Da li je smanjenje plate znak da treba da napustite posao?

Autor - Nikola Stantić | Otkaz i promena posla

jul 05

Prvi odgovor na pitanje iz naslova koji vam je pao na pamet je sigurno „da“, kao i meni, ali pre konačnog odgovora bilo bi dobro odgovoriti i na pitanje: Koji su razlozi smanjenja plate?

Kako radimo u Srbiji u kojoj je istorija inflatornih kretanja i gubljenja vrednosti domaće valute svima poznata tema, vest da će vam plata biti umanjenja tera na pomisao da isti dan ili najkasnije sutra potražite novo zaposlenje.

Provera ponude poslova i plata je sasvim normalna opcija u kojoj ćemo izmeriti tržišnu vrednost naših veština i iskustava koje posedujemo i ukoliko su okolnosti povoljne, napraviti plan promene radnog mesta u što kraćem roku.

Jednom u deset godina

Pre više od godinu dana desila nam se pandemija korona virusa koja je zaključala ne samo našu, nego i svetsku ekonomiju, i radna mesta su mnoga ugašena nakon što su čitave branše morale preko noći da ugase trajno ili privremeno svoje poslove. Tek danas, mnogi počinju da pokrivaju gubitke i da se vraćaju na “zelene grane”.

Slična situacija se desila i 2008. godine kada je celu planetu pogodila ekonomska kriza i opšti pad privrednih aktivnosti na svim poljima. U ovakvim situacijama, razumno je ostati na postojećem radnom mestu jer je celo tržište pogođeno krizom i smanjenjem prihoda.

Ali, ako izuzmemo ove krize koje se dešavaju, šta uraditi kada poslodavac odluči da vam platu od sledećeg meseca smanji?

Da li je smanjenje opravdano?

Životni ciklus kompanije može biti dug jer i ona prolazi kroz razne faze, tako je moguće da će usled nepovoljnog delovanja tržišnih okolnosti firma imati padove u toku svog postojanja. Potrebno je informisati se kod menadžera ili vlasnika kompanije o trajnosti smanjenja plata kao i o razlozima za ovu odluku i ako je odgovor da će plate biti revidirane već posle kraćeg perioda onda ste svakako u manje lošoj situaciji.

Čvrsta uveravanja o neophodnosti preduzimanja ovog koraka i jasni razlozi za odluku o smanjenju plata će uvek pomoći da se lakše donese odluka o tome da li ostati u kompaniji ili ipak nastaviti svoju karijeru na nekom bolje plaćenom mestu.

Menadžment nestručan?

Ukoliko je firma upala u dublje probleme ili osetite da način upravljanja nije adekvatan i da se resursi troše besmisleno a da prihodi ne uspevaju da pokriju sve troškove u firmi, onda je verovatno da je smanjenje plata trajna odluka a to znači da je potrebno potražiti druge opcije. Kada je firma veća i ima više izvora prihoda ili veći kapital moguće je da ovo stanje potraje ali je isto moguće i da prodajom određenih delova novostečene resurse aktivira na pravi način i tom prečicom ulije poverenje svojim zaposlenima da se zadrže i nastave sa radom koji će biti adekvatno podmiren.
Kod manjih kompanija situacija se brže odvija i usled malog broja zaposlenih i kapitala, prostor za manevrisanje postaje uzak a odluke o nastavku poslovanja se brže donose.

Atraktivnost profesije

I treći slučaj koji je poznat kada govorimo o smanjenju plata je – smanjena atraktivnost pozicije. Setite se atraktivnosti koji su imali bankari i rad u bankarskom sektoru sve do ekonomske krize 2008. godine. Danas je situacija drugačija i manja primanja su nekako u istom vremenskom periodu pogodila sve banke na tržištu. Isto ili slično se dogodilo sa pozicijom marketing menadžera koja je bila atraktivna i dobro plaćena pa je tržište vremenom i ovu radnu poziciju nivelisalo na određeni nivo.

Danas je to slučaj sa IT industrijom i pozicijom programera kojoj još uvek predviđaju uspon do određenog perioda, a onda svođenje u neke okvire koje tržište radne snege bude odredilo. U svim ovim situacijima odluka o promeni radnog mesta će zavisiti ne toliko od visine primanja nego od ostalih faktora koji su na vrhu liste kao što su radno okruženje, fleksibilnost radnog vremena, ponuda beneficija i slično.

Šta ako je samo vama smanjenja plata?

Sasvim druga situacija je ako je plata samo vama smanjenja usled niskog ili lošeg učinka na poslu. Dakle, firma posluje uredno, prihodi rastu a tim se proširuje pa ipak, vama je javljeno da će ček za naredni mesec biti umanjen za određeni deo. U toj situaciji je svakako potrebno preispitati sebe i svoje rezultate u proteklom periodu i pozvati šefa na sastanak kako bi se razlozi za smanjenje obrazložili. Birati drugu radnu poziciju u ovakvom momentu nije najbolje rešenje jer naše navike nosimo svuda sa sobom i ako su one loše i naredni radni kolektiv će ih sankcionisasti pa postoji verovatnoća da se isti scenario ponovi.

Motivacija za povratak na posao nakon vesti o smanjenju zarade je na veoma niskom nivou i teško je izgurati ceo mesec pogotovo ako smo ga već finansijski isplanirali. Dobra vest je da su ova smanjenja i dalje bolja opcija jer daju šansu da se situacija brzo popravi nakon što se isprave stvari na koja je skrenuta pažnja. Potrebno je samo u tim momentima biti dovoljno strpljiv i razočaranost pretvoriti u energiju podsticaja, što nije lako.

Visina troškova na mesečnom nivou

Dobro plaćeno radno mesto je svakako svima nama bitno ali je važno napomenuti da nam je plata u pojedinim delovima života i razvoja bitnija. Ako imate porodicu, decu, kredite, račune, zbir ovih okolnosti i troškova će vas naterati da brže reagujete dok veću fleksibilnost možete imati ako ste, na primer, stambeno obezbeđeni i imate neku ušteđevinu.

Gorak ukus

Iz bilo kog razloga da je donesena, odluka o smanjenju plate ostavlja gorak ukus i smanjuje volju za odlazak na posao. Poželjno je da u ovoj situaciji spustite loptu i sagledate stvari hladne glave.

Ukoliko su razlozi opravdani, obećanja jaka a menadžeri stručni i požrtvovani, rezultati se moraju pojaviti pre ili kasnije. Pitanje je samo koliko dugo ste spremni da žonglirate svoje mesečne izdatke i primanja. Ukoliko niste u mogućnosti da čekate i smatrate da je odluka o smanjenju plate potpuno neosnovana, najbolje je da što pre potražite sebi novi posao. Kako takva odluka nije jednostavna, dobro bi bilo da ne napuštate stari posao dok ne pronađete novi.

Kakvo je vaše iskustvo po ovom pitanju – da li su vam nekada smanjili platu i šta ste preduzeli kao sledeći korak?

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.