Kako da proverite kompaniju za koju želite da konkurišete

Autor - Nikola Stantić | Tražim posao

jul 18

Ok, pronašli ste konkurs  koji vas je oduševio i predstavlja sve ono što je vama potrebno od karijere a sa druge strane deluje da iza njega stoji jedna legitimna kompanija.

Ali crv sumnje vam ne daje da verujete u oduševljavajući prvi utisak koji vam je ostavio konkurs. I ne treba. Proverite poslodavca pre nego što odete na intervju, ili još bolje, pre nego što aplicirate. Spavaćete bolje večeras, ako ovo uradite.

Šta poslodavac kaže o sebi?

Sajt poslodavca po samoj suštini mora da ponudi idealnu sliku o poslodavcu i stoga možda nećete iz prve ruke saznati kakvi su zaista međuljudski odnosi i visina plate ali sa druge strane, sajt predstavljaju obavezno štivo za upoznavanje sa poslodavcem po pitanju proizvoda i usluga koje on pruža, zatim podatke o istorijatu kao i kontakt podatke, ukoliko pre intervjuisanja želite da postavite neko dodatno pitanje.

Šta o poslodavcu kaže država a šta ostali?

Saznali ste čime se kompanija bavi i kada je osnovana, ali kakve su joj finansije? Odgovor je jednostavan: Agencija za privredne registre.

To je državni organ na čija vrata prvo morate da pokucate kada otvarate firmu i na čiju adresu morate da kao poslodavac, dostavljate godišnje izveštaje o svim poslovnim promenama kao i podatke o finansijskom učinku. Ukoliko imate osnovno znanje o finansijama onda ćete moći vrlo detaljno da se informišete o poslodavcu ali pre svega o finansijskom momentu. Ako pak ne posedujete znanje iz ove oblasti, onda vam je bonitetna ocena sasvim dobar prvi pokazatelj o uspešnosti poslodavca. Ukoliko želite da vidite kakvi su međuljudski odnosi i koje nagrade je npr. ova firma osvojila, onda morate da nastavite potragu.

Nastavak vas može dovesti do raznih foruma. Možda vas nervira što se tu mogu naći i korisna i manje korisna mišljenja, ali forumi su svakako mesta sa obiljem informacije koje mogu da vam koriste.

Jedan forum koji se pak izdvojio po kvalitetu informacija je Ana.rs. Iako po nijansama boja koje se tu nalaze deluje kao da je orijentisan ka nežnijem polu, on u stvari predstavlja riznicu korisnih informacija. Tu se nalazi velika količina informacija o radnim iskustvima raznih kandidata koji su aplicirali, rade trenutno ili su pak radili za poslodavca kojeg želite da istražite. Tako npr. dok ovo pišem na temu „ikea posao iskustva“ na ovom sajtu ima 105 stranica teksta.

Da biste izvukli korisne informacije potrebno vam je dosta vremena i odmorne oči jer ćete kliktati i iščitavati puno teksta ali ćete steći vrlo široku sliku o poslodavcu koji vas zanima. Opcija Search bi mogla dosta da vam pomogne.

Status na društvenim mrežama

Predstavlja odličan izvor informacija o malim firmama ili o onim firmama koje nemaju sopstveni sajt. Često se desi da na fejsu mogu da se nađu korisne informacije jer su pre svega ažurne. Poslodavac se trudi da češće postavlja nešto na svoju stranicu što opet stvara bolju interakciju sa posetioca za razliku od web sajtove gde je sve statično, postavljeno za gledanje. Opcija četovanja je takođe vrlo korisna ako je poslodavac zainteresovan da ostvari direktnu komunikaciju, to je prvi dodir koji može da stvori odličan osnov za saradnju.

Maksimalna transparentnost i najbrže informisanje

Jedan od sajtova koje uvek volim da posetim jer neguje otvorenu komunikaciju je Ogledalo firme. Na njemu se nalazi kratak presek o osnovnim pokazateljima poput toga da li je plata na vreme, da li postoji prekovremeni rad i rad vikendom kao i deo sa komentarima bivših radnika. Tu se može naći dosta subjektivnih komentara i sve njih treba uzeti sa dozom rezerve ali opet, oni predstavljaju nešto najbliže insajderu. Jedina mana je što je usluga počela da se naplaćuje i sada košta 180 dinara za 3 meseca pristupa.

I na kraju profili poslodavca na našem sajtu. Predstavljaju svakako najbrži način da se informišete  o poslodavcu jer su na klik od vas. Sadrže i podatke o PIB-u koji vam pomaže da se informišete o finansijskom stanju poslodavca na sajtu Agencije za privredne registre. Tu su i puna adresa i matični broj. Neki poslodavci su na svoje stranice postavili i galerije slika, tako da možete da vidite i kakva je atmosfera u firmi, i posebno zanimljiv odeljak sa beneficijama za zaposlene.

Dakle ako vam je vreme oskudan resurs, dođite na profile na sajtu Poslovi.infostud a ako pak imate ozbiljniju nameru da istražite poslodavca, skuvajte čaj ili kafu, napravite sendvič, ugasite mobilni i krenite da istražujete. Sigurno će vam koristiti da se odlučite za ili protiv apliciranja ili pak ako ste već aplicirali, da zablistate na razgovoru.

Prati

O autoru: Nikola Stantić

Član najkul odeljenja u firmi, Oglasnog :) Filmofil, putnik, hedonista. Nosim epitet tajkuna jer imam love i posle 10. u mesecu...isplatile su mi se studije finansija.