Kako najbolje da prezentujete sami sebe i postanete poželjan kandidat većini poslodavaca

Autor - Dragan Šolaja | Tražim posao

nov 23

Komunizam i garantovan posao u državnoj firmi su, na žalost ili na sreću, daleko iza nas, a okolnosti na tržištu rada su se toliko promenile da je i samo traženje posla postalo postao za sebe.

Naravno, kada pravilno procenite svoje sposobnosti i odaberete poslove koje mislite da možete obavljati na najbolji način onda ni to ne mora da bude bauk. Ali, da treba da se potrudite da biste našli posao iz snova – treba.

 

Kako sebe načiniti poželjnim/poželjnom željenom poslodavcu

 

Verovatno već imate profil na bar jednoj društvenoj mreži. I naravno, vašim prijateljima nije bitno šta se tamo nalazi kako bi stekli sliku o vama, jer vas već poznaju dobro. Ali oni koji vas ne znaju, ili vas znaju samo površno, gotovo je sigurno su izgradili svoje mišljenje o vama na osnovu onoga što vide na vašim profilima.

E pa, taj šablon se može primeniti i na tržištu zapošljavanja. Naravno, ne preko Facebook ili Instagram profila. Postoje brojni načini da sebe nametnete poslodavcu kao „poželjnu“ robu, a najbolji su lično brendiranje, dobro predstavljanje na mrežama koje vam mogu pomoći u zapošljavanju (LinkedIn), kao i na sajtovima za traženje posla (Poslovi.infostud.com…).

 

To što nema oglasa, ne znači da nema posla

 

Vaša veš mašina odavno ima neki čudan zvuk, ali i dalje radi posao. Veš je čist i mirišljav i to je ono što je, na prvi pogled, najbitnije.. U posetu vam dođe poznanik, koji je eto, igrom slučaja električar. Igrate karte, a za to vreme ste ubacili par stvari u mašinu da se operu. Odjednom, poznanik prekida kartanje, osluškuje zvuk iz kupatila, ustaje, gasi mašinu, rastavlja je i nalazi problem. Sreća vaša pa se slučajno našao kod vas, jer je problem bio takav da je mašina mogla da eksplodira u bližoj budućnosti, iako je na prvi pogled savršeno dobro funkcionisala.

Nakon toga ćete za svaki problem slične prirode pozvati tog poznanika, i preporučiti kad svakome ko ima bilo kakav problem sa tehnikom.

Naizgled priča koja nema veza sa zapošljavanjem, ali itekako ima. To što poslodavac ne traži radnike, ne znači da mu ne trebaju, samo verovatno je svestan toga. Poenta je da treba da istražite željenog poslodavca, nađete potencijalne probleme u njegovom poslovanju i ponudite mu rešenje. Ako vas ne pozove odmah da radite kod njega, u bližoj budućnosti, kad se zaista suoči sa problemom, sigurno hoće.

 

Lična iskustva

 

Mala je verovatnoća da nemate prijatelje koji rade posao koji su oduvek želeli. Zovite ih na kafu, ispitajte do detalja šta su sve radili kako bi došli do svog posla iz snova. Lična iskustva su nepresušan izvor dobrih praksi u procesu zapošljavanja. Ne mora uvek da znači da su primenjiva i u vašem slučaju, ali sigurno vam mogu dati smernice u kom pravcu treba da razmišljate i kako da se ponašate.

Pronađite i ljude koji već rade u željenim kompanijama, raspitajte se i kod njih. Nije smak sveta ni na nekom potpuno nepoznatom, ukoliko ne poznajete nekoga lično, „upadnete u inbox“ na fejsu i zamolite ga da vam odgovori na nekoliko pitanja. Mnogi ljudi su spremni pomoći, ne zaboravite to.

 

Ne živim ni ja na Marsu, znam šta je realnost ovde. Znam da se mnogi poslovi dobijaju preko veze ili preko stranke. Ali isto tako znam da se ogroman poslova dobija prema onome šta znate da radite. I to neka vam uvek bude na umu.

Prati

O autoru: Dragan Šolaja

O svemu što vidim i čujem volim i da pišem, tako da je moj savet da pazite šta radite i pričate u mom prisustvu! Ili ne pazite! :) Voleo i redovno igrao fudbal i pejntbol, a od kad sam dobio malu decu (ili od kada sam slomio nogu, pa još dva puta obnovio povredu), samo volim. :) Jednog dana očekujte od mene i knjigu! Kad deca odu na prvu ekskurziju! :)