Covid bonus za zaposlene u kompaniji dm – „Čovek u centru poslovanja“

Autor - Konstantin Radulović | Želim da napredujem u karijeri

oct 19

Teška vremena donose sa sobom teške odluke! To stoji podvučeno u svim onim knjigama na policama direktorskih kancelarija najvećih svetskih kompanija i u prevodu znači – čim osetiš da stvari kreću nizbrdo udari po zaposlenima. Otpusti jedan broj, ostalima smanji platu i ne brini ništa, radiće još više srećni što nisu izgubili posao.

Upravo to se dešava i danas, kad se nalazimo u ko zna kojem piku, ko zna kojeg talasa epidemije koronavirusa. “Kresanje troškova” je zastupljeno na svim nivoima, od malih i srednjih preduzeća, preko ozbiljnih privrednih giganata, do prebogatih sportskih kolektiva, ali ne i u kompaniji dm.

Naprotiv, u ovom najvećem drogerijskom lancu u Evropi koji broji 3.600 filijala i više od 62.000 zaposlenih, odlučili su da slede svoju ideju vodilju „Čovek u centru poslovanja“ i svim radnicima je isplaćen Covid bonus. Konkretno, u Srbiji on iznosi 18.000 dinara po svakom zaposlenom i bio je dodatak na septembarsku platu, za šta je ukupno izdvojeno 33,5 miliona dinara.

Gest zahvalnosti zaposlenima na trudu tokom izazovnog perioda

Ovim postupkom dm je postao jedna od prvih kompanija u Srbiji koja se odlučila za takav potez, a Maja Petrović Kolaković, menadžer ljudskih resursa u dm-u otkriva da je to samo deo benefita koje imaju zaposleni.

Uz najiskrenije čestitke i duboke izraze poštovanja, da vas pitamo odakle ova ideja?

– Za nas kao kompaniju koja je prepoznata ne samo kao najpoželjniji, već i kao jedan od društveno najodgovornijih poslodavaca, ovakav vid podrške dolazi kao prirodan sled. Covid bonus je naš gest zahvalnosti zaposlenima na dodatnoj posvećenosti i trudu koji su uložili tokom ovog izazovnog perioda. Ujedno, ovim potezom želeli smo da ukažemo na značaj očuvanja radnih mesta u periodu koji je pred nama jer zaposleni predstavljaju stub svake kompanije – kaže naša sagovornica.

Moto „Zajedno jedni za druge“ dobio dodatno značenje u 2020. godini

Ali, nije u pitanju samo tih 18.000 dinara, zar ne?

– Naš moto „Zajedno jedni za druge“ dobio je dodatno značenje u 2020. godini. U skladu sa vanrednim okolnostima smo pojačali zdravstvenu zaštitu zaposlenih i dodatno osigurali bezbedne uslove za boravak u svim objektima. Obezbedili smo zaštitne maske i vizire za zaposlene, dezobarijere i dezinfekciona sredstva, uveli nedeljnu ozonizaciju drogerija, kao i poklon pakete sa vitaminima, organskim napicima za jačanje imuniteta, kućnom hemijom i drugim potrepštinama, i omogućili besplatne sistematske preglede. U cilju jačanja zajedništva poseban fokus smo stavili na intenzivnu komunikaciju putem naših internih kanala, kao i redovne aktivnosti koje su prebačene u virtuelni svet, poput vežbi za jačanje kičmenog stuba, radionica sa psihologom i slično, koji su dostupni svim koleginicama i kolegama.

Koje još redovne benefite kompanija pruža svojim zaposlenima?

– Pružamo niz pogodnosti poput 14 plata godišnje, atraktivne zarade, različite aktivnosti usmerene na očuvanje i unapređenje zdravlja, kurseve i edukacije, dok su u okviru konkretnih pozicija i sektora omogućeni uslovi za lični razvoj i napredovanje. U trenutnim okolnostima nastojimo da našim zaposlenima obezbedimo sprovođenje ovih redovnih aktivnosti putem online kanala, što oni veoma cene. Pored direktnih benefita za zaposlene, nastojimo da sa njima negujemo redovnu i otvorenu komunikaciju, jer okruženje u kome postoji sluh za potrebe svih zaposlenih jedna je od ključnih prednosti rada u dm-u.

Maja Petrović Kolaković

Zaposleni i kupci su uvek na prvom mestu

Učesnici „TalentX“ istraživanja su vam dodelili 14. poziciju na listi najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji? Jeste li zadovoljni?

– Našu poslovnu vodilju da je „Čovek u centru poslovanja“ živimo i primenjujemo svakodnevno, kako interno prema zaposlenima, tako i eksterno ka kupcima i saradnicima. Vođeni stanovištem da kompanija raste sve dok napreduju zaposleni, trudimo se da našim kolegama omogućimo prostor u kojem mogu da napreduju, ali i da sami odaberu put sopstvenog razvoja. Pored toga, razlog zašto često govorimo da je dm „više od poslodavca“ ogleda se u činjenici da smo tim koji čvrsto veruje da ekonomija treba da služi ljudima, a ne obrnuto. Tako naša kompanija svoje zaposlene i svoje kupce zaista stavlja na prvo mesto. I to se oseća. Pored brojnih priznanja koje je dm dobio od biznis zajednice, titula jednog od najpoželjnijih poslodavaca u okviru istraživanja sajta Poslovi.infostud.com predstavlja potvrdu da smo na dobrom putu i da uspešno sprovodimo našu korporativnu filozofiju koja u središte pažnje stavlja čoveka.

Kao društveno odgovorna kompanija inicijator ste brojnih projekata i akcija – na koje ste najviše ponosni?

– Pored toga što na različite načine nastojimo da obezbedimo brojne pogodnosti za zaposlene, svakodnevno ih motivišemo da uzmu učešće u društveno odgovornim aktivnostima koje dm sprovodi od početka svog poslovanja. Krajnji rezultat takvog pristupa je tim osvešćenih pojedinaca koji ne čine samo dm boljim mestom, već su spremni da se aktivno uključe u poboljšanje života naše zajednice u celini. U moru takvih projekata i aktivnosti izdvaja se projekat „Zasadi drvo“. Reč je o akciji pošumljavanja koju sprovodimo zajedno sa kompanijom Adria Media Group i institucionalnim partnerima koja je ponela i svetsko priznanje. Tokom prošlogodišnje sadnje, postavili smo istorijski rekord posadivši u jednom danu 51.000 stabala, a cilj za predstojeću jesen je pošumljavanje preko 100 lokacija.

Tu sam čovek. Tu kupujem!

Ne zaboravite projekat dm Inkubator?

– Budući da smo prepoznali značaj domaće privrede i uvideli da naši mali i srednji proizvođači imaju toliko toga da ponude, pokrenuli smo projekat „dm Inkubator“ sa ciljem da im omogućimo izlazak na tržište kroz naš drogerijski lanac i pružimo šansu da stanu rame uz rame sa velikim brendovima. Godinu dana nakon što se tih 18 proizvođača našlo na policama dm-a, možemo da posvedočimo da smo zaista pokazali da domaći proizvod i te kako može da stoji u rangu sa produktima svetske klase. Pored inicijalno lansiranih 57 proizvoda, „dm Inkubator“ je tokom poslednjih devet meseci doneo još 15 novih koji krase naš drogerijski lanac. Projekat dm Inkubator smo pokrenuli u saradnji sa institucionalnim partnerima i stručnjacima različitih profila i razvili uspešan biznis model za pokretanje domaće privrede. Naši kupci su time dobili priliku da odaberu domaći kvalitet i na taj način direktno podrže lokalnu ekonomiju.

Koliko se poslovanje tokom ove pandemije promenilo i koliko je dm kao kompanija uspeo da dodatno sagleda potrebe tržišta u budućnosti i kako ćete im se prilagoditi?

– Iza našeg slogana „Tu sam čovek. Tu kupujem“ stoje težnje čitavog kolektiva da boravak u dm drogerijama učinimo prijatnim i da odgovorimo na potrebe kupaca. Osluškujemo i te kako zahteve tržišta, te u skladu sa tim svakodnevno unapređujemo i razvijamo nove usluge. Tako je u julu ove godine u saradnji sa platformom Glovo lansirana usluga online dostave proizvoda iz dm prodavnica. Preko 1.100 najtraženijih artikala iz različitih segmenata – kozmetike, hrane, domaćinstva, proizvoda za bebe dostupno je kupcima na ovaj način, a njihova porudžbina za samo 60 minuta može biti na željenoj adresi.

Bilo gde u Srbiji?

– Za sada, ova usluga je dostupna je u šest gradova i to u: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Nišu. U budućnosti ćemo, kao i do sada, nastaviti da pratimo potrebe naših kupaca i da, u skladu sa tim, razvijamo i unapređujemo nove i već postojeće usluge – ističe Maja Petrović Kolaković.

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.