Može jedan čaj: Kada ljubav prema botanici pretvoriš u biznis

Autor - Nataša Sedlaček | Otkaz i promena posla

jun 28
Ivana Cukanovic Zlatni cajevi

Na Istoku ga konzumiraju hiljadama godina unazad, a zapadne kulture već nekoliko vekova. Mnogima je deo svakodnevne rutine, za druge je zdravi napitak, a pojedincima najlepše zadovoljstvo za nepce.

Za čaj ili lekovito bilje i najveći hedonista će vam reći da prija i da „unosi neki mir“. Sa tim se slaže i Ivana Čukanović iz Beograda, koja je napustila stalan posao i okrenula se proizvodnji Zlatnih čajeva u Srpskoj Crnji.

Nakon 12 godina rada u poznatoj farmaceutskoj kompaniji, Ivana je 2016. godine korporativnu karijeru zamenila novim poduhvatom – pokrenula je svoj biznis. Znanje stečeno na fakultetu i bogato iskustvo iz oblasti marketinga i distribucije lekova bili su joj od velike pomoći. A sve je zapravo krenulo od botanike.

Najlepše je kod bake i deke na selu

Naša sagovornica otkriva da je studentsku zaljubljenost u predmet botanike uspela da objedini sa najlepšim sećanjima na detinjstvo. Divne uspomene tokom boravka kod bake i deke na selu tokom školskih raspusta, nedaleko od Srpske Crnje, rasplamsali su maštu koja se krčkala godinama.  

– Moja mama je poreklom iz Vojvodine i tu mi je nekako bila spona između onog što sam zavolela na fakultetu i onoga što mi je usađeno odgajanjem. Sve je počelo kao neka maštarija, ali sam u nekom trenutku shvatila da to može da bude konkretan posao – objašnjava Ivana.

Čukanović navodi da je kroz dugogodišnji rad u farmaceutskoj kompaniji naučila kako se odvija proizvodnja lekova, kako se oni zakonski registruju, skladište, transportuju i plasiraju na tržište.

–  Svi ti procesi i procedure za lekove su veoma kompleksni i na visokom nivou, ali svakako je ogroman plus kada to znanje primenite na čajeve ili neku drugu delatnost kojom se bavite. Potrebno je dobro plivati na tom polju da bi se dobio kvalitetan proizvod koji zadovoljava sve standarde. Ja sam imala dobru bazu znanja, trebalo je samo uskladiti tajming – ističe naša sagovornica. 

Osećaj za pravi trenutak

Kao i većina preduzetnika, ni Ivana nije bila sigurna kada je idealan momenat za ulazak u preduzetničke vode. Jedini preduslov bio je da se od samog starta ozbiljno posveti realizaciji svoje ideje.

– Ne mogu da kažem ljudima koji je pravi trenutak za pokretanje biznisa, ali svakako meni nije bio dobar kada su mi deca bila mala. U tom periodu odvajala sam novac “sa strane” da ne bih morala odmah da uđem u neke kredite, već da se što više finansiram iz ličnih sredstava. Onog trenutka kada su deca bila dovoljno velika da mogu sama da ostanu kod kuće, to je bio momenat kada sam se odlučila da krenem u posao – priča nam Ivana.

I suprug je “umešao prste”

Čukanović kaže da je podrška supruga bila presudna u donošenju odluke. Uvek je tu da bodri, umiri sumnju i strah, i podigne raspoloženje kada je potrebno.

– Iste smo struke, on je zaposlen u jednoj farmaceutskoj kompaniji. Mislim da je odigrao najveću ulogu u pokretanju cele priče i bio taj koji je presekao i rekao: “Sad je momenat – ili krećemo ili više nećemo pričati o ovome” – iskrena je Ivana.

Ona smatra da kada postoji solidarnost, onda nema negativnog ishoda.

Ako posao ne krene, onda smo bar prošli kroz tu školu. Niko ne zna gde vas to znanje i veštine mogu odvesti dalje,  ali u našem slučaju, suprug mi je dao vetar u leđa i sve je ispalo kako treba.

Naša sagovornica naglašava da jača polovina učestvuje u brojnim segmentima posla, od kontrole kvaliteta i pakovanja pa do logistike.

U poslu se oslanjate na druge

Međutim, kao i u svakom biznisu, potrebna je pomoć jer ne možete sve sami. Proizvodnja lekovitog bilja je velika industrija u Srbiji. Prema Ivaninim rečima, područje Bavaništa i okoline je epicentar u kojem se odvija 70% ukupne proizvodnje bilja u našoj zemlji.

– Kada je proizvodnja u pitanju, oslanjamo se na profesionalce jer verujemo da će oni to uraditi onako kako treba. Potom, svaku našu seriju prvo „provučemo“ kroz laboratoriju da bismo bili sigurni da su proizvodi koje plasiramo na tržište maksimalnog kvaliteta. Zatim sve ručno pakujemo jer je naše bilje dosta krupno i ne može da klizi kroz punilice. Imamo osmišljen tehnološki postupak koji osigurava da se bilje minimalno seče i ne izlaže višim temperaturama što garantuje kvalitet i obezbeđuje najkraći put od njive do trpeze – ističe Čukanović.

Ona navodi da svako pakovanje Zlatnog čaja sadrži i Čajšikuspecijalizovanu kašiku za višekratnu upotrebu, dizajniranu da ujednači doziranje biljnog čaja i olakša proces spremanja i ceđenja čaja bez korišćenja dodatnih šerpica i lončića. Na taj način, i najmrzovoljnijima je omogućena brza i laka priprema.

Specifične mešavine – uva sa malinom i borovnicom

Među kupcima Zlatnih čajeva, osim pacijenata koji iz zdravstvenih razloga konzumiraju čajeve, ima i brojnih uživalaca. To pokazuje veliko interesovanje za neke specifične mešavine koje pravimo kao što su kopriva sa kupinom i aronijom ili uva sa malinom i borovnicom, a kojih inače nema mnogo na našem tržištu.  

– Većinu naših kupaca ne poznajem zbog toga što se mi bavimo veleprodajom. Kod nas se najviše snabdevaju apoteke i drugi distributeri tako da ne dolazim direktno u kontakt sa svojim korisnicima. Ali, sudeći po specijalnim mešavinama u našoj ponudi, ima kupaca koji odlučuju nepcem. Trudimo se i da objedinimo bilje čija kombinacija pojačava dejstvo čaja. Tako da kada neko popije jednu šolju, da mu to bude kao da je popio tri – pojašnjava Ivana.

Kada se očekuje neki efekat od čaja, naša sagovornica savetuje da bi takav čaj trebalo da bude u što izvornijem obliku jer je tada mnogo veća ekstrakcija. Prisutna je veća koncentracija aktivnih materija koje u sebi nose lekovitost, bilo da je u pitanju specijalna mešavina bilja ili čaj jednoličnog ukusa – kamilica, nana, žalfija…

Poverenje menja navike kupaca

Kada ste na početku, najizazovnije je steći poverenje tržišta. Svi su navikli po inerciji da idu za onim starim, čak iako im ni to staro „nije nešto“.

– Često radimo neke prezentacije naših čajeva kako bi se ljudi upoznali sa ukusima i aromom. Iako je to veliki izazov, sve poteškoće padaju u drugi plan kada nam sa raznih strana stignu poruke na društvenim mrežama. Neki kažu da su oduševljeni i pitaju kako mogu da poruče. Druge pak zanima da li firme mogu da naprave porudžbinu čajeva za svoje zaposlene ili klijente. Nema sumnje da je najveća nagrada kada neka lepa reč dođe do vas – zaključuje Ivana Čukanović.

O autoru: Nataša Sedlaček

Iako je po struci magistar arheologije, svoju pasiju prema pisanju pretočila je iz hobija u profesiju Content writera. Kreira sadržaj iz oblasti nekretnina, ličnog razvoja i zapošljavanja pružajući vrednost krajnjim korisnicima/klijentima/kupcima. Zaljubljenik u marketing i preduzetništvo. Obožava tenis, hladnu nes kafu i slatkiše.