Ko je Bojana Ćirić: Sa vama je u stalnoj komunikaciji i pomaže da pronađete posao!

Autor - Natalija Sekulić | Tražim posao

avg 18

Pišu: Natalija Sekulić i Tatjana Vidaković

Od nje redovno dobijate obaveštenja, nedeljne i mesečne newslettere i svakodnevno odgovora na vaše komentare na sajtu Poslovi.infostud.com.

Devojka koja stoji iza ponuda poslova i velikog broja materijala koji vam stižu sa našeg sajta. Ona odgovora na vaša brojna pitanja i nedoumice i stalno razmišlja kako da vas motiviše da aplicirate na poslove koji vas interesuju. Tu je da vas ohrabri, „pogura“ i kada se čini da brzo rešenje nije na vidiku.

Bojana Ćirić, u Infostud grupi radi više od tri godine, i to sve vreme na sajtu Poslovi.infostud.com. 

Ukoliko je pitate čime se tačno bavi, ukratko će vam reći suštinu: „Moj posao je da pomognem ljudima da pronađu posao“. Kada se bavite takvom suštinom, preostaje vam samo da je za trenutak poslušate:

– U svakodnevnoj sam komunikaciji sa posetiocima sajta Poslovi.infostud.com i trudim se da im odgovorim na pitanja i olakšam proces traženja posla. Sa kolegama iz razvojnog tima radim na različitim alatima unutar sajta koji bi taj proces olakšali, pružili gotovo sve potrebne informacije o poslodavcima i radnim mestima. Ponekad, u ne-korona uslovima držim radionice o pisanju biografije i motivacionog pisma, pripremi za intervju i učestvujem u edukativnim videima na ovu temu.

Poslodavac nije neprijatelj

Koji je tvoj ključni motiv da se posvetiš radu sa ljudima koji konkurišu za posao na Poslovima?

– Empatija. Ona je u mom karakteru prilično izražena, uvek želim da pomognem ljudima. Ako postoji način da pomognem nekome da putem našeg sajta pronađe posao, to ću i uraditi. Bilo da bacim pogled na biografiju, dam neki predlog šta da se doda ili oduzme, bilo da pišem neki tekst ili radim na osmišljavanju načina za, na primer, brže i jednostavnije konkurisanje.. U idealnom svetu bi svako imao posao koji voli da radi. Ili, možda za početak, posao sa prihvatljivim uslovima rada. Za mene je rad sa ljudima koji konkuršu za posao putem našeg sajta, moj način da se približimo tom idealnom svetu.

Šta je pokazalo tvoje iskustvo, da li naši ljudi redovno prate trendove na tržištu?

– Zavisi 🙂 Neki manje, neki više. Ima onih koji prate trendove, interesuje ih šta se dešava, kako da se prilagode, šta novo da nauče; dok ima i onih koji nisu zainteresovani da prate trendove, ne žele da uče ništa novo i čekaju da im posao padne u krilo.

Šta su kandidatima najčešće nepoznanice, a koje su im zablude?

Rekla bih da je najveća zabluda da je poslodavac „neprijatelj“, suprotna strana. Bilo da je u pitanju razgovor za posao ili stupanje u radni odnos, često kandidati poslodavca doživljavaju kao nekoga ko pokušava iz njih da izvuče maksimum, uz minimalna ulaganja sa svoje strane. Oni koji traže posao treba da znaju da ima poslodavaca koji se korektno odnose prema zaposlenima, daju dobre uslove, prilike za učenje i napredak.

Javite kandidatima da li su „prošli“

Prema tvom mišljenju, šta kandidatima najteže pada u procesu traženja posla?

Nedostatak povratne informacije od poslodavca. Kandidati posvete vreme sređivanju biografije, pisanju motivacionog pisma, a onda se razočaraju kada prođe nekoliko nedelja bez odgovora. To ostavlja gorak ukus u ustima kandidata i negativno utiče na motivaciju. Koliko god se trudili da poslodavcima skrenemo pažnju na značaj ovog pitanja, pomaci su veoma mali.

Ispričaj nam neke anegdote kojima si prisustvovala tokom ovog posla?

– Nekoliko puta mesečno šaljem newsletter sa vestima o zapošljavanju na oko 100.000 mejlova. Jednom prilikom dobila sam odgovor kandidata da ne zna šta da radi, živi u maloj sredini, u 30-tim je godinama, nema posao a nije imao prilike da upiše fakultet i da sada o tome razmišlja. Kaže, ne zna ima li smila u tim godinama ulagati u edukaciju. Ja sam mu napisala da za učenje i razvoj godine nisu ograničenje i da mu držim fige. Javio se čovek posle oko godinu dana da je jako srećan i zadovoljan, daje ispite 🙂

Ili, jedna od skorijih anegdota – odgovara mi kandidat na newsletter i pita jesam li poreklom Piroćanka, jer biće da su Ćirići poreklom iz okoline Pirota. Ja se malo raspitala, istražila, odgovorila mu na mejl, kaže  čovek, to je to, da se javim kad budem dolazila dole 🙂

Bilo je tu i bračnih ponuda, poziva na kafu, još nekoliko poziva za posetu Pirotu, a najviše me raduju mejlovi kada mi kandidati napišu da su konačno uspeli da se zaposle, da im je dobro na radnom mestu i da smo im mi u tome pomogli!

Stvarno šalješ ljudima ponude za posao u 3 ujutru? Zašto?

– Ne više! Slanje poslova na e-mail počinje oko 17 časova, kada se postave svi oglasi za taj dan. Ranije je našem sistemu bilo potrebno mnogo vremena da sve te mejlove pošalje, pa je poneki kandidat mogao da pregleda najnovije oglase u 3 ujutru 🙂 Prošle jeseni smo taj problem prevazišli i sada se slanje mejlova završava do 20 časova svaki dan.

Za svakoga postoji prava prilika

Koja bi bila tvoja poruka za one koji prvi put traže posao?

– Da budu strpljivi i uporni, da prihvataju prilike za prakse i honorarno zaposlenje. Ako nemate šta da stavite u biografiju, ili niste dovoljno dobro razmislili ili se niste potrudili da uradite nešto što bi bilo vredno tu pomenuti. Volontirajte, radite na sebi, učite, čitajte, prihvatajte ulazne pozicije, sve to će vam pomoći da značajno unapredite svoje veštine i za kratko vreme poboljšate svoju poziciju na tržištu rada.

A koja je tvoja poruka za one koji godinama traže posao, a odgovora nema?

– Da ne odustanu i ne gube motivaciju, da rade na sebi. Znam da će pomisliti „Lako je reći“, ali zaista verujem da za svakoga postoji prava prilika. Možda baš tu leži i prilika za preduzetnički poduhvat na koji se u drugim uslovima ne bi odvažili. Pisali smo već nekoliko takvih priča na Blogu na našem sajtu, pozivam sve zainteresovane da pročitaju. Nadam se da će ih motivisati.

O autoru: Natalija Sekulić

Novinar. U nekoliko redakcija „pokrivala" ekonomske teme gotovo 15 godina. Voli izazove, dobru muziku i često igra jamb. Veruje u izreku da karakter, a ne okolnosti, čini čoveka.