Poznati Tragač i režiser, prvi novac zaradio prodajom stripova

Autor - Konstantin Radulović | Tražim posao

dec 19

Njegovi vršnjaci ga se najpre sećaju kao vrsnog matematičara koji je završio Matematičku gimnaziju, a nešto kasnije i po tome što je uplovio u muzičke vode kroz nekoliko rok sastava. Zatim se preorjentisao na režiju, koju je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pa je snimio i mnogo uspešnih filmova, što uostalom i danas radi, dok je trenutno najpoznatiji kao jedan od tragača u popularnom kvizu „Potera”.

Sve može osim Alana Forda

Milorad Milinković, još od detinjstva poznat po nadimku Debeli, otkrio je u razgovoru za Infostud koji su to još bili poslovi kojima se bavio dok nije zaseo u rediteljsku fotelju.

– Moj prvi pravi posao bio je vezan za ono za šta sam se školovao i čime se i trenutno bavim, a to je režija. To je bilo još tokom studija, ili možda čak i kad sam ih završio. Radio sam jedan spot za Radio – televiziju Srbije, a nedugo posle toga sam počeo da režiram. Ali pre toga, bilo je mnogo poslova koje sam obavljao onako usput i koji su mi kasnije mnogo značili – kaže Milinković.

Tako se desilo da je svoj prvi dinar zaradio na ulici, kako nam je otkrio, prodajući stripove u centru Beograda.

Još u osnovnoj školi, recimo u četvrtom razredu, počeo sam da prodajem stripove u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda. U to vreme, to su radili baš svi moji vršnjaci. Jedino nikad nisam hteo da prodam Alana Forda, već sam to zadržavao za sebe. Mnogo volim taj strip i sakupljao sam sve epizode. Stripove poput Kapetana Marka i ostalih junaka koji su bili popularni u to vreme voleo sam da pročitam, a kad ih izgustiram onda ih i preprodam. To nam je bila zanimacija, družili smo se na ulicama i ponešto zarađivali – priča nam Milinković.

Nekad se radilo za dobru muzičku ploču

Kao i svaki drugi biznis koji uhvati zalet, i ovaj Milinkovićev sa prodajom stripova je ubrzo podignut na viši nivo. On i njegovi drugari su uspeli da prepoznaju šta još može da bude zanimljiva roba i „proširili su asortiman proizvoda”.

Kad smo malo porasli, sa stripova smo prešli na školske udžbenike. Kako završiš koji razred, tako prodaš te knjige. Tada nije bilo uređenih štandova u gradu za tu namenu kao danas, nego samo izađeš na ulicu i prodaješ. Od novca koji smo zarađivali mogli smo da odemo na sladoled ili kupimo neku ploču. Za nas u to vreme sasvim dovoljno – kaže naš sagovornik.

Kao neko u čijem životu muzika ima značajno mesto, ni posao prodavca nije mogao da prođe bez muzičkih ploča. Istina, njih je mnogo više kupovao i pravio svoju kolekciju.

– Dok sam bio mlad, na uglu beogradskih ulica Čarlija Čaplina i 29. novembra, tačno prekoputa pumpe koja i dan danas postoji, bila je velika berza ploča, gde smo odlazili svake nedelje. Nije tada bilo interneta, pa nije ni postojao drugi način da vidiš šta se događa u svetu muzike nego da dođeš tu. Uvek je neko dolazio iz inostranstva i donosio nove ploče, a mi smo kupovali, ali i prodavali one stare. Tu su bili moji prvi poslovi kojima sam se bavio i koji su mi kasnije u životu mnogo pomogli – smatra on.

Fudbal oduvek i zauvek

Prvi film koji je snimio bio je dokumentarac o muzičaru „Satanu Panonskom”, što je zapravo bio njegov diplomski rad koji je postigao ogroman uspeh u celoj bivšoj Jugoslaviji. Nakon punih deset godina snimio je prvi igrani film „Mrtav ‘ladan“, a kasnije još niz filmova i serija, kojima je stekao veliku popularnost kod publike.

Ljubitelji sporta ga znaju i kao komentatora fudbalskih utakmica nemačke Bundeslige, ali ipak, najviše ga na ulici prepoznaju kao jednog od tragača u poznatom kvizu „Potera”.

I upravo u ovom formatu zabavnog programa na nacionalnoj televiziji Milorad Milinković pokazuje koliko je znanje sticano tokom formalnog, ali  svakog drugog obrazovanja značajno.

– Fudbal volim oduvek i rad na mestu sportskog komentatora me je uvek ispunjavao, a isto je i sa ulogom tragača u kvizu „Potera”. Volim da čitam i da stičem nova znanja, smatram da bi to svako od nas trebalo da radi, jer to će vam uvek biti korisno. Možda ne u kvizu, ali u životu svakako. Jer, nikada ne znate na koju stranu život može da vas odvede. Zato i kažem da je svako iskustvo dragoceno, iz svakog se nauči nešto novo, pa što ranije počnete da ga stičete, to je bolje – kaže Milinković.

Eto, tako je jedan maturant Matematičke gimnazije odlučio da postane uspešan režiser, pa onda prihvatio da bude i sportski komentator, a široke narodne mase ga obožavaju i kao „tragača”. I šta god da radi, on to radi kvalitetno, baš zbog toga što je rano počeo da uči i shvata da svaki posao donosi neprocenjivo iskustvo.

Foto: E-Stock

O autoru: Konstantin Radulović

Pune dve decenije radio kao sportski novinar u nekoliko beogradskih i novosadskih medija i izveštavao sa velikog broja događaja, uključujući tri finala Lige šampiona. Voli da piše, specijalno intervjue i reportaže, a trenutno radi kao kopirajter i prebacuje se u svet digitalnog marketinga.