HOĆU VEĆU PLATU: Kada i kako da je zatražite?

Autor - Nataša Sedlaček | Želim da napredujem u karijeri

mar 23

Put do povišice nije sprint već maraton za koji se unapred treba pripremiti. Niko nije previše uzbuđen kada odluči da zakaže sastanak sa nadređenim ili poslodavcem i pregovara za veći novac koji smatra da zaslužuje.

Postoji velika šansa da vaš plan urodi plodom jer pojedina istraživanja pokazuju da zamena zaposlenog koji je dao otkaz, kompaniju košta u proseku 21% njegove godišnje zarade. Jasno je da nije lako, ali stisnite zube i hajde da vidimo šta je neophodno da uradite kako bi se vaša zamisao i ostvarila.

Pripremite se na razgovor

Ključ za uspeh je da razgovor vodite o vašim dostignućima i onda ćete imati mnogo veće šanse. Povišicu nećete dobiti veštim pregovaračkim sposobnostima na jednom sastanku, već ostvarenim rezultatima o kojima ste se prethodno dogovorili sa nadređenim koji odlučuje o vašoj plati.

– Dobro je kada se generalno uopšte priča o zaradi. Smatram da u kompanijama u Srbiji nismo još stigli do toga da to ne bude tabu tema ili da se ne oseća neprijatnost dok se o tome govori – kaže na početku razgovora za sajt Poslovi.infostud.com Maja Nedučić, organizator profesionalnog razvoja zaposlenih u kompaniji Vega IT.

Ona navodi da ni kolege, ni donosioci odluke o povećanju zarade, ni na koji način nisu vremenski uslovljeni.

– Mi ne dajemo povišice na svakih 3 ili 6 meseci, ne radimo (polu)godišnju procenu performansi, odnosno ni na koji način ne želimo da donosioce odluke oko povećanja zarade blokiramo da nekome više puta u toku godine, odnosno svaki put kada kolega to zasluži, povećaju zaradu – navodi Nedučić.

Kako naglašava, u njihovoj kompaniji se trude da imaju drugačiji pristup, te i na razgovoru za posao pitaju kandidata sa kojim iznosom bi bio zadovoljan, odnosno šta smatra da je adekvatna nadoknada za doprinos koji daje organizaciji.

– Na taj način zajedno, i kompanija i kandidat, preuzimamo odgovornost za dogovor po pitanju plate – smatra naša sagovornica.

Budite snažna karika u firmi

Da biste postigli cilj da vam se poveža plata neophodno je da napravite analizu svega što trenutno radite. Pronađite nekoliko inicijativa koje možete da realizujete, a koje bi mogle da doprinesu razvoju kompanije. Osmislite na koji način bi mogli da ih uradite, a da ne ugrožavate trenutne aktivnosti. Za sve što planirate da uradite napišite koje benefite će kompanija imati od toga.

Na primer, ako u kompaniji radite u sektoru prodaje možete osmisliti nekoliko novih usluga/akcija koje planirate da sprovedete u predstojećem period, a koje bi trebalo da povećaju profit kompanije. Za svaku aktivnost posebno napravite što preciznije projekcije prihoda koji se mogu ostvariti. Budite detaljni i neka svaka stavka bude merljiva onog momenta kada se bude ocenjivalo sve što radite i odlučivalo o povećanju plate.

Međutim, ako radite na nekom drugom radnom mestu vaše ideje mogu da idu u smeru kako da smanjite troškove svakog projekta u kojem učestvujete ili da ostvarite više nego što se očekuje od vas. Kada sve to imate pred sobom na papiru, zakažite sastanak sa nadređenim. Predstavite mu plan koji ste osmislili i ukoliko se usaglasite vaša realizacija može da počne.

Vreme je za akciju!

U narednom periodu radite posvećeno na realizaciji plana bez zanemarivanja ostalih aktivnosti koje su sastavni deo vašeg posla. Beležite sve činjenice i logičke argumente u celom procesu. Pokušajte da prevaziđete zacrtane ciljeve, jer će vam to kasnije biti dobar adut da pokažete kako ste ostvarili više nego što je prethodno dogovoreno. Nadređeni će sigurno prepoznati vaš trud i zalaganje na poslu, te je sledeći korak da zatražite veću platu.

Ne postoji idealan momenat za pregovore o većoj plati. Izbegavajte razgovor na ovu temu kada je poslodavac vidno zauzet ili kada ga “žuljaju” brojni poslovni problemi jer postoji velika šansa da će vas u startu odbiti, bez prethodnog slušanja. Jednostavno, nije bio dobar “tajming”.

Kada je pravi trenutak

Umesto toga, iskoristite bolji trenutak za pregovore, na primer kada se od vas traži da preuzmete dodatne poslove, ostanete prekovremeno da radite ili da pređete na neku novu radnu poziciju. Takođe, možete razgovarati o povišici kada vam nadređeni čestitaju na uspešno završenom projektu jer je tada vas učinak najvidljiviji.

Pre nego što uopšte inicirate sastanak na tu temu, dobro se naoružajte brojkama ili statistikama kako bi dokazali na koji način je vaš rad direktno doprineo razvoju organizacije.

– Definisali smo 13 stavki u našoj Knjizi organizacione kulture koje uzimamo u obzir kada se donosi odluka o promeni zarade. Sve su javno objavljenje i dostupne našim kolegama kako bi i sami mogli da se vode njima, odnosno kako svojim zalaganjem mogu da utiču na povećanje svoje zarade kroz rad na sebi (u ličnom i profesionalnom smislu), doprinos timu sa kojim radi, doprinos uspehu kompanije, doprinos zajednici u kojoj živimo i dr. Negujemo otvoreni dijalog i zaposleni znaju da u bilo kom momentu mogu da nam se obrate i pitaju za povišicu. Kako i sama znam da ne bi baš svako mogao da stane ispred donosioca odluke i da traži povećanje, osmislili smo i nekoliko mehanizama kako da kolegama taj proces bude što prijatniji. Takođe, svakome od njih kažem da mogu meni da se obrate i da ću ja pitati za povećanje plate u njihovo ime. Ne moraju da učestvuju direktno u tom procesu ukoliko im to nije prijatno – navodi Nedučić. 

Kao razloge za povišicu uvek možete navesti da ste u prethodnom periodu imali više odgovornosti na poslu, dodatne zadatke, uspešne projekte koje ste radili. Korisno je da napravite poređenje između opisa svog posla i zadataka koje obavljate. Ako postoji razlika između onog što se od vas regularno očekuje i onoga što zaista radite, na vama je da to i prikažete.  

Spremite se i na “Ne”

Ukoliko se sastanak završi odgovorom koji niste priželjkivali, nema razloga da očajavajte. Možda se iza tog odgovora kriju primedbe ili realni argumenti zašto baš sada nije trenutak za povećanje vaše plate.

Na primer, moguće je da je nedavno investirano dosta novca u pokretanje novog projekta ili da je došlo do iznenadnih troškova koji su previše opteretili budžet kompanije. Sa druge strane, ako postoje primedbe upućene na račun vaših aktivnosti, ne ustručavajte se da zatražite ocenu vašeg učinka i otvoreno pitate šta biste trebali da učinite u narednom periodu kako bi poslodavac pristao na vaš zahtev.

– Prihvatanje “odbijanja” ili negativnog odgovora u najvećoj meri zavisi od toga kako je ono predstavljeno. Kada pričam sa kolegama kako bih ih motivisala da pitaju i objasnila kako dolazi do povećanja zarade, navodim da je “najgora” stvar koja im se može desiti ta da, umesto povećanja tog meseca, dobiju smernice šta treba da promene, nauče i primene kako bi do povećanja došlo u narednom periodu. Na taj način mi nismo odbili zahtev koji nam je upućen, nego smo dali smernicu kako da do toga dođe kroz kraći vremenski period i kolega ostaje motivisan da radi na sebi dok i on i kompanija zadržavaju osećaj da je to fer postupak, odnosno da smo pošteno postupili. Zato to mora biti dijalog – tvrdi Maja Nedučić.

Prema njenoj oceni, ukoliko bi morala da istakne jednu stvar koja bi mogla da bude od pomoći osobama koje bi želele da uzmu aktivnu ulogu i traže povećanje zarade, onda bi rekla da je najbolje biti samosvestan i predlaže da se rade samoprocene.

– To je dobro kako bi se dobila jasna slika o sebi i svojim performansama koja je izolovana od emocija, osećanja nepravde ili bilo kojih drugih negativnih okolnosti koje mogu da utiču na našu samoprocenu – zaključuje naša sagovornica.

O autoru: Nataša Sedlaček

Iako je po struci magistar arheologije, svoju pasiju prema pisanju pretočila je iz hobija u profesiju Content writera. Kreira sadržaj iz oblasti nekretnina, ličnog razvoja i zapošljavanja pružajući vrednost krajnjim korisnicima/klijentima/kupcima. Zaljubljenik u marketing i preduzetništvo. Obožava tenis, hladnu nes kafu i slatkiše.