Propratno pismo jer – CV je tesan za sve vaše kvalitete

Autor: Tamara Prodanović | Tražim posao

jun 25

Propratno pismo je dokument koji se šalje prilikom prijavljivanja za posao, uz biografiju, odnosno CV.

U redu, sad kad smo utvrdili ovu poprilično šturu i školsku definiciju propratnog pisma, hajde da otkrijemo u čemu je čar tog važnog parčeta virtuelne Word hartije.

Besramna samopromocija?

Većina CV-jeva liče jedni na druge, jer se najčešće pišu šablonski. Rekli ste poslodavcu ko ste, odakle ste, koji je stepen vašeg obrazovanja i koliko ste relevantnog radnog iskustva stekli do sada.

Funkcija dobro napisanog propratnog pisma jeste da pokrije sve ono što niste uspeli da prezentujete u svojoj radnoj biografiji. Tu dobijate priliku da „ulovite“ pažnju poslodavca i izdvojite se u lavini ostalih biografija. Idealna prilika za besramnu samopromociju 😉

E sad, pošto maltene reklamirate sami sebe, važno je da predstavite kvalitete koji vas krase i čine idealnim budućim kolegom osobe kojoj to pismo šaljete. Ovaj dokument omogućava brz, ali originalniji uvid u vaš profesionalni (a i lični) profil i daje dodatne informacije, kojima je tesno u biografiji. Dakle, ne prepisujete CV, već obrazlažete detaljnije one stavke u CV-ju koje su ključne za posao za koji konkurišete.

Idealno je mesto da kažete zašto ste baš vi kvalifikovani za tu određenu poziciju. U krajnjoj liniji, upravo kroz propratno pismo stimulišete poslodavca da vas pozove na razgovor. Postoji značajan broj poslodavaca kod kojih propratno pismo odnosi prevagu kod izbora kandidata za drugi krug razgovora.

 

 

Zašto baš Vi?

Sa druge strane, kroz propratno pismo demonstrirate šta znate o kompaniji za koju aplicirate i/ili industriji u kojoj posluju i ističete zašto su vam baš oni zapali za oko. Stoga artikulišite razloge svog interesovanja za tu poziciju.

Recimo: Tokom osmogodišnjeg rada u prodaji stekao sam jake komunikacione i organizacione veštine, koje su uz moju upornost i istrajnost doprinele povećanju profita kompanije u kojoj sam radio za  određen %. Stoga verujem da imam širok opseg prodajnog potencijala i da bih mogao da doprinesem Vašoj kompaniji u pogledu…
Korišćenje šablonski napisanih propratnih pisama se prepozna vrlo brzo (čitaj: odmah). Budite originalni, kreativni i drugačiji. Ali pre svega prirodni, ništa na silu.

Univerzalni recept ne postoji…

…ali zamislite da imate jedan slajd da se dopadnete simpatiji. Dobro, na poslovan način.

Kratko i jasno. Ne više od jedne A4 strane. Konciznost je majka propratnog pisma.

Gramatika. Neznam baš dali bi ste se dopali toj simpatiji da ovako pišete.

Au naturel. Koristite prirodan stil pisanja, izbegavajte duge i komplikovane rečenice i korišćenje žargona. Izrazite samopouzdanje i entuzijazam.

Strpljen spasen. Ne tražite od poslodavca da vam odgovori što pre. Time ne pokazujete svoju „zagrejanost“, nego svoje nestrpljenje.

Naglasite na koji način biste potencijalno doprineli toj kompaniji. Tu pokazujete da ste pažljivo istražili o firmi za koju konkurišete i predstavljate sebe kao nekoga ko može da doprinese stvaranju vrednosti na novom poslu.

Zakasnelo propratno pismo

Davne 2014. godine samoinicijativno sam poslala svoj CV direktoru Infostuda (prim.prev. Mala Taša, ne zna za postojanje HR sektora). Konkursa nije bilo. Istina je da je konkurs bio otvoren 2013. godine, u vreme dok sam još studirala i fizički nisam bila u Subotici, za koju se tražila pozicija. U prevodu: kasnim godinu dana.

Upravo to sam iskoristila kao (ne)spretnu dosetku u propratnom pismu, u kome sam elaborirala zašto želim da radim baš u Infostudu (čak i nakon godinu dana). Ubrzo sam pozvana na razgovor za posao, a ostalo je, što bi se reklo, istorija.

CV je forma, u propratnom pismu je vaša suština. Vaš “pedigre” nije dovoljan da zaintrigirate poslodavca. Dajte toj formi malo boje, oslikajte je onim što zaiste jeste.

 

P.S. I nemojte kasniti godinu dana sa prijavom, krenite odmah! 😊

O autoru: Tamara Prodanović

Deo male, ali savršeno postavljene posade broda HelloWorld.rs, koji ambiciozno plovi domaćim IT morem. Ćaskanje sa programerima joj i ponedeljak pretvori u praznik. Život joj je lep. Još lepši uz kofere, planinu, vino i Thievery Corporation.