Poslodavci joj nisu odgovarali na CV: Onda je ideju iz studentskih dana pretvorila u posao!

Autor - Konstantin Radulović | Tražim posao

jan 17
Biljana Dudeš

Život čine male stvari, takoreći sitnice! Ima tu onih koje se ne daju dotaknuti iako su svuda oko vas i u vama, ali ima i onih, i te kako vidljivih i opipljivih. Balašević ih je u jednoj pesmi nazvao „stvarčicama od Herendi porcelana“, mada je sasvim jasno da one uopšte ne moraju biti oslikane i pozlaćene. Dovoljno je da budu vaše, da sa sobom nose vama značajnu priču i njihova vrednost je neprocenjiva. Samo za vas i ni za koga više, što ih valjda i čini toliko dragocenim.

Čuvate ih na specijalnim mestima, brinete o njima više nego što bi mnogi iz vašeg okruženja mislili da je potrebno, ali bez njih ne biste bili vi i zato je važno da su na sigurnom – u specijalnim kutijicama, torbicama i neseserima.

E, pa, „sve što je potrebno za odlaganje vaših sitnica“ možete pronaći u „Biljinoj svaštaonici“, maloj zanatskoj radnji u Novom Sadu kojoj je baš to slogan.

Ubeđivanje drugih da ne gubi vreme

Vlasnica Biljana Dudeš završila je Visoku tehničku školu u glavnom gradu Vojvodine, ali nikada nije uspela da pronađe posao u struci. Dok je čekala da joj neko odgovori na poslati CV, odlučila je da uzme stvari u svoje ruke i jedan hobi pretvori u posao.

Oduvek sam volela da šijem. To je moja prva ljubav, koja mi je verovatno ostala od dede koji je bio krojač, ali nas je napustio dok sam bila baš mala, pa nisam mogla da učim od njega. Međutim, nisam odmah krenula sa tim poslom. Prvo sam, još tokom studija, pravila minđuše, narukvice i sitan nakit, a to onda poklanjala prijateljima. Kasnije je tek došla ideja o prodaji i nakon toga potpuna posvećenost šivenju“, kaže u razgovoru za sajt Poslovi infostud Biljana.

Moderne tehnologije i razne platforme omogućile su joj da svoje radove prodaje na daljinu, a onda je početkom 2021. godine stvorila sebi mogućnost da u Novom Sadu otvori i pravu pravcatu prodavnicu.

„Posle mnogih lutanja, truda i odricanja, posle ubeđivanja sa drugim ljudima da to što radiš nije glupost i gubljenje vremena, posle dugih 10 godina rada, otvorila sam svoju radionicu. Kreativnost jeste osnova mog posla, da ono što zamislim pretvorim u delo, ali daleko od toga da se moj posao svodi samo na to. Ne, ja sam i fotograf, grafički i web dizajner, PR menadžer, sekretarica, potrčko, dostavljač…“.

Istrajnost je najvažnija

Deluje na prvi pogled da je za tako nešto potrebno mnogo vremena i odricanja, ali Biljana nam objašnjava da to i nije baš tako kao što se misli u prvi mah. Ne, još gore je.

„Obaveza je mnogo, sve ih je više, ali uživam dok ih obavljam i zadovoljna sam onim što radim, mada nema tu slobodnog ili radnog vremena, i suština je u tome da se dobro organizujete. Kada to uradite, onda je sve mnogo lakše. Naravno, da biste pokrenuli neki posao potrebno je da imate ideju, a onda da budete istrajni u njenom ostvarivanju. Ne mesec, dva ili možda godinu dana. Potrebno je da verujete u ono što radite, da izdržite i da ne odustajete. To će vam se na kraju sigurno isplatiti“.

„Biljina svaštaonica“ je zapravo radnja u kojoj se mogu pronaći ručno rađeni aksesoar sa ličnim pečatom njene vlasnice.

„Ima tu svega, i cegera, torbi, rančeva, garderobe, jastučnica…Nemam nikakvih ograničenja i sve što zamislim trudim se da pretvorim u delo. Što se porudžbina tiče možemo da se dogovorimo oko boje ili određenog detalja na samom proizvodu, ali sve što se nalazi u moj svaštaonici je samo moja ideja, ne radim ništa po modelima i to mi mnogo znači“, ističe Biljana Dudaš.

Očigledno je da ovo nije samo još jedna priča o hobiju koji je prerastao u posao. Ovo je zapravo putokaz kako se ideja iz studentskih dana pretvara u životno opredelenje, a uz to i primer da neodgovorni poslodavci u vama ne treba da probude bes. Makar ne samo bes, nego i želju da celom svetu pokažete kako u vama samima ima kvaliteta više nego što piše u tom rezimeu.

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.