Prilagođavanje CV-ja traži vreme, ali se isplati

Autor - Nenad Lukić | Tražim posao

maj 06

Timski igrač. 

Pozitivna osoba. 

Vozačka dozvola B kategorije. 

Komunikativan/a. 

Zvuči poznato? 

Itekako! A koliko je ovo tek poznato osobama u kompanijama zaduženim za regrutaciju i selekciju? I po čemu će zapamtiti vašu biografiju ako se bazira na ovakvim i sličnim terminima koje koristi velika većina kandidata? 

CV je parče papira (sada češće onlajn dokument) na osnovu kojeg neko treba da proceni da li ste prava osoba za određenu kompaniju. Da li se onda vredi potruditi oko prilagođavanja CV-ja tako što ćete izdvojiti pola sata – sat više, a sve u cilju da sebi znatno povećate šanse za prolaz na konkursu? Odgovor već sami znate. 

Kako onda to postići?

Istražite dobro poslodavca

Svi smo nekada skloni da više preletimo tekst oglasa za posao, i upamtimo samo ono što nam je poznato ili ono u čemu se možemo prepoznati. Zato je poželjno da pre apliciranje pročitamo tekst oglasa nekoliko puta, kako bismo bili sigurni šta se od kandidata očekuje, i kako bismo prilagodili našu dokumentaciju onome što se traži. 

Pre početka sastavljanja CV-a i ostale konkursne dokumentacije, poželjno je uraditi istraživački deo posla, a to je pokušaj da saznate što više informaicija o poslodavcu i oglašenoj poziciji.  

Kako u tekstu oglasa često ne pišu sve informacije o poslodavcu, relativno lako možemo doći do njih na sajtu Poslovi Infostud, u odeljku – upoznajte poslodavce. Ako poslodavac nema popunjen profil na sajtu Poslova, možete potražiti informacije na sajtu poslodavca, ili jednostavno preko nekog od internet pretraživača.  

Po našim istraživanjima, 80% kandidata najviše veruje informacijama koje se mogu saznati od sadašnjih ili bivših zaposlenih kod željenog poslodavca, pa ako znate nekoga ko tamo radi, ne propustite tu priliku, imate sjajan “insajderski izvor” koji će vam pomoći da se što bolje pripremite. 

Istaknite najreleventnija iskustva

Recimo da se prijavljujete za poziciju savetnika u korisničkoj podršci u kompaniji poznatoj po toj delatnosti. Do sada ste u radnoj karijeri stekli nekoliko različitih iskustva među kojima je i rad kao telefonski prodajni savetnik za ključne klijente. Pritom, imate još nekoliko vrednih iskustava koje navodite na prvom i drugom mestu, a onda tek na trećem da ste radili sličan posao u odnosu na onaj na koji se prijavljujete.  

Vraćamo se sada na regrutera, osobu koja pregleda recimo 146 prijava pristiglih na ovaj oglas za posao. On ili ona, čitaju CV-eve, ali zbog kratkog roka za selekciju i velikog broja prijava, više ih skeniraju pogledom nego što ih čitaju. U ovom slučaju čita se ono je istaknuto na početku, što znači da vaš CV ispada iz konkurencije jer su pre najvrednijeg dela navedene dve, u ovom slučaju manje interesantne stavke.  

Zato, najrelevantnija iskustva, veštine i edukacije, stavite na prvo mesto kako biste u startu zainteresovali osobu koja će vaš CV da pregleda. 

Izbacite ono što nije važno

Sjajno je ako imate materijala da sastavite CV na četiri strane. To znači da ste bili vredni i skupili mnogo iskustva u dosadašnjoj karijeri. Ali ako sve te stavke nisu od koristi za radno mesto na koje se prijavljujete, to niko, nažalost, ne želi da čita.  

CV treba da je sveden i da ističe ono što je zaista važno za oglašenu poziciju za koju se prijavljujete. Sve drugo može biti balast. Ako imate bogat CV, zamislite njegovu prvu varijantu kao golemi kamen koji valja isklesati. U rukama umetnika, kamen postaje remek delo tek nakon što se izbaci sve ono što je suvišno.

Detaljnije opišite relevantne stavke

Nakon što ste iz CV-a izbacili suvišne stavke koje vam neće doneti prednost, potrebno je da opisno pojačate stavke u biografiji koje će vam pomoći da zavredite pažnju vašeg potencijalnog poslodavca. Tu se misli na radno iskustvo, obrazovanje i vaše lične veštine i interesovanja koje će vam biti od koristi na novom radnom mestu. 

Ukoliko ste tokom školovanja pohađali nastavne predmete koji se tiču vašeg budućeg posla, sada ih možete navesti i istaći. Ako ste iz njih imali natprosečne ocene, i to je informaicja koja može biti od značaja.  

Za one koji već poseduju potrebno radno iskustvo za željenu poziciju, poželjno je u rečenici ili dve ispod navedene stavke ukratko objasniti kakav ste posao tačno radili, koje su vam bile odgovornosti i u čemu ste se na tom radnom mestu izveštili. Na primer, ako aplicirate za poziciju operatera na CNC mašini, poželjno je navesti na kakvom modelu mašine ste radili, šta je bio proizvod i koja je bila vaša uloga u tom procesu proizvodnje.  

Ako nemate ni jedno ni drugo – niti adekvatno radno iskustvo, niti formalno obrazovanje za datu poziciju, to ne mora biti kraj. Možda ste se u svoje slobodno vreme bavili aktivnostima koje će vam biti od koristi na budućem radnom mestu. U tom slučaju takve aktivnosti i interesovanja možete navesti i istaći pre nego neke druge, manje relevantne. 

U dodavanju i opisu relevantnih stavki ne treba preterati. Ne zaboravimo da jedan dobar CV treba da bude pre svega pregledan i uredan, sa razumnom količinom informacija za čitanje. Za ulaženje u detalje i dodatna pojašnjenja tu je njegovo veličanstvo propratno pismo koje je važan dodatak vašem CV-u.

Ako ne proveriš, nisi ni uradio 

Kada je sve gotovo i spremno za slanje, ostaje još jedan korak koji će vam biti siguracija da ste uradili dobar posao – a to je provera. Prođite kroz vaš prilagođen CV i propratno pismo, i uporedite ga još jednom sa oglasom za posao na koji ćete se upravo prijaviti. Ako ste nešto propustili da dodate, ili izbacite, ovaj korak će osigurati da je sve urađeno kako treba.  

Dodatan korak bio bi da uključite jednu osobu sa strane i zamolite je da pogleda i prokomentariše vaše “delo”. Često će neko ko nije učestvovao u pisanju vašeg CV-a moći objektivnije da sagleda prijavu pre nego vi sami. Osobu od poverenja možete uputiti u poziciju za koju se prijavljujete, i zamoliti da pogleda vaš CV i propratno pismo pre slanja, i vrati vam korisnu povratnu informaciju. 

Za kraj, ako vam ovo izgleda kao previše pripremnog posla za jedan konkurs za posao, podsetićemo se pravila koje ste već mogli pročitati u sličnim tekstovima na našem sajtu – bolje je dobro se spremiti za jedan, ili par željenih konkursa, nego poslati isti CV i propratnu dokumentaciju na desetine različitih, bez mnogo pripreme.  

Konkurs za posao je meta koja se, u vojničkom žargonu, gađa preciznim naoružanjem, te pucanje na sve strane obično ne donosi željeni rezultat. 

O autoru: Nenad Lukić

Organizuje ljude, vreme, i resurse kako bi ideje postale uspešni projekti. Trenutno se bavi istraživanjem zadovoljstva zaposlenih u kompanijama, ispituje očekivanja kandidata na tržištu rada, i sa kolegama sprovodi najveći onlajn Sajam zapošljavanja u regionu. Na posao voli da dolazi biciklom, a zašto i ne bi kada je Subotica već tako ravna.

Prijavi se i postavi komentar

(2) komentari

Marija Pavlović 17. 05. 2021.

Ne znam gde grešim kod konkursa za posao. U glavnom zovu lično na razgovor. I šta raditi kad ne traže da pišete C/V već samo da idete na razgovor?

    Nenad Lukić 18. 05. 2021.

    U slučaju kada vam ne traže CV, važno je da se pripremite za usmeni razgovor. Ali, čak i tada, nije na odmet da ponesete sređen CV sa sobom, za svaki slučaj. Poželjno je i da napišete na papiru glavne teze o svojoj dosadašnjoj karijeri, naročito one koje želite da spomenete, a po istom principu spremite i pitanja za poslodavce.