaoci su mi prenosili iskustva usmeno a pojedini pismeno i mogu da zaključim da je svakako do karaktera to da li će Rad od kuće biti bolja opcija od kancelarijskog posla.

  Društvenjaci su uvek birali kolektiv ispred tišine kućnog doma a individualci obrnuto, svi smo se ipak složili da je štednja resursa primetna i da je to značajan plus ovakvon načina rada 🙂