Posao saobraćajnog inženjera – kako izgleda i kakva je perspektiva?

Autor - Dušan Drašković | Tražim posao

maj 09

Biti saobraćajni inženjer možda na prvu loptu ne zvuči kao atraktivno zanimanje i posao iz snova. Pa ipak  mnogi vole avione, automobile, vozove, a njima se, između ostaloga, na jednom dubljem nivou, saobraćajni inženjeri i bave. Ovaj posao je uprkos predrasudama, zapravo izazovan i uzbudljiv za sve one koji vole dinamiku, pokret i putovanja.

Da biste postali saobraćajni inženjer, potrebno je najpre steći obrazovanje u ovoj oblasti. U Srbiji postoji nekoliko fakulteta i visokih škola koji nude studijske programe, kao što su Saobraćajni fakultet u Beogradu ili FTN u Novom Sadu.

Na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu postoje tri smera drumskog saobraćaja, zatim vodni, vazdušni, železnički, poštanski i telekomunikacioni. Dodatni smer je logistika, koji se ne odnosi na tačno određeni vid saobraćaja.

Šta je posao saobraćajnog inženjera

Jedno od čestih zanimanja na kojima saobraćajni inženjeri rade je – projektant saobraćajne signalizacije. Tu su i različiti poslovi pri transportnim kompanijama, zatim firmama za prevoz putnika i onima koje imaju svoje vozne parkove. U tom slučaju se saobraćajni inženjeri obično bave organizacijom transporta, određivanjem ruta, vode računa o floti vozila i nadgledaju vezane procese.

Često se diplomci odlučuju i za poslove procenitelja štete na vozilima nakon udesa, a vrlo zanimljiva karijera je i karijera veštaka saobraćajnih nezgoda.

Možda i najaktivnije tržište rada u sferi saobraćaja čine logističke kompanije. To su uglavnom poslovi vezani za organizaciju prevoza robe i tereta, upravljanje i skladištenje. Pa ipak, logistika je poznata kao dinamičan, ali i stresan posao.

Uz sve navedeno treba uzeti u obzir i ono što se dešava u svim drugim zanimanjima – neminovnost modernizacije i povezivanja sa novim tehnologijama. Iz tog razloga se u poslednje vreme više različitih zanimanja prepliću i u saobraćaju. Možda ćete kao saobraćajni inženjer dobiti ulogu u prodaji ili marketingu u firmi koja se bavi saobraćajem. Možete očekivati i rad sa IT stručnjacima kako biste pomogli u razvoju softvera za neku saobraćajnu delatnost.

Još jedna od mogućnosti je i rad u gradskim i opštinskim upravama, javnim preduzećima, parking servisima i sekretarijatima za saobraćaj. Novi putevi traže još saobraćajnih inženjera

Sa razvojem infrastrukture i porastom privrednih aktivnosti otvaraju se i različita nova radna mesta za saobraćajne inženjere.

Tako smo, pre nekoliko godina, uz rast kompanije Air Serbia i razvoj aerodroma Nikola Tesla videli i povećanu aktivnost tržišta rada inženjera vazdušnog saobraćaja.

Na izgradnji mreže auto-puteva u Srbiji angažovane su mnoge lokalne kompanije, koje nastoje da zaposle veći broj inženjera drumskog saobraćaja, pa se može reći da je relativno jednostavno pronaći posao i u ovoj vrlo zanimljivoj grani saobraćaja. Takav ili sličan trend će se verovatno nastaviti. Novi auto-putevi zahtevaju održavanja, koja ne mogu adekvatno da se sprovedu bez saobraćajnih inženjera. Uz to, poboljšana infrastruktura najvišeg reda uslovljava i izgradnju i podizanje kvaliteta lokalnih puteva, što traži nove investicije i otvara nove mogućnosti za zaposlenje.

To potvrđuje i Ivan Ivanović, profesor saobraćajnog fakulteta u Beogradu:

– Današnja situacija takva da saobraćajni inženjeri u Srbiji brzo nađu posao. Iskustvo sa poslednjim generacijama diplomiranih saobraćajnih inženjera mi govori da je potreba tržišta za njima takva da često imaju priliku i da biraju između više opcija za zaposlenje.

Što se pozicija na kojima inženjeri rade tiče, one su vrlo raznovsrne.

– Prednost saobraćajnog inženjera je da za veoma kratak period može da se prilagodi radu u različitom okruženju, bez obzira na završeni smer. Trenutno je najveća potražnja za kadrovima u logističkim kompanijama i transportu, ali ste dobro primetili da je razvoj infrastrukture doprineo povećanoj potražnji i za ostalim profilima saobraćajnih inženjera – objašnjava profesor Ivanović.

Pozitivne promene poslednjih godina mogu se videti i u železničkom saobraćaju. Početak revitalizacije mnogih pruga u zemlji, usloviće i poboljšanje uslova za rad i u tom sektoru.

Nova iskustva – nove prilike

Profesor Ivanović ističe da je zaposlenima na Saobraćajnom fakultetu a u Beogradu, posao da osposobe buduće kadrove, kao i da konstantno osluškuju potreba tržišta, kako bi adekvatno oblikovali saobraćajnog inženjera i pomogli mu da relativno lako pronađe svoje mesto na tržištu rada. Uprkos tome, mladi stručnjaci moraju da se potrude da bi do prvog posla i došli.

Stefan Tasić, diplomirani inženjer saobraćaja imao je inicijalno poteškoća da pronađe svoj prvi posao u struci. Ipak deluje da se stvari značajno pomeraju nabolje.

– Kao novopečenom inženjeru, bilo mi je veoma teško da pronađem prvi posao u struci, koji bi bio perspektivan za dalja profesionalna usavršavanja. Po završetku studija uglavnom smo prepušteni sami sebi, što se često ogleda u pretraživanju oglasa za zaposlenje ili razmeni iskustava sa starijim kolegama o potencijalnim poslodavcima. Ja sam bio te sreće da su moj trud, zalaganje i ambicije prepoznate tokom studija, tako da sam prvi posao dobio po preporuci profesora sa fakulteta, što sam kasnije i opravdao – navodi Stefan.

Kako objašnjava, spektar prilika za zaposlenje se proširuje sticanjem radnog iskustva.

– U saobraćajnom inženjerstvu radi relativno mali krug ljudi u poređenju sa drugim strukama. Kroz saradnje, sticanje novih znanja, radno iskustvo i rutine, otvaraju se mogućnosti za nove poslovne prilike i dalja stručna usavršavanja. Na tržištu ima dovoljno prilika, ali po izlasku sa fakulteta moramo naći način da pokažemo svoje znanje i veštine, kako bi naš potencijal bio prepoznat kod željenog poslodavca. Za to  može da posluži svo angažovanje tokom studija, ali i prvo radno iskustvo, gde bi naš doprinos mogao da posluži kao odskočna daska za dalji razvoj karijere – smatra Stefan Tasić.

Plate od 50.000 dinara do nekoliko hiljada evra

Prosečne plate u saobraćaju značajno variraju od pozicije, vrste industrije i stručne spreme. Prema Republičkom zavodu za statistiku one se kreću u proseku od 50.000 dinara za zaposlene u kopnenom saobraćaju, do 180.000 za radnike u sektoru vazdušnog saobraćaja. Logistika, u kojoj veliki broj saobraćajnih inženjera radi, ima u proseku platu od oko 90.000 dinara.

Treba, naravno, uvek uzeti u obzir nijanse koje statistika ne prepoznaje, a prave ogromne razlike. Tako u vazdušnom saobraćaju prosek značajno povećavaju piloti i kontrolori letenja. Piloti, konkretno, mogu zarađivati i više hiljada evra, i to je po svim statistikama jedna od najbolje plaćenih profesija u Srbiji.

Sa druge strane, plate u sektoru drumskog saobraćaja dosta su manje. Ipak, u slučaju saobraćajnih inženjera,to pre svega zavisi od iskustva i pozicije. Tako, na primer, iskusni inženjeri sa licencama mogu da zarade i do nekoliko hiljada evra mesečno.

Saobraćaj u zemlji kao što je Srbija treba da bude jaka privredna grana. Geografski položaj zemlje prosto to zahteva. Srećom, poslednjih godina to polako dolazi na svoje mesto, pa se može očekivati kvalitetna perspektiva za studente saobraćajnog fakulteta. Iako će uvek postojati bolje plaćeni poslovi, kvalitetan stručnjak i inženjer u najvećem broju slučajeva neće morati da brine za egzistenciju.

O autoru: Dušan Drašković

Master inženjer drumskog saobraćaja, diplomirao je na Saobraćajnom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač i autor portala BalkanTraffic.com, portala o saobraćaju, parkingu, mobilnosti i srodnim temama. Nakon osam godina u mobility i IT industriji kao svoj veliki cilj vidi popularizaciju i modernizaciju saobraćajne struke u regionu.