Kako da vas primete u firmi i zadrže?

Autor - Mirjana Vujisić | Želim da napredujem u karijeri

avg 26
Na početku karijere

Bez obzira da li otvarate vrata tržnog centra, marketa, restorana, apoteke, banke, od svuda iskaču brendovi proizvoda šaljeći poruku “kupi me”.

A da li ste razmišljali o sebi kao o brendu? Šta mislite koje bi kvalitete osoba trebalo da ima da bi je poslodavac angažovao i zadržao u kompaniji?

Da bi došli do toga potrebno je da nas prvo primete i zapamte. Da bi se to deslilo, evo kratkih preporuka. Na raspolaganju vam je 10 saveta koji bi mogli da pomognu da u firmi ne ostanete nevidljivi, već da svako zna o kome je reč.

1) Dolazite na vreme na posao

Iako se to podrazumeva, svakako je plus da kašnjenja budu što ređa a ako se dese da budu opravdana. Ne radi se o tome da treba da glumite savesnog radnika, ali je svakako važno da poštujete vreme predviđeno za rad u okviru firme, kako bi se sutra poštovalo i vaše vreme van firme.

2) Pažljivo slušajte

Slušati i čuti nisu isto, jer kada nešto čujemo ne znači i da smo saslušali i razumeli. Ako pažljivo i strpljivo saslušate kolegu ili nadređenog, veća je šansa da ćete tačno razumeti o čemu se radi i adekvatno preduzeti potrebne korake. Preporuka je i da ako nešto ne razumemo, pitamo, to će nam koristiti u daljem radu. Nemojte se praviti da ste nešto razumeli, ukoliko niste, to kasnije uvek dođe na naplatu.

3) Pokažite da vam je stalo

Mišljenja sam da veliki doprinos prilikom donošenja odluke da li nekog zaposliti zavisi i od toga koliko je osobi stalo do zaposlenja. Iskrena želja za radom doprinosi i prilikom donošenja odluke da li će nas i zadržati na poslu. Zbog toga, dajte sve od sebe da pokažete koliko je za vas bitno da dobijete konkretan posao.

4) Uz osmeh je sve lepše i lakše

I tebi a i kolegema će biti mnogo prijatnije ukoliko si vedra osoba, deliš anegdote, šale. Sa takvim ljudima je uglavnom lakše raditi, opuštenije je, a i vama sigurno više prija da ste okruženi ljudima koji znaju da naprave dobru atmosferu, a ne da je sve napeto, strogo i kruto.

5) Poštujte rokove

Uz svaki povereni zadatak dobija se rok njegovog završtetka. Potrebno je uraditi sve što je do nas da bi se rok ispoštovao, iako će se dešavati i neke okolnosti na koje možda nećemo moći da utičemo. To znači da je prioritet da zadarak uradite kvalitetno i na vreme i da ukoliko to ne možete, obavezno javite kolegama.

6) Predložite nešto novo, budite kreativni

Prostor za unapređenje uvek postoji. Unapređenje može da se odnosi na organizaciju posla ili na unapređenje procesa, programa koji koristite…Budite kreativni, razmišljajte često šta bi sve novo moglo da se uradi, dajte ideje, isprobajte te ideje, samo tako ćete znati da li su vredele.

7) Ukoliko imate lufta, tražite dodatna zaduženja

Nadređeni i tim će biti zahvalni ako pored sebe imaju osobu na koju mogu da se oslone i na koju mogu da računaju. Umesto simulacije da ste uposleni, stvarno se uposlite. To znači da, ponekad, treba preuzeti određenja zaduženja na sebe i tako pokazati da smo fleksibilni da pomognemo i mimo našeg redovnog posla.

8) Veština govora

Dobar govornik će imati zapažen nastup na sastancima, biće jasan, razumljiv kako sa kolegama tako i sa klijentima. Dikcija, dinamika u govoru, znati kad postaviti pitanje a kad dati argument su sve elementi koji su bitni u komunikaciji. Ne kaže se slučajno da je nekada presudno kako saopštavamo stvari.

9) Raditi pametno

Raditi prave stvari na pravi način uz minimalan utrošak vremena, odnosno raditi produktivno a ne intenzivno.  To znači: jasno postaviti prioritete, automatizovati procese, eliminisati nepotrebno, odreći se perfekcionizma, razviti veštinu postavljanja granica, delegirati zadatke kada smo u gužvi i sl. Intenzivnim radom se ostvaruju ciljevi uz veće ljudske napore, dok se pametnim radom ostvaruju ciljevi uz racionalno trošenje ljudskih resursa.

10) Tražite povratnu informaciju

Već posle prvih nekoliko meseci na poslu veoma je korisno da, ako je već ne dobijemo, sami tražimo povratnu informaciju od nadređenog ili kolege za naš rad. Na taj način ćemo saznati gde je prostor za unapređenje.

Biti primećen je relativan pojam, jer primetiti nekog možemo po dobrom ili lošem osnovu. Svojim ličnim zalaganjem i ponašanjem doprinosimo izgradnji ličnog brenda.

Nedavno sam pročitala negde da ljudi formiraju mišljenje o drugima na osnovu toga kako se pored njih osećaju. Kada bi više mislili o tome verujem da bi i odnosi među ljudima bili bolji.

Razmiliste o sebi kao brendu, pronađite šta to  treba da se unapredi i budite najbolja verzija sebe – a uspeh neće izostati.

Imate li i vi neki predlog kako da vas primete u firmi?

O autoru: Mirjana Vujisić

Po zanimanju diplomirani ekonomista, u praksi administrator oglasa, a u duši dete koje voli da se igra, da glumi, peva, pleše i piše. Pisaću vam sa željom da vas motivišem i inspirišem, a ako u tome uspem, javite mi.

Prijavi se i postavi komentar

(1) komentar

Ivan Rokvić 08. 10. 2021.

Zaboravili ste da imate u kompaniji, kuma, ujaka ili slično na važnoj poziciji! Ovo sad važi i za privatne kompanije. Anda morate da znate dobro da tračarite i to je na ceni, da drukate kolege ali da znate koga i kome da ne pogrešite da taj koga drukate nema ujaka za generalmog onda se upropastili karijeru. 😀 ovo je na žalost zemlja Srbija, sve se ceni sem rada i znanja!