Dođeš na intervju za jedan posao, a dobiješ drugi

Autor - Tatjana Vidaković | Želim da napredujem u karijeri

avg 23

Marija Cvjetković može da se pohvali da je otišla na razgovor za jednu poziciji, a dobila potpuno drugačiji posao. Na zakazan intervju je došla sa crtačkim blokom i zvanjem diplomiranog sociologa, a danas radi u  timu za razvoj i funkcionalnost sajtova, na poziciji koja zahteva veliko razumevanje biznisa i stalni kontakt sa IT sektorom. A sve je počelo od oglasa za urednika sadržaja sajta Poslovi.infsotud.com…

Negde u leto 2014. zbog obima posla bili smo u potrazi sa osobom koja će pisati sadržaj,  voditi naše društvene mreže i aktivno komunicirati sa posetiocima sajta. Dakle, neko tražili smo nekoga ko se pisano i verbalno dobro izražava, čita kolumne iz rubrike društvo i ekonomija, dobro se snalazi na Internetu, pliva u stresnim situacijama. Naravno, bilo bi sjajno da ima iskustvo iz ove oblasti, ali nam to nije presudno.

Stižu nam prijave mahom iz Subotice, ali ima kandidata iz Beograda i Novog Sada od kojih izdvajamo 50 najzanimljivijih.U prvom krugu pred kandiate postavljamo jednu problemsku situaciju, sa kojom se srećemo na sajtu – kandidati treba da odgovore na komentare posetilaca sajta. Nema tačnih i netačnih odgovora, zanima nas kako neko razlaže problem, kako piše, kako reaguje u situaciji kada ga neko oštro kritikuje,gotovo vređa. Očekuju nas intervjui, a u drugi krug prolazi 20 kandidata. Među zainteresovanima za posao ima onih zaposlenih u medijima, tek svršenih diplomaca u potrazi su za prvim poslom, ali i onih koji dolaze iz potpuno drugačijih oblasti, a žele da se oprobaju u novim izazovima.

Devojka koja crta karikature

Izvor: Facebook Supermare.me

Na razgovoru se pojavljuje i jedna vrlo interesantna devojka sa nečim što liči na crtački blok. Završila Filozofski fakultet u Novom Sadu, ima široko obrazovanje i raznovrsna interesovanja. Nema veliko radno iskustvo, ali iz razgovora primećujemo da se baš potrudila da nas detaljno prouči, odlično poznaje naš sajt, vidi se da je čitala čak i knjigu gostiju.

Pokazuje nam prezentaciju koja se tiče mogućih poboljšanja na našem sajtu. U njoj su i linkovi do njenih objavljenih tekstova na internetu, predlog tema o kojima bi mogla da piše i mogućim kanalima promocije našeg sadržaja. Dok razgovaramo o zahtevima posla , otvara blok i pokazuje nam svoje karikature. Objašnjava kako se neke situacije iz sfere zapošljavanja vrlo lepo mogu predstaviti na ovaj način. Gledamo je širom otvorenih očiju, što bi se reklo, pogodila je tačno u metu. Motivisana, temeljna, vrlo zanimljiva. Na kraju intervjua, sigurni smo da ćemo je pozvati u naredni krug. Na pamet mi pada rečenica o tome „nije gužva na dodatnim kilometrima“,odnosno koliko dobar utisak ostavlja kada se neko potrudi i uradi nešto i van onog očekivanog.

Zaposlićemo Dragana, ali od Marije ne odustajemo

Kako proces selekcije odmiče, shvatamo da među kandidatima imamo momka koji je kao stvoren za posao koji smo oglasili. Novinar, odlično piše, lepo se izražava, ima veliko iskustvo u medijima. To je upravo čovek koji danas prijavljenima na naš servis Poslovi na mejl šalje nove ponude za posao i komunicira sa svim posetiocima i putem sajta i putem društvenih mreža. U šali govorimo da je on jedno od zaštitnih lica našeg sajta – Dragan Šolaja.

Iako Dragan u potpunosti odgovara zahtevima pozicije koju smo raspisali, od Marije ne želimo tek tako da odustanemo.U svemu traži neku metodologiju, temeljna je i sistematična i zna da stvari dovode do kraja. Analitična, a opet sa izraženim umetničkim darom.

Od prakse do stalnog posla

Razmišljamo da li bi se snašla u sektoru za Razvoj i funkcionalnost sajtova. Njihov zadatak je da stalno rade na unapređenjima na sajtu i potrude se da svi zahtevi biznisa prema IT sektoru budu iskomunicirani i realizovani u određenom vremenskom okviru. Osoba koja razume potrebe biznisa, ali ima i osnovna znanja iz IT-ja i u stanju je da sa programerima komunicira na njihovom jeziku. Evidentno je da je pred ovom devojkom put učenja, ali smo sigurni da će se pokazati čim joj se pruži prilika.Nudimo joj mogućnost plaćene prakse. Dva meseca kasnije, sigurni smo da nismo pogrešili. Praksa prerasta u zaposlenje, a danas je Marija bitna karika u našem timu za Razvoj i funkcionalnost sajtova. Radi drugačiji posao od onoga za koji je prvobitno konkurisala i sigurno je da je kroz njega otkrila i neka svoja nova interesovanja.

Najbolje od svega je da nije prestala da radi svoje duhovite ilustracije, o čemu govori sajt Supermare.me. Ne treba posebno spominjati da su zahvaljujući njoj, mnoge kolege dobile svoje karikature koje ponosno krase naše kancelarije.

Follow

O autoru: Tatjana Vidaković

Nekad je bila ubeđena da će biti prevodilac i profesor jezika, a u Infostudovoj PR posadi je gotovo 7 godina. Veruje da nema rasta bez promena i izazova. Zato o njima i priča i piše.