Nemaš radno iskustvo? Razmisli još jednom

Autor - Dragan Šolaja | Tražim posao

jan 17

Gotovo svakodnevno sam se susretao sa mejlovima kandidata koji traže posao preko našeg sajta, a u kojim, otprilike, piše „u skoro svim oglasima se traži radno iskustvo, a ja samo tek završio/la školovanje i nemam šta da tražim ovde“.

Da, na pravi pogled ta fraza „radno iskustvo“ deluje kao neprelazna prepreka, ali ipak je potrebno da se zamislite još jednom. Radno iskustvo ne mora, po pravilu, biti stečeno kroz klasičan odnos poslodavac – zaposleni, odnosno, „plastično“ rečeno, kroz potpisan ugovor o radu i dobijanje plate za izvršavanje radnih zadataka.

Evo gde ste sve mogli da steknete radno iskustvo, a da toga možda niste ni bili svesni.

 

Prakse tokom školovanja

Bez obzira na to koliko je naše obrazovni sistem nesavršen, kako kada je u pitanju srednja škola, tako i visoka škola ili fakultet, on ipak nudi mogućnost za obavljanje praksi i pod pretpostavkom da niste među onima koji su na prakse išli samo kada treba uzeti potpis koji formalno potvrđuje da su ih formalno realizovali, onda ste na njima stekli radno iskustvo koje može biti relevantno u potrazi za poslom. Primera radi, ako ste tokom školovanja za prehrambenog tehničara, bili na praksi u lokalnoj fabrici slatkiša ili postrojenju za preradu žitarica, to je itekako relevantno radno iskustvo ako tražite posao u toj oblasti. Moj drug Nemanja je godinama radio u subotičkoj fabrici slatkiša „Pionir“, a jedino iskustvo koje je pre toga imao u toj oblasti je upravo praksa koju je pohađao u toj istoj fabrici tokom srednje škole. I ti primeri su brojni.

Volontiranje

Tačno je, to što ste mladi i nemate dovoljno znanja i nikakvo radno iskustvo jeste ograničavajući faktor i teško je naći poslodavca koji će vam dati priliku i još platiti za vaš rad. Zato volontirajte. Jeste teško svaki dan ustajati rano, raditi osam sati i još ne dobiti novac za to. Ali radno iskustvo koje dobijete tokom volontiranja je zlata vredno. A još možda dobijete i priliku da se, ukoliko se pokažete, zaposlite u firmi u kojoj volontirate. Tu bar nije teško dobiti priliku. Malo je poslodavaca koji će odbiti besplatnu radnu snagu. Ne gledajte to kao na izrabljivanje, već kao na priliku da steknete neophodno radno iskustvo i znanje koje će vam mnogo značiti u daljoj potrazi za poslom.

Učešće u projektima

Danas gotovo svi fakulteti, samostalno ili u saradnji sa drugim domaćim ili stranim institucijama realizuju različite projekte, koji, po pravilu, zahtevaju dosta posvećenosti i istraživačkog rada svih učesnika. Učešće u njima nikada nije obavezno, neretko ne donose ni poene koji će vam pomoći u samom školovanju, pa većina od njih beži kao „đavo od krsta“. Ipak, kada je u pitanju sticanje radnog iskustva, znaju biti vrlo korisni. Moja kuma Tanja je tokom školovanja na PMF-u, na studijama biologije i ekologije, učestvovala u svim mogućim projektima koji se odnose na zaštitu životne sredine i, osim što je upoznala mnogo ljudi iz te oblasti, sa kojima je mogla da razmenjuje znanja i iskustva, po završetku studija je dobila sjajan posao iz „svoje branše“, bez dana radnog iskustva. Ali, pokazala se na realizaciji projekata. A to nikada ne prolazi nezapaženo.

 

Znam da će biti komentara da je jedino bitno da imate vezu ili da ste član neke stranke. Da, nije tajna da mnogi funkcionišu tako. Ali, svakom poslodavcu, posebno privatniku, je cilj povećanje profita. Ako se nametnete kao neko ko mu može pomoći u tome, on će vas zaposliti. Pre nego „komšijinog malog koji je član te i te stranke“.

Prati

O autoru: Dragan Šolaja

O svemu što vidim i čujem volim i da pišem, tako da je moj savet da pazite šta radite i pričate u mom prisustvu! Ili ne pazite! :) Voleo i redovno igrao fudbal i pejntbol, a od kad sam dobio malu decu (ili od kada sam slomio nogu, pa još dva puta obnovio povredu), samo volim. :) Jednog dana očekujte od mene i knjigu! Kad deca odu na prvu ekskurziju! :)